Švýcarsko kupuje vodíkové nákladní automobily Hyundai

Švýcarsko zahájí výstavbu „čisté“ komerční jednotky na výrobu vodíku, která bude použita k pohonu flotily nákladních automobilů na palivové články dodávané společností Hyundai. Tyto kamiony budou jezdit po Evropě a projekt by mohl být rozšířen i do Spojených států.

Hyundai, podobně jako Toyota, vodíku stále veří.
foto: Hyundai

V Gösgenu, kde je již jaderná elektrárna, bude postavena první komerční jednotka na výrobu vodíku ve Švýcarsku. Vodík se bude vyrábět prostřednictvím vodní elektrárny, která bude zajišťovat „zelenou“ energii pro elektrolýzu.

Vodní elektrárny nejsou ekologicky dokonalé, zejména pokud jde o vodní cyklus, vodní faunu a jejich rovnováhu, ale jsou vždy lepší než energie z fosilních paliv. Výsledné palivo pak bude použito k dodání 1600 nákladních vozidel do roku 2025.

Tuto flotilu poskytne Hyundai, který na vodík hodně spoléhá, obzvláště po modelech ix35 Fuel Cell a především Hyundai Nexo. Jednotlivé kamiony budou mít omezený dojezd 400 km, ale vzhledem k rozloze Švýcarska by to mělo bez problémů stačit.

Vodíkový pohon bude velmi užitečný pro snížení znečištění na místní úrovni, nemluvě o rychlosti tankování (ve srovnání s elektrickým pohonem). Společnost H2 Energy, která za tímto projektem stojí, doufá, že celý projekt se postupně rozšíří i do Spojených států.

tisková zpráva

3 Comments on “Švýcarsko kupuje vodíkové nákladní automobily Hyundai”

  1. ropná propaganda !! Švýcarsko zahájí výrobu vodíku
    ropná propaganda !! Švýcarsko zahájí výrobu vodíku …jezdit po Evropě a by mohl rozšířen do Spojených států…. co je to za keci? :)) účelový sloh z toho jen štříká, nachcaný propagandou 😉 Že si vodfrkne parta blbečků ještě neznamená celý švícarsko. Možná jim ještě zbylo ftrezóru nějaký to ‚čistý‘ poválečný zlato a že poslední dobou zas táhne na 1600 dodává falešný pocit sebevědomí ale jinak je to nanejvýš evropsky závislá alpská lyžařská kolonije a s hodně průseru tajícího sněhu ;)))))))))

Napsat komentář