Elektrický tuk tuk jménem Zbee

Švédská firma Clean Motion představila elektrické vozítko Zbee. Je určeno především pro trhy jihovýchodní Asie, kde se podobným dopravním trojkolkám přezdívá „tuk tuky“ kvůli charakteristickému zvuku dvoutaktních motorů.

Elektrický „tuk tuk“ jménem Zbee
foto: Clean Motion

Tuk-tuky potkáte v jihovýchodní Asii všude. Pravda, původní lidové taxi tuk tuk nyní slouží spíše k dopravě turistů a jejich řidiči mají často morálku pražských taxikářů – zejména v turistických oblastech.

Přesto zůstávají, podobně jako rikšy, nedílnou součástí kultury států jihovýchodní Asie a tvoří významnou část osobní/veřejné dopravy. Tak jako jiná vozidla se spalovacím motorem, i tuk tuky se podílejí na emisích CO2, hluku i špíně v ulicích měst.

Firma Clean Motion přišla s řešením – elektrickým vozítkem Zbee neboli tuk tukem pro 21. století. Zbee je velmi účinná elektrická tříkolka, které údajně potřebuje k jízdě pouze 7 % energie oproti klasickým autům (taxíkům).

Zbee

Zbee
foto: Clean Motion

Filozofií vozítka je maximální jednoduchost a nízká hmotnost. „ Odkdy potřebujete auto o hmotnosti 1500 kilogramů s maximální rychlostí 200 km/h, aby jste si zajeli nakoupit,“ dočteme se na oficiální stránce firmy Clean Motion.

Zbee má hmotnost pouze 230 kilogramů ale přitom dostatek místa pro přepravu tří osob. V kufru je také dostatečný prostor pro malé zavazadlo.

Díky malým rozměrům a hmotnosti Zbee pohání elektromotor pouze o nominálním výkonu 2 kW. Kapacita baterie je sice pouze 2 kWh, ale při spotřebě elektrické energie 4 kWh/100 km se dojezd pohybuje na hranici 50 kilometrů. Maximální rychlost elektrického tuku tuku je 45 km/h.

Zbee
video: YouTube

Podobné parametry kupce ve Spojených státech nebo v západní Evropě nepřesvědčí. Na druhou stranu, v jižních státech Evropy s teplým klimatem a dlouhou tradicí jízdy na skútrech může Zbee zákazníky oslovit.

Hlavní příležitostí pro Zbee je však jihovýchodní Asie, kde jezdí miliony tuk tuků. Je to také oblast, která řeší palčivé otázky s prudkým rozvojem měst, nárůstem obyvatel a se zhoršováním životního prostředí.

Hybrid.cz před nedávnem informoval o tuk tuku Zbee v rámci elektrifikace osobní dopravy na Filipínách. Filipíny investují 225 milionu euro na projekt, jehož cílem je dostat do filipínských měst během dvou let 100 000 elektrických tuk tuků.

V současné době se Zbee vyrábí v Indonésii. Roční produkce je 10 000 vozidel. Podle firmy Clean Motion se přitom potenciální trh pohybuje na hranici 100 000 elektrických tuk tuků ročně.

Clean Motion

One Comment on “Elektrický tuk tuk jménem Zbee”

Napsat komentář