Ford pokračuje v elektrifikaci, uvádí nové modely S-MAX Hybrid a Galaxy Hybrid

Nový Ford S-MAX Hybrid – první elektrifikovaný S-MAX – nabízí zákazníkům sedm sedadel a hybridní (HEV) pohon.

Zákazníci již mohou objednávat nový Ford S-MAX Hybrid – vůz třídy SAV (sports activity vehicle, vůz pro sportovní aktivity), který nabízí sedm sedadel v kombinaci s hospodárností samonabíjecího hybridního pohonu. Ford S-MAX Hybrid i Galaxy Hybrid včetně lithium-ion akumulátoru se vyrábějí ve španělské Valencii.
foto: Ford

Díky inovativním konstrukčním řešením se podařilo zabudovat úsporný hybridní pohon do dynamicky tvarované a všestranné karoserie S-MAXu bez ztráty prostornosti, flexibility nebo jízdních vlastností. V porovnání s ekvivalentním vznětovým motorem EcoBlue má S-MAX Hybrid o více než 10 % nižší emise CO2 (WLTP).

Hnací soustavu modelu S-MAX Hybrid tvoří zážehový motor o objemu 2,5 l, jenž pracuje v Atkinsonově cyklu; lithium-ion akumulátor o kapacitě 1,1 kWh; elektromotor; a nejnovější generace hybridní převodovky Fordu. Elektrická složka hnací soustavy podle potřeby asistuje spalovacímu motoru, zároveň však na kratší časové úseky dovoluje jízdu jen na elektřinu.

Vysokonapěťový akumulátor se průběžně dobíjí automaticky prostřednictvím spalovacího motoru i rekuperačního brzdění. Není tedy zapotřebí připojovat vůz k externímu napájecímu zdroji a zohledňovat nabíjení při plánování cest.

Stylový S-MAX Hybrid spojuje sportovní vzhled exteriéru s praktičností a flexibilitou velkoprostorového vozu. Sedadla lze snadno přestavit do různých konfigurací, přičemž ve dvoumístné vznikne za předními opěradly prostor o objemu až 2200 litrů. Hmotnost přívěsu se podle zvolené varianty pohybuje od 1560 kg do 1750 kg.

„S-MAX byl prvním vozem kategorie SAV a nyní díky schopnosti jízdy na elektřinu je ještě atraktivnější pro novou generaci zákazníků,“ řekl Roelant de Waard, viceprezident Ford of Europe pro marketing, prodej a služby. „Významnou součástí přitažlivosti S-MAXu byly vždy inovace, které dokonale zapadají do rodinného života, od sportovních jízdních vlastností ve stylu osobních vozů až po sklápění sedadel tlačítkem. Úsporný a kultivovaný hybridní pohon je proto logickým rozšířením nabídky.“

Ford zároveň poprvé nabízí samonabíjecí hybridní (HEV) variantu sedmimístného velkoprostorového modelu Galaxy se stejným hnacím ústrojím jako v případě S-MAXu.

Nový S-MAX Hybrid poskytuje stejnou prostornost a flexibilitu jako stávající varianty S-MAXu v pěti- i sedmimístné variantě. Lithium-ion akumulátor o kapacitě 1,1 kWh, tvořený 60 články a uložený ve vodotěsné bezpečnostní konstrukci, je totiž umístěn pod podlahou zavazadlového prostoru.

Díky kapalinovému chlazení mohou být jednotlivé články umístěny blíže k sobě, takže akumulátor má menší zástavbové rozměry. Výfukové potrubí je vedeno okolo něj. Do zavazadlového prostoru se tedy vejde předmět o výšce i šířce přesahující jeden metr. I při využití všech sedmi sedadel zbývá 285 litrů prostoru pro zavazadla.

Rekuperací se při brzdění zachytí až 90 % energie, která se jinak bez užitku mění v teplo. Takto získaná energie se ve formě elektřiny ukládá do vysokonapěťového akumulátoru, z něhož je napájen trakční elektromotor.

Elektrifikovaná hnací soustava umožňuje neslyšné rozjezdy z místa a na kratší časové úseky, zejména v městském provozu, i jízdu výhradně na elektřinu, což znamená nižší hluk a nulové emise. Ke snížení hlučnosti v kabině přispívá rovněž skutečnost, že chlazení akumulátoru se obejde bez ventilátoru.

Podle homologačního cyklu WLTP má S-MAX Hybrid spotřebu paliva od 6,4 l/100 km a emise CO2 146-147 g/km, což ho staví do role atraktivní alternativy ke vznětovým motorizacím Ford EcoBlue.

