Inteligentní energetické systémy pro domácnosti táhnou rozvoj elektromobility i fotovoltaiky

Pandemie má negativní dopady na řadu odvětví světové ekonomiky. Některé obory ale naopak výrazně rostou.

Fotovoltaika, tedy výroba elektřiny ze solárních elektráren, globálně výrazně posiluje.
foto: Antranias, licence Pixabay

Podle poradenské společnosti Wood Mackenzie poklesl v roce 2020 celosvětový prodej osobních vozidel o 20 %. Prodej elektromobilů naopak o 38 % vzrostl. Celosvětově posiluje také fotovoltaika.

V USA v roce 2020 vzrostl výkon střešních instalací na obytných domech o rekordních 3,1 GW, tedy o 11 % více proti loňsku. Instalovaný výkon evropských solárních elektráren, který kromě střešních projektů zahrnuje i pozemní farmy, se v roce 2020 zvýšil o 18,7 GW, což je rovněž o 11 % víc než v roce 2019.

Také Česko, které dosud ve využívání fotovoltaiky za jinými zeměmi zaostávalo, zaznamenalo v roce 2020 doslova raketový růst. Na střechách rodinných domů vzniklo téměř pět tisíc instalací, což společně s novými fotovoltaickými elektrárnami na kancelářských budovách, obchodních centrech a zemědělských a průmyslových halách představuje ve srovnání s rokem 2019 růst o více než 100 %.

Podle analytiků je tento trend spojen nejen se státními dotačními programy, úsilím domácností a firem o dosažení úspor a vyšší energetickou soběstačnost, ale také s masivním nástupem nových on-line systémů sledování a regulace spotřeby energií v domácnostech.

Nejnovější studie ukazují, že lidé odebírají méně energie, pokud jsou schopní sledovat spotřebu ve svých domovech v reálném čase. Zavádění inteligentních spotřebičů však může jít ještě o krok dále.

Systémy by mohly reagovat na signály ze sítě a pomoci při přesunu spotřeby od špiček k obdobím, kdy je k dispozici více obnovitelné energie. Inteligentní technologie tak podle expertů umožní, aby i domácnosti hrály významnou roli na cestě k nízkouhlíkové energetice.

Jednu z nich začátkem února představila kalifornská společnost SunPower, která se specializuje na dodávky solárních systémů pro domácnosti. Její nová mobilní aplikace umožňuje majitelům domů řídit výrobu, využití a skladování elektřiny v reálném čase. Uživatelé vidí a mohou ovlivnit nejen kolik elektřiny právě spotřebovávají, ale i to, kolik peněz za ni v danou chvíli utrácejí.

Britské a španělské společnosti Pod Point a BP Pulse působící v oblasti elektromobility, přišly s aplikacemi, které poskytují data nejen o tom, kolik energie spotřebovala nabíječka elektromobilu při aktuálním nabíjení, ale i jaké jsou průběžné i historické náklady. Některé wallboxy pro soukromé garáže bude možné ovládat hlasem prostřednictvím Google nebo Amazon asistentů.

Britské úřady na začátku roku 2021 rozšířily systém podpory zvaný Homecharge, v rámci kterého dostávají vlastníci domácích nabíječek pro elektromobily dotaci 350 liber (asi deset tisíc korun), i na majitele aut, kteří žijí v pronajatých nemovitostech.

Německý parlament v polovině února 2021 přijal zákon, který nařizuje nabíjecí infrastrukturu v každé nové nebo renovované budově s určitým počtem parkovacích míst. Technologii, která umožní instalaci nabíjecích bodů, musí mít každé parkoviště s více než pěti místy, v případě nových nebytových budov musí existovat nabíjecí místo pro každých šest míst, stávající nebytové prostory musí mít dobíjecí bod od roku 2025, pokud mají více než 20 parkovacích míst.

