New York chce mít u pětiny parkovacích míst dobíječku pro elektromobily

Více než polovina domácností v New Yorku, přesně 55,7 %, nevlastní auto. Je to nejvíc v celých Spojených státech a Velké jablko je díky tomu výjimečné. I tak je ale světová metropole auty doslova zahlcena. Pomohou elektromobily?

New York prozatím patří mezi města, kde je o elektromobily a plug-in hybrid spíš vlažný zájem
foto: Jan Horčík pro Hybrid.cz

Z přibližně 8,3 mil. newyorských občanů jich každý den podnikne cestu autem přibližně polovina. To je na tak malé území pořád značné množství – na ploše třikrát větší než Praha se pohybuje stejné množství aut jako v celé České republice.

New York má zároveň nejvyspělejší systém veřejné dopravy v USA. Prakticky všichni obyvatelé využívají metro, k dispozici jsou pochopitelně autobusy, tramvaje i příměstské vlaky a obrovské množství taxíků. Aktuálně New York zavedl také veřejnou půjčovnu bicyklů.

Kromě toho všeho chce ale tamní radnice podpořit také elektromobily. V nově navrhovaném zákoně proto provozovatelům parkovišť a parkovacích domů, potenciálně všem parkovacím místům mimo ulici, ukládá, aby pětina z dostupných míst byla „připravena pro elektromobility“.

Tj. aby měla k dispozici nějaký druh dobíjení. Toto opatření by mělo k nákupu elektromobilů nebo alespoň plug-in hybridů přilákat daleko větší množství newyorčanů než dosud. Největší americké město se totiž řadí spíš k těm oblastem, kde je o nové, alternativní typy pohonů víceméně dosti vlažný zájem.

Cílem je, aby během následující zhruba dekády měl New York k dispozici až 10 000 dobíjecích stanic. Zatím jich v obrovské metropoli najdeme všeho všudy kolem 200.

Napsat komentář