Český klimaticko-energetický plán minul cíl, Evropská komise chce po Česku víc

Evropská komise zveřejnila hodnocení Národních klimaticko-energetických plánů, které členské státy vypracovaly jako svůj příspěvek k realizaci evropské strategie snižování emisí do roku 2030.

Svaz moderní energetiky sdružuje nejvýznamnější oborové asociace moderní energetiky i klíčová výzkumná univerzitní centra. Právě k příležitostem, které se v oblasti přechodu na nízkouhlíkovou energetiku otevírají, chce v Česku vést širokou diskuzi zaměřenou na prosazení opatření, které podpoří samovýrobu elektřiny, rozvoj akumulace energie, posílí možnosti společné výroby elektřiny a tepla, implementaci chytrých sítí, elektromobility nebo nových prvků v rámci energetického trhu přicházejících s digitalizací.
foto: Svaz moderní energetiky

Společné úsilí EU28 by mělo vést k navýšení podílu obnovitelných zdrojů na 32 %. Mezi státy, které nevyužily svůj potenciál obnovitelných zdrojů, patří i Česko. V českém plánu zkritizovala Komise hned několik bodů.

Podíl obnovitelných zdrojů neroste požadovaným tempem, chybí kalkulace nákladů navrhovaných opatření a není jasné, zda se závazek vůbec podaří naplnit, neboť ministerstvo průmyslu vynechalo některé klíčové technologie, jako je například fotovoltaika. Česko má šest měsíců na to, aby svůj příspěvek k evropské klimatické politice napravilo.

Evropská komise doporučila České republice, aby zvýšila podíl obnovitelných zdrojů energie minimálně na 23 %. Cíl navržený ministerstvem průmyslu ve výši 20,8 % je totiž v rozporu s pravidly legislativy EU.

Komise také kritizuje, že v oblasti výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů dochází pouze ke zcela zanedbatelnému růstu. Aktuálně se podíl “zelené” elektřiny pohybuje pod 13 %, do roku 2030 plánuje ministerstvo průmyslu růst na pouhých 14,2 %.

„Ministerstvo průmyslu jsme opakovaně upozorňovali, že je navržený podíl obnovitelných zdrojů příliš nízký. Evropská komise potvrdila naše obavy. V oblasti výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů máme dokonce vůbec nejnižší cíl mezi státy EU. Přitom právě fotovoltaika by mohla přispět ke splnění českého podílu v rozvoji obnovitelných zdrojů za nejvýhodnějších podmínek pro spotřebitele,” komentuje výsledky posouzení návrhu Národního klimaticko-energetického plánu Evropskou komisí Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

„Česko potřebuje sebevědomý energetický plán, který nám zajistí postupnou nezávislost na spalování fosilních paliv. Právě moderní energetika je klíčem k čisté, dostupné a levné energii. Během příští dekády může v Česku podíl zelené složky elektřiny vyrůst na celou jednu čtvrtinu, a to díky produkci nových solárních panelů, větrných turbín, kotlů na biomasu nebo bioplynových stanic. Ministerstvo průmyslu musí návrh klimaticko-energetického plánu přepracovat a dát větší prostor rozvoji inovativních řešení,” dodává Martin Sedlák.

Svaz moderní energetiky kalkuluje, že navýšení podílu obnovitelných zdrojů energie do roku 2030 na alespoň 23 % může vytvořit prostor pro výstavbu více než 300 větrných turbín a zhruba 2 000 megawattů nových solárních elektráren na střechách obytných budov, průmyslových podniků nebo tzv. brownfieldech. Z těchto důvodů Svaz přichází s konkrétním plánem, který nabízí vládě základní kroky pro rozhýbání moderní energetiky v Česku.

Komise se pozastavuje také nad tím, že ministerstvo průmyslu nevyčíslilo nutné náklady na realizaci navrhovaných opatření. Není tak jasné, zda Česko ve své strategii snižování emisí volí nákladově efektivní mix řešení.

Mezi další kritizované body patří absence posouzení dopadů klimatických změn na jednotlivé technologie obnovitelných zdrojů. Změny klimatu přitom mohou produkci přírodních zdrojů podstatně ovlivnit.

“Loni v Česku klesl podíl vyrobené elektřiny z obnovitelných zdrojů na spotřebě pod 13 %. Extrémně suché léto se promítlo do nižší produkce vodních elektráren. Navíc nedostatek vody může do budoucna ovlivnit produkci biomasy, na kterou ministerstvo průmyslu ve svém plánu spoléhá nejvíce. Naopak se zdroji nezávislými na vodě, zejména solárními elektrárnami, ministerstvo průmyslu počítá pouze v omezené míře,” dodává Martin Sedlák.

V dalších bodech Komise Česku doporučuje dopracovat konkrétní opatření reforem energetických trhů, jejichž cílem bude zajistit rozvoj aktivních spotřebitelů energie, akumulace energie a energetických komunit.

Právě kvalitní nastavení podmínek pomůže spotřebitelům snížit účty za energii a otevře prostor k vývoji nových technologií nebo obchodních modelů. Podle Svazu moderní energetiky může při správně nastaveném systémů vznikat každoročně více než 20 tisíc instalací tzv. hybridních solárních elektráren, které zajistí domácnostem, městům, obcím nebo firmám alespoň částečnou energetickou soběstačnost a nahradí fosilní paliva.

Mezi další kritické zmínky patří pozastavení Komise nad navrhovaným zvyšováním podílu biopaliv první generace (tedy v Česku zejména z řepky olejky). Podle Komise si nárůstem může Česko zavdat na problém s ohledem na konkurenci k využití půdy pro pěstování potravin.