Rakousko zase realizuje ambiciózní plán s názvem Jeden milion střech. V roce 2020 rakouské ministerstvo pro klima schválilo částku 50 milionů EUR na rozvoj solární energie v obytných, veřejných a soukromých budovách. Celkově se dosud v zemi podařilo instalovat téměř 16 tisíc střešních solárních systémů s celkovou kapacitou 332 MW.

tisková zpráva

61 Comments on “Inteligentní energetické systémy pro domácnosti táhnou rozvoj elektromobility i fotovoltaiky”

  1. To je dohadů okolo jedné elektrárny.. Jádro u nás
    To je dohadů okolo jedné elektrárny.. Jádro u nás potřebujeme, protože jsme zhýčkaní a energii chceme. A nechceme být závislí na plynu, tak už nám nic jiného nezbývá, protože kdyby měly uhlí nahradit OZE, tak bychom k nim museli postavit tisíce MWh baterií, aby bylo možné překlenovat období, kdy slunce nesvítí a vítr nefouká. A těch FVE co by se ještě muselo postavit….. Takže za mě jádro ano (dá se nakupovat z různých zdrojů).. U naší vládnoucí (j)elity je jedno jestli udělají jaderný tunel nebo zase další solární.. Stejně to zaplatí obyčejní spotřebitelé. Každopádně jestli nevymyslí a neschválí žádnou variantu, tak se máme na co těšit a budeme to za draho dohánět na poslední chvíli jako je v ČR zvykem…
    Já to mám jednoduchý, já budu zanedlouho cca od března do října energeticky soběstačný a v celkovém měřítku budu mít během roku plusovou bilanci do sítě (a přitom z toho nic prakticky nemám kromě dobrého pocitu, že jsem dodal do sítě obnovitelnou energii, aby nepřišla na zmar..).

  2. CEZko je plne v drapech Cezke mafie. Cena elektriny je v CR
    CEZko je plne v drapech Cezke mafie. Cena elektriny je v CR aktualne neco pres 50Eur/MWh. V DE je diky vetru 0 Eur/MWh. Ty fazove trafa na hranicich funguji na 100%. Bohuzel v neprospech odberatelu. Monopol je fajn vec, sice ne pro kazdeho, ale dolnich 10 milionu nikoho nezajima.

      1. Vase nejoblibenejsi slovo je tusim utilizace. Plynovky se
        Vase nejoblibenejsi slovo je tusim utilizace. Plynovky se zapnou jen kdyz fve nedavaji, bylo to tak? A az bude jadro vyrabet baseload a trh vic nebude potrebovat, typicky v noci, tak se budou plynovky take vypinat. To je samozrejme neco uplne jineho, nez co delaji fve pres den? Hodne jadra, nizka utilizace plynovek. Vysoke naklady, Martin place.
        Jinak ty pokrokove jaderky jsou nejhorsi srot pod sluncem. Efektivita je predpotopni a dosahuje maxima 36%, ale obvykle mene. Treba Tunelin dava termicky vykon 3120MW a elektricky vykon pouhych 1125MW. Plynovky maji efektivitu 60%. Jadro ma odpadni energii skoro 2x tolik. I uhelky jsou proti jadru mnohem efektivnejsi. A pritom se musi vlastni spotreba elektrarny jeste odecist. No nic moc na 21. stoleti.

        1. Rozdíl mezi plynovkama vyrovnávající jádro/uhlí a nebo
          Rozdíl mezi plynovkama vyrovnávající jádro/uhlí a nebo OZE je ten, že nebudete muset postavit/udržovat stovky plynových elektráren stoprocentně zálohující OZE. V současné době má ČR 1,61 GW výkonu v plynových elektrárnách. To je rozdíl oproti minimálně 12GW, které by potřebovala, kdybysme jeli čistě na OZE zálohovaných plynovkama.

          Efektivita výroby jaderných elektráren vůči instalovanému výkonu je 4x vyšší než u VTE a 6x vyšší než u FVE.

          A zrovna z Temelínu se připravuje teplovod do Českých Budějovic, takže tepelná energie bude účelně využita.

          OZe nevyrábějí teplo a jsou extrémně nestabilní a nespolehlivý zdroj elektřiny, který musí být 1:1 zálohován plynovýma elektrárnama. Například takové Německo zvýšilo objem instalovaného výkonu plynových elektráren za posledních 10 let skoro o polovinu. Z 23 GW v roce 2010 na 31 GW dnes a staví několik nových elekráren čistě určených jako zálohy pro OZE. Jenom loni byly schváleny 4 nové.

          Shell předpokládá, že se spotřeba do roku 2040 zdvojnásobí. To bude hodně CO2. Už teď je nedostatek tankerů.

