2016: nová generace Chevroletu Volt a jedno překvapení!

Podle magazínu Business Week půjde druhá generace plug-in hybridu Chevrolet Volt do prodeje už v roce 2016. Kromě něj ale chystá automobilka General Motors ještě jedno auto do zásuvky. Zatím není jasné za plug-in hybrid nebo čistý elektromobil.

Chevrolet Spark EV je prozatím jediné čistě elektrické auto od GM, které automobilka prodává na vybraných trzích v USA
foto: General Motors

Že se chystá druhá generace plug-in hybridu Chevrolet Volt už je nějakou dobu jasné jak facka. Prodeje první generace sice nejsou závratné, resp. nedosahují na ambiciózní prvotní odhady, ale na druhou stranu to ani není úplný propadák. Ale hlavně: je to marketingová záležitost. General Motors potřebují ukázat, že umí dělat zelená auta stejně dobře jako Japonci (což je ovšem pochopitelně k diskusi…).

Nová generace Voltu má nabídnout dojezd na elektřinu až 100 km. Pomůže tomu odtučňovací kúra – jak na autě samotném, tak především na motoru. Z 1,4l objemu čtválce se půjde na 1,0 tříválec. A vyloučeny pochopitelně nejsou ani další změny. Zatím však není jasné, kdy přesně auto půjde na trh. Čekáme, že spíše tak za dva až tři roky, tedy koncem roku 2015.

Co se týká druhého modelu, už nějakou dobu je jasné, že GM chce konkurovat chystanému Modelu E, ale i novinkám jako BMW i3. Akerson magazínu Business Week potvrdil, že automobilka cílí na malé auto s dojezdem 320 km a možností přidání range extenderu. Tedy v podstatě s delším dojezdem.

ZAJÍMAVOST: aktuálně uvedený plug-in hybrid Cadillac ELR (Volt na steroidech) je zatím podle většiny recenzí sice dobré, ale nemístně předražené auto.

Inženýři v GM ale údajně pracují na tom, aby range-extender mohl běžet na benzín, naftu i (stlačený zemní plyn). A to se počítá! GM chce auto uvést na trh v roce 2016 za cenu do 30 000 dolarů, stejně jako Tesla svůj Model E. Magazín Business Week cituje Dana Akersona, šéfa General Motors, který tvrdí, že toto druhé auto do zásuvky by mělo být skutečné překvapení – a to i pro konkurenci.

Napsat komentář