Nedostatečnou dostalo Česko také za navržená opatření v oblasti podpory výzkumu a inovací v energetice. U nich opět podle Komise není jasné, zda povedou k potřebnému cíli.

Doplňující informace: Členské státy EU se v průběhu loňského roku dohodly na strategii, která zajistí v Evropě potřebné snižování emisí. Společným cílem Evropské unie je zajistit do roku 2030 zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie na 32 %, zlepšit energetickou účinnost o 32,5 % a snížení emisí nejméně o 40 %.

Tyto unijní závazky jsou obsaženy v balíčku Čistá energie pro všechny Evropany. Smyslem balíčku je vytvořit z Evropy lídra v oblasti obnovitelných zdrojů energie, zvýšit energetickou soběstačnost evropských států a naplnit závazky vyplývající z Pařížské klimatické dohody.

tisková zpráva

95 Comments on “Český klimaticko-energetický plán minul cíl, Evropská komise chce po Česku víc”

    1. Rusove davaji ve sve televizi i to, z enas v 68. prisli
      Rusove davaji ve sve televizi i to, z enas v 68. prisli osvobodit, kdyz par blaznivych jedincu chtelo svrhnout tak milovany rezim, ze? 🙂
      Vcera jsme videl tento rozhovor, kde akademik i nastinuje, jak to vlastne probehne, kdyz se dostaneme za tu hranici, pro nas neviditelnou, ze ktere par set let neni cesty zpet. Nekteri jiste budou mit radost, kdyz budeme mit more daleko blize jak ted.
      Jeste chci podotknout, ze v minulosti a i budoucnosti budou probihat velke klimaticke zmeny, ale pouze ta zapricinena clovek probehne rychle, jinak vsechny ostatni (vyjma katastrof – supervulkan, meteorit, apod), jsou velmi pozvolne a lehce se na ne dotcene generace pripravi

      1. prekáračky, zakrývajúce podstatu – chceli tu mať svoju
        prekáračky, zakrývajúce podstatu – chceli tu mať svoju armádu. ak by noviny toľko nepísali o „cvičiacich vojskách“, ktoré nevedeli odísť, oslobodenie2 by sa nemuselo konať.
        aj na tomto území prebehlo rýchle ochladenie a následná neúroda. chce niekto tvrdiť, že ju zapríčinilo tých pár miliónov európanov?

        1. „časom“, tak, ako boli fázy s vysokým obsahom céó2 a
          „časom“, tak, ako boli fázy s vysokým obsahom céó2 a vysokou teplotou/so zaľadnením.
          ps – v „stredoveku“ boli alpské priesmyky schodné pre obchodníkov skoro celý rok. bolo skrátka teplejšie ako dnes a úrody boli vysoké.
          takže strašením sú mimo.

  1. Tak FVE na každé střeše, parkovišti ok, ale větrný
    Tak FVE na každé střeše, parkovišti ok, ale větrný elektrárny NE!! Jedna dvě v krajině jsou ještě OK, ale kdo zná ty pole větrných elektráren z D nebo A, musel by být opravdu anti-estét, aby to dokázal schvalovat. Každá krajina je krásná, nemá cenu si ji hyzdit takovými stavbami. To radši JE.

    1. Opravdu byste radeji mel kilometr za barakem JE nez 10
      Opravdu byste radeji mel kilometr za barakem JE nez 10 vetrniku? Ja tedy obracene. JE je zajimava na par hodin koukani na tu monumentalni stavbu, ale pak je to vlastne desna ohyzda. Vetrnik mi prijde prirozenejsi takova mensi pest na oko jako panelak na vesnici, ale JE je obluda 🙂 Navic jak se likviduje JE a jak ta VTE?
      No a mame na vyber, muzeme erlektrinu dovazte, nebo stavet i VTE.
      A verte mi, ze pokud nezacneme poradne s OZE, tak CR krajina bude stejne krasna jako ta na Sahare. Co tam by za VTE a pod nimi zelene louky dali… Nebo se pletu?

      1. Tak Mohelenská hadsová step je stále krásná s trochu
        Tak Mohelenská hadsová step je stále krásná s trochu bizardním výhledem. 10 větrníků by tam asi vypadalo dost podobně a bylo by to OK. Život v Rouchovanech trochu znám, mám to tam rád, nepřijde mi problém tam bydlet. Já ale mluvím o stovkách a tísících větrníků zabírajících násobně větší plochu, než JE. 40% z obnovitelných zdrojů, postupně 100%. Na ostatní odpovědi nemá cenu ani reagovat.

        1. Je to jen o zvyku, jak jste si zvykl na vyhled na JE, tak si
          Je to jen o zvyku, jak jste si zvykl na vyhled na JE, tak si lide zvyknou na vyhled na VTE s tim, ze az nebudou potreba, lehce se jich zbavi. Nekteri si zvykli bydlet i u dalnice ci rusnych silnic. Stejne se mi VTE vice libi na mori.
          Mimochodem, Rouchovany mam od domu 33 km.