Hnací soustava o celkovém výkonu 140 kW umožňuje vozu akcelerovat z nuly na 100 km/h za 9,8 sekundy. K plynulé a lineární akceleraci přispívá mimo jiné zdokonalené řízení motor-generátoru, které zajišťuje hladké přechody mezi elektrickým, hybridním a spalovacím pohonem.

Hybridní převodovka, vyvinutá ve vlastní režii Fordu, nabízí simulované řazení rychlostních stupňů a vztah mezi otáčkami motoru a rychlostí jízdy je automaticky řízen tak, aby jízda působila na řidiče přirozeně a dynamicky.

K ovládání převodovky slouží stylový a ergonomický otočný ovladač se speciálním režimem pro jízdu s přívěsem nebo sjíždění prudkých klesání, v němž se navýší brzdný účinek hnací soustavy (bez zapojení brzdové soustavy). Nejvyšší přípustná hmotnost přívěsu činí 1750 kg v případě pětimístné varianty, respektive 1560 kg u sedmimístné.

Technologie, které zbavují stresu při řízení

Intuitivní funkce pomáhají řidičům sledovat a zlepšovat spotřebu paliva prostřednictvím digitálního přístrojového štítu o úhlopříčce 10 palců. Funkce Brake Coach nabádá řidiče k postupnému brzdění, při němž se do akumulátoru vrací nejvíce energie, zatímco EV Coach jim pomáhá lépe porozumět tomu, kdy vůz jede na elektrický a kdy na hybridní pohon.

Sériově montovaný palubní modem FordPass Connect umožňuje vytvořit ve voze Wi-Fi připojení až pro 10 zařízení5nebo využívat službu Aktuální doprava, která při vedení k cíli zadanému do navigace zohledňuje informace o hustotě a plynulosti provozu. Funkce Aktuální doprava však vyžaduje po uplynutí bezplatného zkušebního období samostatné předplatné.

Díky FordPass Connect lze také komunikovat s vozem prostřednictvím mobilní aplikace FordPass. Tímto způsobem může majitel mimo jiné na dálku odemknout i zamknout dveře, získávat informace o technickém stavu vozu nebo zjistit jeho momentální polohu.

Další funkcí, již zabudovaný modem umožňuje, je informování o nebezpečí v okolí (LHI). Řidiči se mohou tímto způsobem v předstihu dozvědět o potenciálním nebezpečí i v případě, že je skryto za zatáčkou nebo za jinými vozidly.

Delší cesty zpříjemní v osmnácti směrech seřiditelné ergonomické sedadlo řidiče s certifikací organizace Aktion Gesunder Rücken e.V. (Kampaň za zdravá záda), dostupné pro Titanium. S-MAX Vignale Hybrid má vyhřívaná a ventilovaná, v deseti směrech seřiditelná přední sedadla s masážní funkcí.

Všechna tři sedadla ve druhé řadě jsou vybavena úchyty ISOFIX. Díky funkci Easy Fold lze sedadla ve druhé i třetí řadě sklopit stiskem tlačítka umístěného v zavazadlovém prostoru. Na přání dodávané bezdotykové ovládání pátých dveří usnadňuje přístup do zavazadlového prostoru v situaci, kdy řidič přichází k vozu obtěžkán zavazadly či nákupem.

Galaxy Hybrid nabízí cestování první třídou

Objednávat lze již také nový Ford Galaxy Hybrid, který je poháněn stejným hybridním ústrojím o výkonu 140 kW (190 k) jako S-MAX Hybrid. Tento velkoprostorový model je sériově vybaven sedmi sedadly.

Ford Galaxy Hybrid má dle homologačního cyklu WLTP spotřebu paliva od 6,4 – 6,5 l/100 km a emise CO2 od 148 – 149 g/km. Z klidu na 100 km/h zrychlí za 10,0 s.

Stejně jako S-MAX Hybrid si i Galaxy Hybrid zachovává veškerou praktičnost řady Galaxy. Prostor pro hlavu v první i druhé řadě sedadel přesahuje jeden metr a objem zavazadlového prostoru se pohybuje od 300 litrů při využití všech sedmi sedadel až po 2339 litrů ve dvoumístné konfiguraci.

tisková zpráva

One Comment on “Ford pokračuje v elektrifikaci, uvádí nové modely S-MAX Hybrid a Galaxy Hybrid”

Napsat komentář