          1. Pokud zrušíme uhelné teplárny tak je musíme stejně
            Pokud zrušíme uhelné teplárny tak je musíme stejně nahradit plynovkami. Nebo roztaháme teplovody z Temelína po celé republice?

            Zajímavá je Californie. 20GW OZE, 2,5GW plyn, žádné uhlí a jenom 1GW jádra. Mají tam lepší podmínky ale jak to může fungovat mi není jasné.

            1. Myslím, že nahrazovat uhlí bez koncepční náhrady je
              Myslím, že nahrazovat uhlí bez koncepční náhrady je blbost. Aktivisti požadujou co možná nejrychlejší odchod od uhlí, ale nikdo neví čím ho nahradíme. Idiocie. Nakonec nám nezbyde nic jiného než ruský plyn.

              Kalifornie je opravdu hodně zajímavá. Velmi slunný stát s masivními dotacemi do OZE a přesto mají nejdražší elektřinu v USA, několik distributorů energie je na pokraji bankrotu a museli být opakovaně zachraňování vládou. A v roce 2019 měli přes 25 tisíc výpadků elektřiny s průměrnou dobou trvání 46 hodin. A každý rok je jich více (loni jich bylo „jenom“ 20 tisíc). Distributoři už otevřeně říkají, že budou nuceni opakovaně odpojovat celé městské části. Jako v zemi třetího světa. Kalifornie je opravdu zajímavá.
              A to v tom OZE jsou započítány hydroelektrárny, kterých má Kalifornie docela hodně a je to docela stabilní zdroj.

              https://www.bloomenergy.com/bloom-energy-outage-map

              1. Klasika, 20 let se tu na to kašle a pak se začne honem
                Klasika, 20 let se tu na to kašle a pak se začne honem požadovat koncepčnost. Lol. :)))
                Koncepce existují, jen jsou ze široka ignorovány našema jadernejma dědkama a teď i vládníma tunelářskejma švábama. Oni žadný koncepce nechtěj, oni chtěj natvrdo jádro bez koncepce. Oni chtěj jadernej tunel, to je jejich koncepce, dementní koncepce koumouškej mozků.

                1. Jakých 20 let? Ono se před 20 lety stanovil nějaký plán
                  Jakých 20 let? Ono se před 20 lety stanovil nějaký plán odchodu od uhlí? Ne.

                2. Bylo to před 30 lety. Stanovila je v roce 1991 vláda Petra
                  Bylo to před 30 lety. Stanovila je v roce 1991 vláda Petra Pitharta.

                3. Ti jenom zavedli územní limity na těžbu hnědého uhlí.
                  Ti jenom zavedli územní limity na těžbu hnědého uhlí.

                4. To je taky plán, ne? Tahle hromada se vytěžit může a pak
                  To je taky plán, ne? Tahle hromada se vytěžit může a pak už nic. Jak si s tím majitelé budou hospodařit je jejich problém. Čeští dojiči kapitalismu už většinu prohnali komínem. Takže pro teplárny ho bude o 50 let míň, okamžitý zisk z exportu dostal přednost.

                5. To nemá nic společného s totálním odchodem od uhlí
                  To nemá nic společného s totálním odchodem od uhlí

                6. Aha, tady se vymýšlejí nové přívlastky. Konec těžby
                  Aha, tady se vymýšlejí nové přívlastky. Konec těžby hnědého uhlí v SZ Čechách znamená konec většiny uhelné výroby elektřiny v ČR. Dovážet to nemá smysl, jiná , srovnatelná ložiska v ČR nejsou. Tohle je asi 70-75% spotřeby uhlí v ČR, zbytek jsou jen posčítané drobáky.

              2. Ty výpadky v Kalifornii jsou většinou úmyslné vypínání
                Ty výpadky v Kalifornii jsou většinou úmyslné vypínání kvůli požárům a taky katastrofální vedení. Nikde se nepíše, že to je kvůli OZE. Hydroelektráren mají jenom 0,32 GW a ještě mají 1,39 GW geotermální.
                Jinak souhlasím, že vypnout uhlí bez koncepční náhrady by byla blbost. Jenom se bojím, že se o té koncepci budeme tak dlouho dohadovat až ty uhelky uhnijou samy a náhrada nebude žádná.

