Firmy ve výrobě čím dál tím častěji využívají obnovitelné zdroje

Od začátku letošního roku odebírají všechny polské továrny a kanceláře společnosti 3M elektřinu ze 100% obnovitelných zdrojů. Podobně to platí pro německé pobočky společnosti Jungheinrich.

Zelená energie se v polských závodech 3M použije k výrobě více než 12 000 produktů. Přechod na obnovitelné zdroje energie umožní společnosti výrazně snížit uhlíkovou stopu a emise oxidu uhličitého.
foto: 3M

3M je od roku 2019 členem RE100, globální iniciativy pro udržitelný rozvoj vytvořené neziskovou organizací The Climate Group. Ta sdružuje společnosti, které si kladou za cíl využívat 100% obnovitelnou energii a snížit emise CO2 v ovzduší.

V souvislosti se vstupem do RE100 se společnost 3M zavázala, že do roku 2050 budou všechny její světové centrály využívat elektřinu z obnovitelných zdrojů. Na základě zelené strategie společnosti 3M se také předpokládá, že do roku 2025 bude tvořit podíl obnovitelné energie odebíraný ve všech pobočkách 3M nejméně 50 %.

Jedno z největších výrobních center 3M na světě se nachází v polské Vratislavi, odkud se výrobky dodávají mimo jiné i do České republiky, kde slouží českým zákazníkům. Významné jsou také závody v Rabce a Janinově.

Centrum globálních služeb a 3M Poland se nachází v Kajetanech poblíž Varšavy. 3M vyrábí přes 12 tisíc různých produktů pro automobilový, farmaceutický, zdravotnický, potravinářský, elektronický, spotřební a letecký průmysl, které se od nynějška budou vyrábět s pomocí zelené energie.

Společnost podepsala smlouvu na nákup elektřiny z obnovitelných zdrojů pro všechny lokality v Polsku. Energie pochází polských z větrných a solárních farem. Záruku původu dodávky zelené energie vydává výrobcům polský Energetický regulační úřad.

Objem zelené energie dodávané do polských továren a kanceláří společnosti 3M bude činit přibližně 60 GWh ročně. Využití zelené elektřiny vyprodukuje v porovnání s uhelnou energií o 47 000 tun CO2 méně. Tolik oxidu uhličitého by muselo 700 tisíc stromů čistit 10 let.

Také 3M Česko používá energii z obnovitelných zdrojů. 3M v České republice sice nemá žádný ze svých výrobních provozů, ale její kanceláře v pražském byznys parku na Chodově odebírají podobně jako kanceláře a továrny v Polsku pouze certifikovanou, 100% ekologicky vyrobenou elektřinu v rámci produktu Energie EKO Gold od Pražské energetiky.

Jungheinrich vyrábí vysokozdvižné vozíky

S okamžitou platností budou všechny závody společnosti Jungheinrich v Německu, včetně jejích šesti německých výrobních závodů, využívat výhradně zelenou energii. Přechod zahraničních poboček a závodů na zelenou energii bude následovat. Zároveň společnost Jungheinrich začala vyrábět vlastní solární energii a za tímto účelem postupně vybavuje své závody fotovoltaickými systémy.

Přechodem na obnovitelnou elektřinu Jungheinrich jen v Německu snížil své roční emise skleníkových plynů přibližně o 15 500 tun CO2. Tato aktivita představuje další krok ke klimatické neutralitě.

Ve strategii, kterou skupina představila v listopadu loňského roku, učinila společnost Jungheinrich z tématu udržitelnosti ústřední bod svých obchodních aktivit a stanovila si ambiciózní cíle. Jedním z těchto cílů je dosažení klimatické neutrality. Skupina v tomto směru učinila velký krok prostřednictvím nyní již dokončeného přechodu k nákupu zelené energie pro všechny své závody v Německu.

Dalším krokem je plánovaný přechod na ekologickou energii v závodech společnosti Jungheinrich v zahraničí. Skupina zároveň začala vybavovat své závody fotovoltaickými systémy, aby mohla v budoucnu vyrábět také vlastní zelenou elektřinu.

Od poloviny února provozuje Jungheinrich nezávisle svůj první systém na střeše svého závodu v bavorském Moosburgu. Centrála skupiny v Hamburku-Wandsbeku bude v průběhu tohoto roku vybavena solárními panely. V tuto chvíli se plánují projekty v mnoha dalších závodech a brzy bude následovat jejich realizace.

Ve finančním roce 2019 spotřebovaly výrobní závody a dceřiné společnosti Jungheinrich v Německu dohromady přibližně 45 GW elektřiny. Úplným vyloučením používání elektřiny z fosilních paliv, jako je hnědé a černé uhlí nebo zemní plyn, společnost nyní snižuje své emise ze spotřeby elektřiny v Německu na nulu.

Přibližně 69 % z celosvětových emisí CO2 společnosti Jungheinrich, které byly důsledkem spotřeby elektřiny, dříve pocházelo z Německa. Přechod všech německých závodů na obnovitelné zdroje energie umožnil skupině také výrazně snížit její globální ekologickou stopu.

S přechodem výroby na zelenou energii se zlepšuje i hodnocení životního cyklu vozíků vyráběných společností Jungheinrich. Přibližně 11 % energie, kterou elektrický vozík Jungheinrich spotřebuje během svého životního cyklu, pochází z jeho výroby.

tisková zpráva

8 Comments on “Firmy ve výrobě čím dál tím častěji využívají obnovitelné zdroje”

  1. Já chápu, že firma nakoupí zelenou elektřinu. Taky ji
    Já chápu, že firma nakoupí zelenou elektřinu. Taky ji nakupuji a pokrývám tím to, co si na 1/6 střechy svého rodinného domku neokážu vyrobit sám.
    Ale čučím na tu fotku wroclavského závodu 3M a vidím brutální tepelný ostrov v zelené krajině, kde mohly být tisíce FV panelů, pár vrtulí, zdi všech hal s popínavou zelení na závěsné konstrukci, vše napájeno zachytávanou dešťovou vodou a k tomu splachování WC přečištěnou šedou vodou z umýváren. Co z toho 3M zatím zavedlo? Zjevně kulové, jen uzavřeli smlouvu na elektřinu s jiným dodavatelem.
    Tomu říkám zelené marketingové píár, ne Čím dál větší využívání zelených zdrojů.

      1. On to taky komiks je, zejména v podání politruků a
        On to taky komiks je, zejména v podání politruků a byrokradů. Jednoduché věci – čistý vzduch, čistá voda, nezabetonovaná příroda, neničení krajiny a ticho dokáží přetvořit v děsivé hovadiny. Mně je taky tzv. globální změna klimatu u zadele. Ty vždy byly a budou. Prvně uvedené mne zajímá, to mohu ovlivnit.

    1. China FUD, Tether FUD, India FUD, ticho, China FUD, Tether
      China FUD, Tether FUD, India FUD, ticho, China FUD, Tether FUD, India FUD, ticho, …

      Indická ministrině financí:
      „We’re not shutting all options off, we will allow a certain window for people to use blockchain, Bitcoin and Fintech which depend on Cryptocurrencies. We are not going to shut it off“
      https://twitter.com/DocumentingBTC/status/1371247856821141507

Napsat komentář