Ve Stockholmu je v provozu hybridní elektrická loď

V rámci společného pilotního projektu se Blidösundsbolaget spojila se společností Scania a modernizovali loď M/S Rex instalací hybridního pohonu. Loď vyrobená v roce 1937 nyní převáží cestující společnosti Stockholm Transport.

Loď M/S Rex je každodenně provozována na 75minutové trase u jezera Mälaren, mezi městským centrem Stockholmu a ostrovem Ekerö – známým díky dvěma památkám zapsaným na seznamu světového dědictví UNESCO, včetně Drottningholmského paláce, který je sídlem švédské královské rodiny.
foto: Scania

Přibližně 60 % cestujících ve švédském hlavním městě používá veřejnou dopravu a společnost Stockholm Transport se pyšní tím, že má flotilu autobusů a vlaků s pohonem kompletně na nefosilní paliva.

„Jsme motivováni tím, co jsme zatím měli možnost vidět,“ říká Fredrik Liw, technický ředitel ve společnosti Blidösundsbolaget. „Čeká nás ještě spousta vývoje a testování, ale mohli bychom snížit emise CO2 až o 47 %.“

Dopravní společnost nedávno začala ve větší míře využívat dostupných vodních cest ve městě, což jí umožnilo zajišťovat kratší a rychlejší přepravní trasy. Do roku 2021 bude 90 procent všech regionálních plavidel v rámci veřejné dopravy provozováno na nefosilní paliva. Hybridizace lodi Rex je důležitým krokem v tomto vývoji.

„Již ve chvíli, kdy nás společnost Scania oslovila, jsem se domníval, že loď Rex je vhodná pro použití s hybridním elektrickým pohonem, protože se vyznačuje vysokou energetickou účinností,“ říká Liw.

Loď pojme až 150 osob a používá vznětový motor Scania o objemu 13 litrů, jenž splňuje mezinárodní emisní normu organizace IMO úrovně 3. Tato pohonná jednotka je doplněna o elektromotor, což znamená, že loď může zcela v tichosti připlouvat k molům.

Celkový trvalý výkon pohonu činí 240 kW nebo krátkodobě 290 kW a při cestovní rychlosti má loď spotřebu energie přibližně 100 kW. Díky tomu ji lze provozovat dvě hodiny čistě na elektřinu.

„Může se jednat o revoluční řešení,“ říká hlavní inženýr Mattias Rosengren z divize motorů ve společnosti Scania. „Přinášíme automobilovou technologii do vodního světa. Pohonná jednotka lodi obsahuje stejné druhy komponent jako hybridní a plně elektrická vozidla Scania.“

tisková zpráva

3 Comments on “Ve Stockholmu je v provozu hybridní elektrická loď”

Napsat komentář