                1. Podle údajů přímo z Kaliornské vlády májí 271
                  Podle údajů přímo z Kaliornské vlády májí 271 hydroelektráren s instalovaným výkonem 14 GW.

                  https://ww2.energy.ca.gov/almanac/renewables_data/hydro/index_cms.php

                  Nestabilita OZE je jednou z hlavních příčin výpadků dodávek. Požáry jsou v Kalifornii pravidelné, ale výpadky jsou stále horší, protože roste podíl OZE. Za tím „tragickým plánováním“ stojí, že sítě nejsou připravené na tak masivní a rychlý přechod k OZE. Což je pravda. Nikde na světě na to nejsou navržené.

                  Když se radikálně změní zásobování energií ze stabilních zdrojů na nestabilní a špatně regulovatelné, tak prostě síť spadne. Kalifornie narozdíl od Německa není obležena sousedy, kteří mají přebytky v JE a fosilních zdrojích, kteří by vyrovnávali výpadky.

                2. komu není rady tomu není pomoci..
                  furt meleš dokola ty

                  komu není rady tomu není pomoci..
                  furt meleš dokola ty svoje nesmysly..
                  ale když máš vysvětlit jak čezko tlačí ty gigawaty do Berlína přes ty omezující trafa na hranicích tak je ticho po pěšině…
                  vůbec nemáš zdaleka ponětí jak se reguluje síť…

                3. Budu li vychazet z vasich udaju, ze hydroelektrarny maji 14GW
                  Budu li vychazet z vasich udaju, ze hydroelektrarny maji 14GW a vsechny OZE 20GW, pak pripada na fve a VtE 6GW. V CR mame 2,4GW. V Kalifornii zije 40 mil. obyvatel, takze maji mensi podil fve a VtE nez CR. Bud mate blbe udaje, nebo jen blbe placate, nebo oboje dohromady.

                4. V roce 2019 Kalifornie měla z fotovoltaiky 14% spotřeby.
                  V roce 2019 Kalifornie měla z fotovoltaiky 14% spotřeby. (bez započítání domácí spotřeby).
                  Celkový instalovaný výkon ze solárů (včetně domácích a drobných výrobců) je 24 GW

                  https://www.eia.gov/state/analysis.php?sid=CA

                  Spíše vy máte blbé předpoklady.

                5. Ja jsem psal, ze vychazim ze zdejsich udaju. 20 oze a 14 hydro.
                  Ja jsem psal, ze vychazim ze zdejsich udaju. 20 oze a 14 hydro.

                6. Pak byste si je měl ověřit. Já jsem odkazy dodal.
                  Pak byste si je měl ověřit. Já jsem odkazy dodal. Visperovy data jsou zřejmě zastaralé.

                  To že za hlavním důvodem současných výpadků dokazuje fakt, že v roce 2012 měla Kalifornie ze slunce 5% spotřeby na straně velkovýrobců. V roce 2019 už to bylo 14%. Síť prostě není stavěná na takový poměr nestabilních zdrojů a proto kolabuje. A v tom nejsou samozřejmě domácí výrobci s panely na střechách, kteří někdy neodebírají vůbec, někdy dodávají a někdy odebírají plný výkon.

                7. Kdyby ty blackouty byly kvuli OZE, pak by nutne krachla cela
                  Kdyby ty blackouty byly kvuli OZE, pak by nutne krachla cela sit, protoze statisticky bude vsude podobny podil a podobne podminky. Kdyz jsou BO jen lokalni, tak to ukazuje na pretizeni dratu a trafacek u nekterych lokalit, kdyz zapnou klimatizace. Nebo jak jini experti zde predpovidaji, delaji BO lide s Teslou kdyz je vsichni najednou zacnou nabijet. Ale vim, ze u vas je EV OK. Za to mate u me palec nahoru. S jadrem je to obracene.

                8. Jako že dříve tam klimatizace a tyhle sítě neměli jo?
                  Jako že dříve tam klimatizace a tyhle sítě neměli jo? 😀

                  Vy asi máte pocit, že fotovoltaika nezačne celá naráz vyrábět elektřinu, když začne svítit a pak se celá nevypne když přestane, že? 😀

                9. Vždyť se podívejte na electricitymap. Kalifornie tam je v
                  Vždyť se podívejte na electricitymap. Kalifornie tam je v reálném čase. Teď mají noc a jede plyn. Jak se rozední přeberou vládu FVE. Funguje jim to až neuvěřitelně dokonale.