            1. Zadna devastace, pouze zhorsuje esteticky vjem a lze kdykoliv
              Zadna devastace, pouze zhorsuje esteticky vjem a lze kdykoliv demontovat.
              Prirodu devastuje spalovano fosilnich paliv (i kdyz nektera nepatrne – zemni plyn). No a na tu Sumavu a do Krkonos taky prijde to, co postihlo nas na Vysocine – sucho + kurovec, takze budete mit v tech vyhledech i po lesich. No a za to sucho (zvyseny odpar, neorvnomerne srazky, kdy ty privalove s enevsaknou ale odtecou) samozrejme muze clovek tim spalovanim, tim neustale vypoustime odpadni teplo, ne? Pritom to musime ziskavat tepepnymi cerpadly, aby byla neustale rovnovaha.
              Vase zaujatost a nedomysleni (ci ognorace) dusledku za hranici Vaseho zivota nezna mezi 🙂

              1. No když myslíte.
                Faktem je, že já se stěhuju tam, kde

                No když myslíte.
                Faktem je, že já se stěhuju tam, kde nejsou větrné elektrárny, solární elektrárny, vysoké napětí, cikáni a znásilňující negrové a další výdobytky levicové ideologie zamořující prostředí.

                Ano, jsem sobec. Vy asi ne. Užijte si to.

                1. Prosim, pomalujte se uhlim a znasilnete ho 🙂
                  Prosim, pomalujte se uhlim a znasilnete ho 🙂

                2. Toho bych se nedotk ani klackem na vopice. 😀
                  Toho bych se nedotk ani klackem na vopice. 😀

                3. Ja mam nekde koreny, pole, stromy, kdyz tu nebudu, nikdo se o
                  Ja mam nekde koreny, pole, stromy, kdyz tu nebudu, nikdo se o to nepostara. Snazims e delat pro obec, co je v mych silach (berouc na pamet slova JFK), pokousim se snizovat zamoreni, ktere za sebou zanechavam.
                  Je to drina, ale pocit z toho je docela dobry, nekdo holt na Vase deti myslet musi 🙂
                  To by se lidi meli skvele, kdyz by vsichni byli sobci, ze? 🙂

                4. a doufám, že tam nebude ani internet aby se tu dalo zase
                  a doufám, že tam nebude ani internet aby se tu dalo zase normálně diskutovat

      2. atómka je jedna väčšia budova plus vysoký komín plus
        atómka je jedna väčšia budova plus vysoký komín plus chladiarenské veže. a práve tie majú vcelku estetický tvar, niečo ako věstonická venuše. a okrem piatočných skúšok sirén je tichá.
        v knižke, kde sa pojednáva o savoniovom rotore upozorňujú na prenos kmitov, …

          1. ono to veľmi „pomalé“ nie je. obvodová rýchlosť (a
            ono to veľmi „pomalé“ nie je. obvodová rýchlosť (a vyvolaný svist šumu) je vcelku vysoká, nie je to pomalobežný pohon čerpadla na vodu pre dobytok.
            spomínal som knižku o sav. rotore, kde upozorňujú na kmity (neinštalovať na múr domu), nemontovať na stožiar, ale zavesiť na/pod trojnožku, … rady pre budúcich užívateľov.
            ps – v diskusii inde som si prečítal príspevok, kde FVE pri bratislave v novembri (listopad) produkuje 10% z špičkového výkonu.

            1. Na to nepotřebujete diskuse, k tomu stačí obyčejné
              Na to nepotřebujete diskuse, k tomu stačí obyčejné sluneční mapy, veřejně dostupné. A hned vidíte kolik dopadne záření v 6 a 12.měsíci roku. A to bereme v úvahu, že majitel FVE ji ometá od sněhu a ledu, pokud ten nesklouzne hned sám. Ovšem tohle vše je známé, jen se spalovacím baronům nelíbí, že by do budoucna tvořili jen zálohu na sotva třetinu roku. Zbytek roku by jel 100% z OZE. Ve stylu já dělám v létě z 3,6 kWp na jih, v průměru +-20 kWh denně, spotřebuji v domě se 2 byty a 2 elektromobily v průměru +-17 kWh. A to mám pokrytu jen 1/6 plochy střechy a nemám sladěnu dobu výroby a spotřeby.
              Na východ a západ, abych ji sladil, mohu využít pro FVE ještě 4/6 plochy střechy, takže mohu akumulovat i zásobovat sousedy a veřejnou nabíječku. A v zimě si trochu dokoupit nebo dovézt v baterce elektromobilu systémem V2G či V2H.
              I bez větru máme tedy obrovské rezervy na střechách.

        1. A co silnice, zeleznice, vedeni elektriny, sklady, obchody,
          A co silnice, zeleznice, vedeni elektriny, sklady, obchody, panelaky? To nehyzdi krajinu?
          Mne vede 200 m od baraku 400 kV vedeni. Na obec nam prislo, ze vedeni chteji posilit (proc, kdyz je tlak na decentralizaci?), takze sloupy budou menit z 30ti metrovych na 50ti metrove. KJdyz na ne denne koukam z okna, tak bych tam daleko radeji videl VTE, nemluve o statisticky prokazanem negativnim vlivu elektromagnetickeho zareni z tohoto vedeni. Taky jsem prosadil v zastupitelstvu, ze pokud to budou menit, tak vedeni zakopat, jenze to nas EOn nevyslysi 🙁

              1. Decentralizovat výrobu energie dost dobře nelze. Přesněji
                Decentralizovat výrobu energie dost dobře nelze. Přesněji lze, ale za gigantické náklady a neekologickou zátěž prostředí.

                Nevím kdo tady pořád do kola vysvětluje, že centrální zdroje elektrické energie lze nejlépe ekologicky ošetřit.

                Vysoké napětí a pět větrných elektráren za barák každému zelenému fantastovi.

                1. Blábol. Jestli si myslíš, že si obce budou stavět za
                  Blábol. Jestli si myslíš, že si obce budou stavět za humny uhelku nebo jaderku tak si fakt blázen.

