All Electric GT Evo2 – nový elektrický supersport

Nadšenci s dostatečně velkým bankovní kontem, zbystřete! Technologický klastr Quimera společně s firmou Altran představil druhou generaci elektrického supersportu All Electric GT Evo2.

All Electric GT Evo2
foto: Quimera

Španělská Quimera (Přízrak) je technologický klastr 80 firem. Společným účelem je vývoj elektřinou poháněných dopravních prostředků a jejich příslušenství. Naopak Altran se považuje za evropského lídra v technologickém a inovativním poradenství. Ideální spojenectví pro vývoj sportovního elektrického vozu.

All Electric GT Evo2 zaujme na první pohled agresivními sportovními tvary, které dávají tušit mimořádný výkon stroje. Bohužel, žádné bližší specifikace Quimera zatím novém vozidle neuveřejnila. Pro lepší představu se však můžeme odrazit od původního modelu All Electric GT.

All Electric GT Evo2

All Electric GT Evo2
foto: Quimera

Základem původního kupé All Electric GT je monokok z uhlíkových vláken. Pro většinu povrchových panelů jsou rovněž použity uhlíkové kompozity (). Stejnou stavbu jistě využívá i Evo 2, avšak konstruktéři si dali na aerodynamice očividně více záležet.

Původní All Electric GT o hmotnosti 1500 kg dokáže uhánět rychlostí až 300 km/h. Z nuly na sto kilometrů se dostane za 3 sekundy. Auto pohánějí tři elektromotory o maximálním výkonu 525 kW (700 koní). Maximální točivý moment je více než 1000 Nm.

Původní All Electric GT (2011)
video: YouTube

Supersport All Electric GT (ani All Electric GT Evo 2) však na silnici nepotkáte. Extrémní výkony si žádají svou daň. Potřebnou energii dodávají elektromotorům lithium-polymerové baterie uložené v bocích mezi předními a zadními koly. Vzhledem k obrovským výkonům je však dojezd (či spíše čas jízdy) silně omezen.

Kapacitu baterie firma neudává, ale při plně sešlápnutém „plynovém“ pedále se můžete po závodním okruhu prohánět 20 minut. Při omezení výkonu motorů na 335 kW (450 koní) vám baterie poskytnou dostatek energie pro třicetiminutovou jízdu.

Je otázkou, kde chce Quimera se svým elektrickým supersportem uspět. Při předvedení prvního modelu se Quimera netajila svými závodními ambicemi v některém ze značkových pohárů. Mnohé může také napovědět, že Quimera je jedním z oficiálních partnerů chystaného šampionátu Formula E.

Napsat komentář