                10. Těch 25 tisíc výpadků to dokazuje. A dokazuje to ještě
                  Těch 25 tisíc výpadků to dokazuje. A dokazuje to ještě jednu věc – nutnost 100% vyvážit soláry plynem. Kalifornie jede v noci čistě na plyn. Jistě si dokážete představit co to udělá ve světě se spotřebou plynu, emisema a závistlostí na Rusku, Kataru a podobných zemích. Zvlášť pokud se zbavíme jaderných elektráren. Proto Němci mají hlavu v putinově zadku.
                  A to poslední co svět potřebuje je závislost na jednom zdroji energie. OZE znamená závilost na plynu. To by ten plán Shellu na 100% navýšení spotřeby ve světě do roku 2040 byl ještě sakra podstřelený.

                11. Ta závislost na ruském plynu mi vadí taky. Putin řekne „vy
                  Ta závislost na ruském plynu mi vadí taky. Putin řekne „vy zlobíte, my zakrůtim“. Ale totéž může říct před dokončením atomu a nedodají klíčové komponenty a palivo. Ale stejně je to jedno, kdyby zakrůtil plyn tak zmrzneme s atomem i bez atomu.

                12. Čím větší závislost na jednom dodavateli, tím hůř.
                  Čím větší závislost na jednom dodavateli, tím hůř. Vždy bylo základem energetiky mít zdroje diferencované. Čím více jsou diferencované, tím hůř se dodavateli vydírá.

                  USA má aspoň vlastní obří zásoby plynu. Evropa ne. Norsko nestačí zásobovat celý kontinent. Rusko ano. Závislost na Kataru taky nechceme a už tak je nedostatek přepravních tankerů na plyn a ty tankery taky neplujou na slunce, ale na mazut.

                  A čím více státu bude masivně spotřebovávat plyn, tím více nás budou mít dodavatelé v hrsti. Něco jako OPEC s ropou ještě nedávno. Akorát dáváme podnět pro vznik nějakého nového OPECu 2.

                13. Ale jeden blok v EDU to nezachrani. To je plivnuti do more.
                  Ale jeden blok v EDU to nezachrani. To je plivnuti do more. LNG tankery jezdi na odpareny LNG. V USA je plyn skoro odpadni surovina. Kdyz se nebude spalovat v kotlich, tak utece do vzduchu. V rusku to bude podobne. Methan utika z ropnych vrtu.

                14. Ano, zdroje musí být diferencované. Proto do portfolia
                  Ano, zdroje musí být diferencované. Proto do portfolia rozhodně patří OZE. Ty jediné jsou schopny pracovat na ostrově zcela bez dodavatelů energie.

                15. V jednom kontejneru přivezete zásobu jadernené paliva na
                  V jednom kontejneru přivezete zásobu jadernené paliva na rok provozu elektrárny velikosti Temelína. Když pomineme, že přímo v reaktoru se mění palivo po cca roce, tak není problém mít někde vedle uskladněnou zásobu jaderného paliva na rok, dva, pět let provozu. Takže když Putin řekne „zakrůtim“, tak ČEZ řekne. „Ok, USA, Francie, Anglie atd. potřebujeme palivo do reaktoru VVER x, máte na dodání 2-3 roky“ a problém bude vyřešen.

                  Plynu máme zásobu na 3-4 mesíce současné spotřeby ?

                16. Bylo by mi to prd platné protože bych umrznul. A kdyby si
                  Bylo by mi to prd platné protože bych umrznul. A kdyby si lidi v panelácích nakoupili přímotopy tak by ten reaktor vybuchl a umrzli by všichni.

                17. 14% OZE je uplny prd. To mame v Cezku podobne. Jine staty maji
                  14% OZE je uplny prd. To mame v Cezku podobne. Jine staty maji pres 50% a vse bezi jak na dratku. Aktualne v DE pres 60%. No problem a CR je nemusi zachranovat.

                18. V těch 14% nejsou malé zdroje a domácí výroba na
                  V těch 14% nejsou malé zdroje a domácí výroba na střechách, která v Kalifornii udělá hodně. Jenom co do instalovaného výkonu zdvojnásobuje kapacitu.