                2. Samozrejme JE. Hned to vznesu na zastupitelstvu. Mame rozpocet
                  Samozrejme JE. Hned to vznesu na zastupitelstvu. Mame rozpocet 2,3 milionu rocne, to dame prubeznym financovanim 😉

                3. To dáte, kapesní jaderky nabízí už i Mountfield. 😀
                  To dáte, kapesní jaderky nabízí už i Mountfield. 😀

                4. Tak to pockame na kolo stesti, jakou vytocime slevu 🙂
                  Tak to pockame na kolo stesti, jakou vytocime slevu 🙂

                5. Nedavno jsem videl reportaz jak u jedne male obce je uz
                  Nedavno jsem videl reportaz jak u jedne male obce je uz spoustu let dvacet vetrniku. Obyvatel rikal ze se nic nestalo. Pod elekrarnou nejsou hromady mrtvych ptaku, na barak mu neletaji kusy ledu a srnky si pod nima klidne chodi. Obec z toho ma 2 mil. Kazdy rok.

                6. Která obec to je? Ať můžeme porovnat ceny pozemků,
                  Která obec to je? Ať můžeme porovnat ceny pozemků, kterých se to „nic se nestalo“ určitě vůbec nedotklo.

                7. Zapominate odpovidat na me dotazy, u kterych Vas i snazne
                  Zapominate odpovidat na me dotazy, u kterych Vas i snazne prosim o odpoved 🙂 To neni vubec hezke. 🙁
                  Jinak porovnavejte. V obci, pod kterou patrime (a je to vedeni VVN daleko > 1 km a neni videt), je cena plne zasitovaneho stavebniho pozemku 120 kc / m2. V obci je obchod, kostel, hrbitov, zastavka a nesobecke zastupitelstvo 🙂

                8. Omlouvám se, jsem na dovolené a po fázi roadtripu
                  Omlouvám se, jsem na dovolené a po fázi roadtripu přecházím na alpinský trek, tak nemám moc času číst staré diskuze.
                  Rád bych porovnal, ale nemám s čím. Jaká obec to tedy je? Podíváme se na ceny v porovnání se sousední obcí.

                9. My bohuzel namame kolem vsi vetrniky ani FVE. Ve vedlejsi
                  My bohuzel namame kolem vsi vetrniky ani FVE. Ve vedlejsi dedine maji v druzstve akorat bioplynku.
                  Mimochodem, proc diskutujete, kdyz Vas nezajimaji reakce na Vase nazory a nechcete na ne odpoevdet, nez diskutujete na nova temata, pokud nemate na stara cas? Dotaz tedy zkopiruji:
                  „Zapomnel jste mi rict, zda Vasim meritkem hyzdi ci nehyzdi krajinu silnice, zeleznice, stozary a vedeni VVN (i VN), tovarny, haly. Diky predem za odpoved. :-)“

                10. Silnice jak která, obecně se silnicemi III třídy,
                  Silnice jak která, obecně se silnicemi III třídy, architektonicky povedenými mosty nemám problém, silnice typu severozapadniho výjezdu na Stelvio jsou vysloveně nádherné. Železnice nemám problém. Vedení VVN je hnus, větrné elektrárny jsou hnus, haly taktéž.

                  Za nejhorší hnus považuji větrné elektrárny, protože kombinují vysokou viditelnost s rušivým monotonním pohybem.

                  Pokud bych musel volit mezi vetrnou a jedernou za barákem, volím jadernou.

                11. Diky z aodpoved.
                  Ta jaderna pak ale vyzaduje to vedeni VVN.

                  Diky z aodpoved.
                  Ta jaderna pak ale vyzaduje to vedeni VVN. Vetrne, kdyz nejsou v parku, nikoliv.

                12. Nicméně že cena nemovitosti je ovlivněna blízkostí VVN
                  Nicméně že cena nemovitosti je ovlivněna blízkostí VVN je fakt a pokud si vzpomenete na jméno té obce, můžeme se podívat, jak cenu ovlivňují větráky. Jsem přesvědčen, že ano.
                  Pro mě je pozemek s výhledem na VVN nebo větrák zcela nezajímavý.

                  Jinak přítomnost vedení VN snižuje hodnotu pozemku o 50-80%.

                13. Teda… co to je za obec, že stavební pozemek stojí 120/m2?
                  Teda… co to je za obec, že stavební pozemek stojí 120/m2? U nás máme jenom hospodu a zastávku busu a vlaku a pozemky tady stojí 4000/m2 🙁

                14. Ja na zastupitelstvu navrhoval 350 kc / m2. Bohuzel ostatni
                  Ja na zastupitelstvu navrhoval 350 kc / m2. Bohuzel ostatni rekli, ze jsem vul a s takovou se k nam nikdo nenastehuje. Ja rikal, ze 350 kc jsou cca naklady obce, jinak ty nove lidi dotuji stavajici obyvatele. Holt jsme nebyl vyslysen. 4 hlasovali pro 120, starostka, mistostarosta a ja jsme byli proti. Ti dva chteli 150 :-).
                  Je to mala bec s pohnutou historii

                15. Tak to jo, už té ceně rozumím. Ale i tak, pro někoho, kdo
                  Tak to jo, už té ceně rozumím. Ale i tak, pro někoho, kdo pracuje z domova nebo podniká doma a nepotřebuje být ve městě…

                16. Ja nedokazi byt ve meste. Stacilo mi 30 let v Brne a mam ke
                  Ja nedokazi byt ve meste. Stacilo mi 30 let v Brne a mam ke mestu takovy odor, ze kdyz mam jet jednou za ctvrt roku do prace, mam 3 dny predem prujem. A Bezec42 mi nebude asi verit, ale od Zastavky u Brna me zacne tak palit nos z toho smradu a bolet hlava,ze prestane, az se zase vratim domu. Nechapu, jak jsem to mohl tolik let cichat. To je smrad, ze by to nekoho zabilo.
                  Ono to dle WHO i zabiji (predposledni reportaz)

                17. Já ti to věřím, ale uvědomuješ si, že je to
                  Já ti to věřím, ale uvědomuješ si, že je to psychosomatické, že?
                  Já s Prahou taky končím, ale důvod je především bezpečností riziko a nepoměr přínosů a nákladů.

