Audi Q4 e-tron nabídne chytrý HUD a prostorný interiér

Audi představuje nový elektromobil Q4 e-tron. Chce zaujmout head-up displejem a spoustou místa v interiéru. Bude to stačit?

Nabídka vnitřního prostoru elektricky poháněného kompaktního SUV podle Audi dalece přesahuje dnes obvyklé hranice v této třídě.
foto: Audi

Nový elektromobil Audi Q4 e-tron následuje po velkých SUV Audi e-tron a e-tron Sportback a po sportovním modelu Audi e-tron GT. Q4 e-tron má vnější délku 4590 milimetrů, vnější šířku 1865 milimetrů a vnější výšku 1613 milimetrů. Svými vnějšími rozměry se tak řadí do segmentu větších kompaktních SUV. Základem kompaktního elektrického SUV značky Audi je však modulární platforma pro elektromobily MEB, která umožňuje zcela nové uspořádání karoserie.

Její přední převis je pouhých 86 centimetrů, naopak rozvor náprav je velkorysých 2,76 metru – ještě více než v segmentu středně velkých SUV. Výsledný interiér se může s délkou 1,83 metru směle porovnávat s velkými SUV vyšší třídy.

Řidič si společně s až čtyřmi spolucestujícími může užívat velkorysou nabídku vnitřního prostoru. Důvodem je mimo jiné minimalizovaný středový tunel, na který navazuje jen nepříliš vyvýšená část podlahy. Sedadla ve druhé řadě jsou o téměř sedm centimetrů výš než sedadla vpředu.

Zavazadlový prostor modelu Audi Q4 e-tron má objem 520 litrů. Sklopením opěradel zadních sedadel, na přání dělených v poměru 40:20:40, vznikne téměř rovná ložná plocha, nad níž je až po strop k dispozici 1490 litrů volného prostoru.

Stejně jako ve všech svých modelech sází Audi i v elektromobilu Q4 e-tron na koncept zcela digitálního ovládání a zobrazování s plochou strukturou menu, který zahrnuje čtyři úrovně: digitální panel sdružených přístrojů, resp. na přání dodávaný Audi virtual cockpit pro řidiče, centrální displej MMI touch, hlasové ovládání s rozpoznáváním hovorového jazyka a na přání dodávaný průhledový displej s rozšířenou realitou založený na nové pokrokové technologii.

Průhledový displej (HUD) s rozšířenou realitou

Průhledový displej s rozšířenou realitou, dodávaný pro model Q4 e-tron na přání, promítá důležité informace na čelní okno ve dvou vzájemně oddělených úrovních – v zóně informující o provozním stavu a v zóně rozšířené reality.

Audi Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron
foto: Audi

V oblasti rozšířené reality probíhá dynamické zobrazování pokynů některých asistenčních systémů, navigačních šipek pro odbočování a startu i cíle jízdy. Tato virtuální zobrazení jsou precizně vkládána na správná místa do reálného vnějšího světa.

Řidič je vnímá, jako by se tato zobrazení virtuálně vznášela ve vzdálenosti cca deset metrů, ale v závislosti na situaci to může být ještě mnohem dál. Řidič dokáže tato zobrazení okamžitě vnímat, aniž by byl iritován nebo rozptylován. Velkou pomocí jsou především za špatné viditelnosti.

Plocha pro zobrazování prvků rozšířené reality má z perspektivy řidiče úhlopříčku cca 70 palců. Pod ní je umístěna nízká zóna s informacemi o provozním stavu. Statická zobrazení informují řidiče o rychlosti jízdy a ukazují mu dopravní značky nebo symboly asistenčních a navigačních systémů. Spodní zóna se před řidičem zdánlivě vznáší v bližší vzdálenosti cca tři metry.

Dobré porozumění: hlasové ovládání

Jako třetí úroveň ovládání je v modelu Audi Q4 e-tron k dispozici hlasové ovládání s rozpoznáváním hovorového jazyka, které se aktivuje heslem „Hej Audi“. Systém rozumí mnoha pokynům a dotazům i z běžného hovorového jazyka, např. „Kde je nejbližší restaurace?“. V kombinaci se systémem MMI Navigation plus využívá funkce hlasového ovládání také znalosti z cloudu díky připojení k internetu.

Další podrobnosti zatím automobilka nezveřejnila, ale lze očekávat, že systémově půjde o podobné parametry, jaké nabízejí ostatní elektromobily řady Audi e-tron.

tisková zpráva

4 Comments on “Audi Q4 e-tron nabídne chytrý HUD a prostorný interiér”

Napsat komentář