          2. V CR je 10GW uhelek a to jako ma nahradit jeden uprdeny blok v
            V CR je 10GW uhelek a to jako ma nahradit jeden uprdeny blok v Dukovanech s 1200MW? Doucte se trojclenku abyste si mohl spocitat co vubec pisete. Dukovany nehraji v nahrade uhelek zadnou roli, jen maji umoznit nahrabat si poradny prachy pro par lidi. Uhelky se budou resit pak horko tezko, kdyz nebudou prachy, ale koho to zajima.
            Jeste k vasemu argumentu, ze v Cine stavi nove jadro. Cina zbroji a modernizuje jaderne zbrane, bez jadra to nejde. Tam je duvod uplne jiny nez v CR. A Francie je take jaderna velmoc, tam jadro poslouzilo a ted ho uz nepotrebuji, tak je zaviraji kvuli nesmyslnosti. Ale v CR je popularni delat nesmysly a jeste krast. Tak hura do ruske zadnice.

                1. Neotáčejte. V případě jádra je ruská účast sporná
                  Neotáčejte. V případě jádra je ruská účast sporná nebo pouze minimální. V případě OZE a na to napojeného plynu je většinová. Vy doslova obhajujete závislost ČR na ruském plynu.

                  Němci už jsou tak daleko, že brání Rusko vůči USA, protože ho kvůli OZE nutně potřebují.

                2. Plynu je ve svete habadej. Muze byt z Kataru nebo USA. Ten
                  Plynu je ve svete habadej. Muze byt z Kataru nebo USA. Ten americky by vyresil obchodni nerovnovahu a udelal by poradek ve svete. Rusaky si akorat vyzbrojujeme za nase penize. Ty Dukovany se vyvyji hodne spatnym smerem. S ruskem bysme meli rychle skoncit. Nemecko by asi chtelo NS2 stopnout, ale boji se zalob o nahradu, tak vse nechaji na USA, Polsku a Pobalti aby mohli vycouvat bez nahrady. Nejlepsi by bylo EDU nestavet.

                3. 90% plynu odebíráme z Ruska. Německo nechce s NS2 stopnout.
                  90% plynu odebíráme z Ruska. Německo nechce s NS2 stopnout. Ti ho brání zuby nechty.

                4. Tech 90% je nutne radikalne zredukovat. NS2 bude sice
                  Tech 90% je nutne radikalne zredukovat. NS2 bude sice dostaveny, ale kdo plyn bude prodavat, dostane se na sankcni program a pujde do hajzlu. Takze ten plyn nikdo nebude prodavat a hotovo. Kdokoliv kdo se kolem bude tocit, pujde do hajzlu a to je dobre. NS2 je mrtve dite.

          3. stovky plynovek to opravdu nebudou, plynovky se vesmes planuji
            stovky plynovek to opravdu nebudou, plynovky se vesmes planuji na mistech uhelek, respektive na brownfieldech ktere k nim prilehaji a do zajimkave vzdalenosti je plynovod, a to v minimu 300MWe a pokud to umozni stavebni brownfield tak na stejnem ci vetsim vykonu jako vyrazovane uhelne bloky v dane lokalite, realne tedy v CR vznitne behem pristich rekneme 30 let tak 20 plynovych systemovych elekrararen maximalne

            Dukovanska nahrada je ekonomicky nesmysl od A do Z, nehlede na to ze ten blok by stejne pri soucasnem tempu nebyl hotovy vcas a tak by par let Dukovany stejne nedodavali, a je tedy mnohem realnejsi ze pristi vlady spise odsouhlasi na miste Dukovan spise SMR ktere pokud budou do konce desetileti licencovatelne, tak bude realne mozne soucasne Dukovany nahradit bez vypadku dodavky do site a nove SMR by najeli v ostrem rezimu driv nez budou soucasne Dukovanske bloky odstavene

            coze to predpoklada Shell? kdyby Shell predpokladal ze se spotreba zdvojnasobi, tak by neproklamoval verejne ze bude postupne snizovat tezbu 😀 muzes dat odkaz na to kde Shell predpoklada zdvojnasobeni spotreby? rad bych si to precetl a nacerpal nove info 🙂

            1. Plynovek se bude muset postavit tolik, aby to vynahradilo
              Plynovek se bude muset postavit tolik, aby to vynahradilo výpadky z uhlí a v případě odchodu od jádra i jádro. To je prostě fakt. Takže by to mohly být i stovky elektráren.