                18. Priznam se, ze si moc nedovedu predstavit, ze by me zacal
                  Priznam se, ze si moc nedovedu predstavit, ze by me zacal palit nos z psychickeho traumatu a ne ze zmeny slozeni vzduchu, ktery dycham.
                  Prujem je jen o psychice, to je mi jasne.

                19. Jako bych „runnera“ slyšel. V dané obci je cena pozemnku …
                  Jako bych „runnera“ slyšel. V dané obci je cena pozemnku … (100,200,500,1000,…) Kč/m2. V Praze na Pařížské ulici je to 100 000 Kč/m2 a žádné vrtule tam nejsou.
                  Berte to jako jasný důkaz toho jak VtE snižují cenu pozemků. :-))))

                20. Ano, hezká ukázka tlaku lobisty Chaloupky vs. střízlivý
                  Ano, hezká ukázka tlaku lobisty Chaloupky vs. střízlivý pohled politika Tošenovského, který ví, že lidi nechtějí podobnou devastaci krajiny jako provádí Rakousko a Německo.

                21. Všichni ti „stříliví“ jsou zaseknutí v minulosti, jiné
                  Všichni ti „stříliví“ jsou zaseknutí v minulosti, jiné (horší) devastace krajiny bez problémů procházejí. Je třeba dát větrníkům šanci, jádro je ekonomická sebevražda.

                22. Celej argument pana Tošenovskýho byl jen ten, „že se mu to
                  Celej argument pana Tošenovskýho byl jen ten, „že se mu to nelíbí“ a nebo „nedělejme takové pitomosti jako byli ten boom s fotovoltaikou“!!! No to mi pos3r! Mě se taky kurva nelíbí jaderný elektrárny a nebo uhlelný elektrárny, hlavně se mi kurva nelíbí ty ohromný obludný díry v zemi! Ten mega kráter, který vznikl po těžbě uhlí Podkrušnohoří! Kdo se má na to koukat?!? Už tam jezdím 20 let a pokaždé mě to nepedstavitelně sere! Oproti tomu těch pár Větrníku někde na obzoru na Měděnci je absolutně přehlédnutelná věc, zato ten ohromný ekzém který se rozkládá pod celým Krušnohořím je naprostá a trvalá devastace! Je to vidět až oběžný dráhy!
                  I kdyby se nakrásně celý obzor posázel větrníky tak by ten vizuální dopad bylo stále o několik řádů jinde. Když skončíš s uhelkou tak ti zbude zdevastovaná krajina s obří odpornou dírou v zemi, když skončíš s větrníkama, tak ti zbude stále tak stejná netknutá normální krajina jako předtím.

                  Za druhé Tošenovský si nevidí do huby, speciálně politici ODS byli hlavním motorem v tom aby se moh tunelovat stát při solárním boomu. On má nasr@no před vlastním prahem a každý den do toho šlape a tady si otvírá hubu v televizi. Fotovoltaika nemá nic společnýho s tím jejich lobbingem ani s tím tunelem. Byl to jen prostředník. Teď se pracuje na na dalším tunelu a to bude výstavba nových jaderných elektráren. Politikům je to úplně jedno v čem se tuneluje, jestli v solárech nebo s farmou Čapí hnízdo, hlavně že se tuneluje.

                23. Že je Tošenovský mimo, ač je brán v ODS i EU jako
                  Že je Tošenovský mimo, ač je brán v ODS i EU jako energetický expert, přestože kope jen za centrální energetiku a špinavé zdroje, to je známo. JE se mu líbí. Nedávno jsme to probírali s ním na besedě na VŠB-TUO, jíž je absolventem (dokonce stejné katedry a oboru jako já) a kam (náhodou) před eurovolbami zavítal na odbornou debatu. Dostal od nás informace, podklady, ovšem o elektormobilitě a OZE ví mýty a kulové. To i zdejší trolíci jsou na tom lépe a nevytahují 10 let vyvrácené argumenty.

                  V čem se ale Tošenovskému a ODS rádo křivdí je, že za solární tunel může Klaus a jeho parta. Nemůže. Je to práce bolševiků všech barev a katolíků. V květnu 2005 poslanecká sněmovna po roční debatě přijala zákon o podpoře výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. ČSSD, lidovci, unionisté i většina komunistů zákon podpořili. ODS byla proti. Alternativní energetice nevěřila z principu, státní podporu považovala za plýtvání a místo zákona by jí stačila ministerská vyhláška. Prezident Václav Klaus zákon dokonce odmítl podepsat a musel ho zastoupit tehdejší premiér z ČSSD Jiří Paroubek. Uvažovalo se v té době o větrnících a bioplynu, FVE nikdo nevěřil, byla v plenkách.
                  Na poslední chvíli do hry vstoupila poslankyně ČSSD Iva Šedivá. Při hlasování o zákonu v únoru 2005 prosadila, aby Energetický regulační úřad (ERÚ) mohl výkupní cenu fotovoltaické elektřiny snižovat meziročně maximálně o pět procent. Přidal se k ní i komunistický poslanec Ladislav Urban.
                  Na opačné straně barikády než ODS stálo ministerstvo životního prostředí. Řídil ho lidovec Libor Ambrozek. Jeho poradcem byl v letech 2002 až 2005 pozdější šéf Strany zelených Martin Bursík, přesvědčený propagátor zelené energetiky. Ten poté, když měl dojít na změny v zákoně, snižující podpory, když klesala cena technologií, nic takového jako ministr životního prostředí za Zelené v Topolánkově koaliční vládě nepředložil. Mlčel i ministr průmyslu z ODS Martin Říman. Existence Topolánkova kabinetu závisela na hlasech Strany zelených, která zhoršení podmínek pro fotovoltaiku odmítala stejně nesmlouvavým způsobem, jako bránila dostavbě Jaderné elektrárny Temelín.

