Toyota, Isuzu a Hino se spojily pro vývoj elektrických užitkových aut

Automobilky Isuzu Motors, Hino Motors a Toyota Motor Corporation uzavřely dohodu o společném vývoji elektrických užitkových aut.

Nákladní auto Isuzu
foto: Isuzu

Zaměřit se chtějí na bateriové elektrické vozy, auta na vodíkové palivové články, technologie autonomního řízení a elektronické platformy pro menší užitkové vozy. Hlavním cílem spolupráce je snížení nákladů na výrobu užitkových vozidel a zvýšení jejich přepravní efektivity, ale i podpora rozvoje dobíjecí infrastruktury a redukce emisí CO2.

Užitková vozidla budou hrát důležitou roli v cestě k uhlíkové neutralitě, protože jezdí na dlouhé vzdálenosti a po delší dobu v porovnání s osobními vozy. Výrobci chtějí kombinovat technologie Toyoty pod označením CASE, které zahrnují připojená vozidla, autonomní vozy, elektromobily nebo sdílená auta, s platformami pro užitkové vozy Isuzu a Hino.

Od technologií CASE se očekává, že přinesou zlepšení v řešení neefektivnosti dopravy, nedostatku řidičů, dlouhé pracovní doby, a dalších problémů, kterým průmysl čelí. Součástí partnerství je i budování a využití vodíkové infrastruktury a nákladních vozidel na palivové články v japonské prefektuře Fukushima.

Toyota a Isuzu se zároveň dohodly na větším kapitálovém propojení. Toyota má získat 39 milionů kmenových akcií Isuzu v celkové hodnotě 42,8 miliard jenů (asi 330 mil. euro) což představuje podíl 4,6 % a Isuzu plánuje nákup akcií Toyoty ve stejné hodnotě prostřednictvím nákupu na trhu.

tisková zpráva

24 Comments on “Toyota, Isuzu a Hino se spojily pro vývoj elektrických užitkových aut”

    1. To je snad jasný, že takovýhle žádosti dávají vždycky
      To je snad jasný, že takovýhle žádosti dávají vždycky země, kde se jich to netýká. Viděl snad někdo takovouhle žádost od Norů? Ano v Norsku žijí EV zázrak, ale díky tomu, že to platí z petroldolarů.
      Čína taky bude žít svůj EV zázrak, jen si ho vyrobí a bude napájet pomocí uhelných elektráren.

      Taky nejvíc chtějí zastavit JE země, které mají obrovské zásoby energie z principu polohy buď vítr, nebo vodní masy a nejlépe oboje.

        1. Mercedes to dava asi rok do autobusu, novejsci Mercedesy
          Mercedes to dava asi rok do autobusu, novejsci Mercedesy elektrobusy maj jiz vesmes manualne delane SSB, cetl jsem asi pred tydnem odhady na jake ceny se s tema baterkama dostanou az se vyroba presune na pas a znelo to celkem slibne, rekl bych ze v tomhle desetileti se jich dockame celkem masove prave v osobnich EV

  1. off
    Vládní svoloč už maže panty pro ruská vrátka u

    off
    Vládní svoloč už maže panty pro ruská vrátka u dostavby Dukovan
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/havlicek-bez-odhlasovani-vladou-planuje-k-jadernemu-tendru-o/r~39f34bae8ca511ebb98b0cc47ab5f122/

    https://www.facebook.com/728495140691300/posts/1691283907745747/

    “Již zítra má ministr průmyslu Karel Havlíček v plánu poskytnout kompletní zadávací dokumentaci na přístavbu nového bloku v Dukovanech ruské firmě Rosatom. A to bez toho, že by to odhlasovala vláda. Chystá se to udělat v rámci procesu tzv. bezpečnostního posouzení, který si vymyslel jako zástěrku pro vtažení Ruska do tendru. Jeho ministerstvo zpracovalo jakýsi bezpečnostní dotazník, ve kterém uchazečům o tendr vyzradí bezpečnostní preference našeho státu, a umožní tak všem uchazečům zpracovat „předpisové” odpovědi. Havlíčkův bezpečnostní dotazník neviděl nikdo z bezpečnostních služeb státu.

    Ministr Havlíček tak žene Českou republiku do oprátky Ruské federace. Odevzdání zadávací dokumentace k tendru do rukou Rosatomu je faktickým zahájením tendru. Vicepremiér Havlíček lže, pokud tvrdí, že tomu tak není.

    Do voleb zbývá ještě 196 dní, ale tenhle podraz musíme zastavit už dnes, abychom se po volbách náhodou nestali gubernií Ruské federace zcela bez ohledu na vůli voličů.

    Nenechme tuhle zprávu zapadnout, nátlak společnosti má smysl!
    #rokzmeny”

    1. “ Posouzení již realizovala bezpečnostní komunita (BIS,
      “ Posouzení již realizovala bezpečnostní komunita (BIS, zpravodajci a NUKIB) a vyhodnotila parametr projektu v oblasti bezpečnosti v případě účasti Ruska a Číny jako nevyhovující.

      Krok vicepremiéra Havlíčka lze označit za obcházení bezpečnostní zájmů ČR, tak jak jej definovala tato skupina zřízená k dané otázce vládním výborem pro výstavbu nových jaderných zdrojů.

      Oslovení společnosti Rosatom považujeme v rozporu s již přijatým usnesením vlády v dubnu 2020.

      Zástupci bezpečnostní komunity (BIS, zpravodajci i NUKIB) se vyjádřili k účasti Ruska a Číny v tendru jasně. Ministr Havlíček nám řekl, že se vláda bude řídit těmito závěry. Bezpečnost je důležitý parametr projektu a faktické spolupráce na 80 let od zahájení až po provoz a servis a je součástí celého řešení-zadání. Evidentně ministr nemluvil pravdu.”

      1. A co jako?
        Ja povazuju hrozbu zavislost na USA. Za me je

        A co jako?

        Ja povazuju hrozbu zavislost na USA. Za me je Westinghouse naprosto neprijatelny, nehodlam se ovladat amikama.
        At to budou stavet cinani, rusko nbo jizni Korea, nemam s tim problem.

        Je to krasne videt, jaxi Nemecko s Ruskem chteji dostavit plynovod a USA haji svou bridlici a na vse ostatni uvaluji sankce.

        Jednoznacne je za me USA vetsi hrozba nez Rusko.

Napsat komentář