              Dukovany lze bez problému dostavět včas. Odstávka se plánuje nejdříve za 14 let.

              Předpoklady Shellu jako jednoho z hlavních těžařů jsou podstatné.
              https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/shell-roku-2040-se-poptavka-lng-zdvojnasobi

              Po světě se plánuje obrovské množství nových plynových elektráren. Často jako záloha OZE a náhrada uhlí. Na co myslíš, že ty plynovky asi tak pojedou. Kapacity plynových tankerů jsou už naplněny. My plánujeme nové plynovky, Němci jich plánují mraky, Kalifornie, Texas (zrovna připravuje výstavbu 10 nových plynovek)

              USA očekává nárůst spotřeby plynu o 25% během 10 let.
              https://www.mckinsey.com/industries/oil-and-gas/our-insights/~/media/39299962068540BC85B599F5020BB8E9.ashx

              Čína očekává růst spotřeby plynu o 80% do roku 2030.
              https://www.spglobal.com/platts/en/market-insights/latest-news/natural-gas/102419-china-natural-gas-demand-to-grow-by-over-80-by-2030-sinopec

              1. aha takze s ebavime o energetice, hlavne o elektrarnach a ty
                aha takze s ebavime o energetice, hlavne o elektrarnach a ty vytahnes ze Shell predpoklada ze se poptavka po LNG zdvojnasobi 😀 no a? takse poptavka po LNG zdvojnasobi, a jak to souvisi s Ceskou energetikou?

                napsal jsme ti ze na vetsine mist kde se odstavej uhelky s eplanuje vystavba bud stejne vykonnych nebo vykonnejsich plynovek, a ty porad meles neco o stovkach plynovych elektrarnach 😀 asi ti nedochazi ze uhelek je v CR neco malo prez 30, takze se patm, roc by se melo stavet stovky plynovek, kdys k nahrazeni uhelek vy stacilo postavit cca 20

                a mas i nejaky jiny zrdoje treba ja nevim, zpravy od CEZ, CEPS, EON, nebo jine energeticke spolecnosti sidlici v CR?

  3. Off. Electricitymap.org asi nebude fungovat spravne. Dle
    Off. Electricitymap.org asi nebude fungovat spravne. Dle aktualnich udaju od CEZ jedou dva bloky Temelina 1073 plus 1099 a 3 bloky Dukovan 3×510 (vse v MW). Dohromady 3702MW. Elecity vykazuje jen 2440 MW. Bud hlasi CEZ nespravne udaje, nebo je nekde systematicka chyba. Kdyz probiha komunikace mezi elektrarnami a regulatorem podobne, tak se divim, ze ta sit vubec funguje.

        1. Je to zajímavé, já jsem viděl naposledy u nás nulovou
          Je to zajímavé, já jsem viděl naposledy u nás nulovou cenu 7. února. To byla stejná situace, větrníky v Německu. Od té doby už to u nás neklesá a v noci je docela draho. To vypadá, že jsme se opravdu odpojili. Přitom podle electricitymap to k nám teče. Monopol splnil hlavní úkoly. Zabránit levnému dovozu, zlikvidovat konkurenci a vyšroubovat ceny co lidi vydrží. Ještě jim musíme koupit to jádro.

            1. No ale dříve ty naše ceny sledovaly skoro přesně ty
              No ale dříve ty naše ceny sledovaly skoro přesně ty německé. Toho jsem radostně využíval při nabíjení auta. Poslední dobou se naše ceny odpoutaly a šly dost nahoru. Tak jsem zvědav kdy obchodníci lidem zdraží. Ceny silové elektřiny jsou teď trojnásobné proti březnu loňského roku.

              1. To je jen predehra pro zdrazeni az budeme mit na krku naklady
                To je jen predehra pro zdrazeni az budeme mit na krku naklady spojene s vystavbou jadra. S takovym bremenem se blbe poplave. Naklady budou uz pristi rok nabihat a elektrina z noveho bloku bude az za 10 let, pokud to pujde dobre. Takze jsme na dobre ceste do hajzlu.

                1. Mě to až tak nevadí, mám FVE. Jenom doufám, že
                  Mě to až tak nevadí, mám FVE. Jenom doufám, že nezdraží poplatek za jistič.

Napsat komentář