                  Celé podrobně zde. https://ekonom.ihned.cz/c1-46754920-kdo-muze-za-solarni-prusvih-my-nic-my-muzikanti-vzkazuji-ministri-i-poslanci

                24. Nejake propocty nakladu byste mel? Jinak nepopiram, ze by to
                  Nejake propocty nakladu byste mel? Jinak nepopiram, ze by to bylo drazsi jak topit v uhelnych elektrarnach, ale kazdy normalni clovek sve deti sati a zivi, dokonce jim i spori nejake penize, tak proc jim nesetrit zivotni prostredi? 🙂
                  A muzete uz nam konecne vysvetlit, jaka neekologicka zatez prostredi prinese OZE a decentralizace?
                  Jak je treba ekologicky osetrit VTE, FVE a bioplynky (tam bych i vedel, ale zajima me Vas nazor) a jejich akumulaci vse s prislusnym zakonem a normami? Klidne dodejte dalsi zdroje, at si rozsirim povedomi.
                  Klidne mi za barak postavte vetrnou elektrarnu, bydlim v doliku, tak se Vam moc nevyplati.

              1. Na to ti neodpoví. On si bere do huby pouze to co je
                Na to ti neodpoví. On si bere do huby pouze to co je aktuálně na černým seznamu a je mu jedno, že je to nesmysl. Jde mu jen o to, aby si mohl do něčeho kopnout, nebo na něco to svést. Když mu chcípne kočka tak za to může FVE, VE a baterie, když mu praskne žárovka, tak taky, když mu praskne žíla, tak to rozhodně za to může někdo jiný, jen ne on.

                To že ostatní stavby hyzdí krajinu daleko hůř než nějaký FVE, nebo VE ho nezajímá. Jakýkoli dům, stavení, silnice, teplovody, elektrická vedení, komíny, továrny, sila zemědělců apod, jsou ve srovnání s FVE daleko horší.

                Mě nevadí ani pole FVE panelů na poly vedle města. Rozhodně lepší, než od rána do večera smrdící a vrčící traktory roztřikující jedy po poli jen aby jim tam rostla řepka.

  2. Z vytek te komise mam silny dojem, ze pokud by mi dali par
    Z vytek te komise mam silny dojem, ze pokud by mi dali par hodin s kazdym urednikem toho ministerstva, tak minimalne pulku bych dokazal oprogramovat a prisel by o praci. Mam dojem, ze vystup by udelal kvalitneji student v diplomce. Dle citovane zpravy bych rekl, ze jim poslali nejake propagacni letaky s cifrou, kolikrat se to postavi a tot vse.
    Mimochodem, jsem jediny, komu se zda dnesni zpusob provozovani bioplynovych stanic jako neobnovitelny zdroj energie, protoze na kazdou MWh elektriny proste spotrebujete urcite (i kdyz ne vzdy presne) mnozstvi nafty. Navic neobnovitelne se drancuje puda umelymi hnojivy, neorbou a kukurice do bioplynek hojne pouzivana silne eroduje pudu. Jestli se najde nekdo, komu vadi, zer nejsme potravinove sobestacni, tak tady mame jeden z duvodu.
    Podle meho musime rychle zmobilizovat a zaplatit mozky pro vynalezeni efektivni (ani ne na pomer – tam klidne staci 50 %, ale na kvantitu) mezisezoni ukladani energie. Jsem presvedcen, ze v budoucnu nebude vubec problem elektrinu lacino ekologicky vyrobit, ale prave uskladnit na sezonu. Takze se pojdme soustredit na jeji jasni, letni a baboletni nakupovani a zimni prodej.
    No a ta silan podpora biopaliv prvni generce, na to nemam slov. Ac nemam rad Radovanovy militantni reci (ze se tady malo strili), tak tady by se snad uz i hodily. To tak malo lidi vidi, z enam Babis skodi jeste vic jak Zeman? Coz jsme si jeste loni myslel, ze nejde 🙂

      1. To není těžké, stačí si najít definici: „Obnovitelná
        To není těžké, stačí si najít definici: „Obnovitelná energie je energie vyrobená z obnovitelných zdrojů, které se v lidském časovém měřítku přirozeně obnovují.“
        Biomasa znovu vyroste, na čerstvý uran je třeba výbuch supernovy.

        1. Jenze na vyrobeni tech zdroju se pouziva neobnovitelna ropa a
          Jenze na vyrobeni tech zdroju se pouziva neobnovitelna ropa a tak nejak nenavratne nici puda. Neco jineho je, kdyz by se spotrebovaval odpad (kaly z cisticek, trava ze struh u silnic, sslama, odpad z lesu), kde tu ropu (idealne elektrinu) musime vydat tak i tak.

          Je to uplne stejne, jako stary vtip: „Nove heslo GreenPeace: Zabij bobra, zachranis strom“

          1. Tohle je jen hraní na city. Takové zevšeobecňování je na
            Tohle je jen hraní na city. Takové zevšeobecňování je na dvě věci (na nic a jako výměšky demagogů pro oblbnutí mas). Bez konkrétně specifikovaných technologií, bez čísel (za kolik J ropy kolik J energie z biomasy) s tím za mnou nechoďte.
            V podmínkách mírného pásu je nenávratné ničení půdy skoro nemožné, nepomáhá ani odbagrování. Stačí jí nechat nějaký čas na pokoji.
            Biomasa je tak široký pojem, že se tam vejde leccos, včetně prasáren, včetně úžasných věcí, které krajině značně pomáhají.

            1. „Obnovitelná energie je energie vyrobená z obnovitelných
              „Obnovitelná energie je energie vyrobená z obnovitelných zdrojů, které se v lidském časovém měřítku přirozeně obnovují.“

              Já má problém s termínem „Obnovitelná energie“, já bych používal jen termín „Energie vyrobená z obnovitelných zdrojů“. Ve zkratce třeba jako EZOZ.

            2. Pokusim se dohledat relevatni data, kolik rocne spotrebuje
              Pokusim se dohledat relevatni data, kolik rocne spotrebuje bioplynka zelene hmoty pro ni schvalne pestovane a kolik vyrobi elektriny. Z te zelene hmoty a z vynosu v mem okoli (i tu stoji nekolik bioplynek) udelam (snad kvalifikovany) vypocet, koolikrat musel vyjet traktor na pole a s jakou spotrebou na ha a kolik ha tedy bylo pro ten vykon potreba. Doposud jsme nasel jen clanek, kde je popsany vykon za rok a pouzita technologie, nikoliv spotreba zelene hmoty.

  3. Snížení emisí ano, omezením vývozu energie soudruhům do
    Snížení emisí ano, omezením vývozu energie soudruhům do Německa (to je totiž nejlevnější úspora). Pokud něco stavět, tak Temelín nebo plynové elektrárny.
    Ne devastaci krajiny solárními a větrnými elektrárnami.

    1. A co devastace strech a parkovist a vekych vodnich ploch
      A co devastace strech a parkovist a vekych vodnich ploch vystavbou FVE? To je taky velke zlo? 🙂
      No a kolik bude vystavba Temelinsa dle Vas stat? Kdy ta vystavba zacne a kdy skonci? 🙂
      Mimochodem, takova JE, plynovka nedevastuji krajinu? Pokud ne, muzete mi rict, cim ji devastuje VTE a FVE?
      Mam dojem, ze to byl Kuk, ktery tu kdysi napsal, ze spalovani cehokoliv kvuli ziskani energie je hloupost. Ja dodam, ze hloupost z minuleho stoleti a ted uz jsme v 21.

    2. To je zajímavé kolik se v souvislosti s VtE a FVE vždycky
      To je zajímavé kolik se v souvislosti s VtE a FVE vždycky objeví zarytých krajinných estétů, zuřivých ochránců ptáků a netopýrů a bojovníků za ochranu zemědělské půdy. Ti samí přitom ignorují řádově větší hrozby oněm zmiňovaným hodnotám.
      Kdyby byli radši upřímní a volali: „NECU, NE, NE, NE!!!“

      1. Zrovna v nedeli jsem si byl natrhat cerny bez, co zu nas neni
        Zrovna v nedeli jsem si byl natrhat cerny bez, co zu nas neni problem, protoze jsme jeden z mala, kdo sece vsechny svoje meze. Ostatni je nechali zarust, takze na nich prave roste ten bez, sipky, jasany, bordel. Nevidim jediny esteticky rozdil mezi timto sabim a FVE panelama.
        Mimochodem, ostatni elektrarny (uhelne, JE, klidne i vodni), silnice, tovarny, obchody, panelaky, vlastne vsechny domy krome srubu 🙂 do krajiny patri? Takze na prvni pohled je silnice pekna a FVE skareda? A co nekolik desitek ha lany repky ci kukurice? Mimochodem, vadily by Vam FVE na vodni hladine?

        1. Vy jste to nepochopil tady nejde prece o estetiku. Na estetiku
          Vy jste to nepochopil tady nejde prece o estetiku. Na estetiku seru. Jde o to, ze FV nekde na polich nema valneho smyslu, leda zaplni prostor, kde muze rust trava a zit zver. Jestli to ma nekde smysl, tak ve mestech, kde na strechach nic neroste ani nezije.

              1. Po pár letech zkušeností se zjistilo, že je dobré spojit
                Po pár letech zkušeností se zjistilo, že je dobré spojit FVE na polích s chovem včel a ovcí. Obojí prosperuje na půdě s vysokou biodiverzitou a přirozeným růstem. Hezky to popsal jeden včelař na Včelařském fóru – „FVE na poli je dle mého názoru dobrá pro odpočinek půdy dané do klidu a to navíc je půda poseta lehkou konstrukcí a částečně zastíněna proti nadměrnému oslunění – tzn. vypařování vody. Má konspirační teorie v oblasti FVE je, že FVE dokáže zúrodnit poušť a zastavit postup písku na poušti a zúrodnit třeba velkou část Afriky, protože tam, kde je slunce, elektřina a voda a stín, snižuje se teplota, zvyšuje vlhkost a posléze tam lze velmi kvalitně hospodařit a s tím i vedle toho tam např. chovat včely.“

          1. A ono Vam vadi, ze pod FVE na polich roste trava a zije zver?
            A ono Vam vadi, ze pod FVE na polich roste trava a zije zver? Ze diky castecnemu zastineni a premeny 20% zareni na elektrinu bude i mensi odpar ze zeme? Ze se snizi eroze? Proc? Mimochodem, soused dela traktoristu a v nedeli rikal, jak mu sekackou proletel srnec, ze to pekne zarachotilo. Kdyz posece koloucha, tak o tom ani pomale nepozna a uz vubec nepocita. No a kombajny sejmou taky dost zvere. No a onehda byla afera, kolik vcel sabily postriky na repce. To proti orne pude je teeda takova FVE s ovci sekackou naprosty raj pro biodiverzitu 🙂
            Ale kazdopadne nejprve obsadit strechy a parkoviste, vodni plochy, mozna tim zastresit dalnice (nebyla by pak snazsi udrzba?)

            1. V reportáži na ČTV o vyhledávání kolochů pomocí dronů
              V reportáži na ČTV o vyhledávání kolochů pomocí dronů a plašení zveře před sekáním vyplynulo že se sekačkama kombajnama v ČR povraždí asi 15 000 (???) kusů zvěře ročně. Vegani by měli přestat žrát zemědělské rostliné produkty, protože jsou vykoupeny krví těchto nebožátek 😉

              1. Pekna posledni poznamka 🙂
                Mimochodem, soused rikal,z e den

                Pekna posledni poznamka 🙂
                Mimochodem, soused rikal,z e den pred tim tam prochazeli myslivci a plasili, ale ze to moc nepomaha. Nejen ze na hon se sejde 10x vic myslivcu jak na palseni zvere, tak i proto, z eby asi museli Ti myslivci behat pred tou masinou, co jezdi po poli / louce 30 km / hod a jeste plasit 🙂
                Nevim, jaky vzuk by musely stroje ci driny vydavat, aby zver vyplasila, kdyz prave ve vysokem porostu se citi nejbezpecneji. Mozna by pomohlo to pole pred sklizni zapalit, ne? 🙂

                1. Takźe jsem si to pamatoval blbě, je to 60 000 posekanejch
                  Takźe jsem si to pamatoval blbě, je to 60 000 posekanejch srnčat. Přectě te si diskuzi, prý to plašení a různé způsoby sečení moc nepomáhá. Velkovýrobci na to úplně serou.

                  Ročně se zaseče na 60 tisíc srnčat. Může za to i nedodržování povinností ze strany zemědělců a myslivců, upozorňuje spolek
                  https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rocne-se-zasece-na-60-tisic-srncat.muze-za-to-i-nedodrzovani-povinnosti-ze-strany-zemedelcu-a-myslivcu-upozornuje-spolek

                2. Pak ovšem máme postaráno o biologické hnojení a není
                  Pak ovšem máme postaráno o biologické hnojení a není potřeba znovu zavádět chov hospodářských zvířat za účelem produkce hnoje, jak se nedávno vyjádřil nějaký zemědělský funkcionář do tisku 🙂

              1. Vyborna poznamka, dekuji, i kdyz jste me nachytal. 🙂
                Vyborna poznamka, dekuji, i kdyz jste me nachytal. 🙂 Kazdopadne toto bych nevidel jako omezeni dane technologie. Takze pri danem omezeni musime zuzit pritomna zvirata pouze na domaci a nebo lidem konecne vysvetlit, ze krast a poskozovat cizi majetek se nema. Myslite, ze lide by poskozovali i tehdy, az uz by padly ty prispevky na OZE? Nebo to je z duvodu bezpecnosti, aby tam nevlezly decka a netahaly za kabely?

                1. Ted marne premyslim, jak je to venlku. Ale myslim, ze tam
                  Ted marne premyslim, jak je to venlku. Ale myslim, ze tam ploty stavi taky.
                  Az tyhle elektrany prestanou byt zlatym dolem, tak asi nutkani nekterych jedincu zeslabne. Bohuzel, blbec, co musi za kazdou cenu neco rozflakat, se najde vzdycky.

                2. Je to bohužel kvůli blbců i organizovanému zločinu. Když
                  Je to bohužel kvůli blbců i organizovanému zločinu. Když vrcholil solární boom, tak se kradly celá pole panelů, aby se stihly dokončit projekty, na které se už nedalo nic koupit, výrobci neměli. Pak se přidalo vandalství a většina FVE je dnes za plotem se žiletkovým drátem nahoře a pod kamerami, stavěnými do kříže, aby jedna hlídala současně FVE i tu druhou. Už jsem viděl i infraploty pár metrů za nimi jako druhou linii obrany. Kulometná automatizovaná hnízda jsou u nás pod zákazem, ale pomohla by. I jen s gumovými projektily.

        2. Taky mi prijde paradoxni, ze nekoho silne poburuji vetrne
          Taky mi prijde paradoxni, ze nekoho silne poburuji vetrne elektrarny, ale sloupy vysokeho napeti, prumyslove kominy, velkoplosne haly snad krajinu nehyzdi? Osobne v krajine radeji uvidim vetrniky (na mistech, kde to ma smysl a jako cast OZE mixu), nez kominy.

        1. Opravdu v tom má Bursík prsty, a to hned dvakrát. Jednou
          Opravdu v tom má Bursík prsty, a to hned dvakrát. Jednou jako poradce lidovce na MŽP při prohlasování bolševiky všech barev a katolíky v roce 2005, podruhé v roce 2009 on sám jako ministr ŽP, když nezměnou podmínil existenci koaliční Topolánkovy vlády, kterou pok krkem drželi Zelení. Tak jak dneska komanči Babiše.
          http://www.hybrid.cz/cesky-klimaticko-energeticky-plan-minul-cil-evropska-komise-chce-po-cesku-vic#comment-206013

Napsat komentář