Nejpřísnější emisní kriteria splní i diesely, tvrdí Mercedes

Mohlo by se zdát, že éra dieselových motorů kvůli tlaku na snižování emisí je u konce. Mercedes-Benz však dokazuje pravý opak. Nezávislá měření potvrdila, že emise NOx lze s novou generací dieselových motorů technicky vyřešit.

Vozidla, homologovaná v souladu s emisní normou Euro 6d-TEMP, se vyznačují výrazně nižšími emisemi NOx. Tuto normu splňují všechny nové osobní vozy Mercedes-Benz, které lze v současnosti objednávat.

foto: Mercedes-Benz

Vozidla, homologovaná v souladu s emisní normou Euro 6d-TEMP, se vyznačují výrazně nižšími emisemi NOx. Tuto normu splňují všechny nové osobní vozy Mercedes-Benz, které lze v současnosti objednávat. Mercedes-Benz kromě toho nabízí na trhu již dnes řadu vozidel, která splňují ještě přísnější emisní normu Euro 6d, která bude postupně závazná od 1.1.2020.

U normy Euro 6d platí hodnota 80 miligramů NOx na jeden kilometr i při měření podle metody RDE (Real Driving Emissions) za jízdy – patří mezi limity, které nesmí být při měřeních emisí překročeny, a to při každé platné jízdě RDE.

To znamená, že vozidlo nesmí tuto hodnotu přesáhnout ani při nejméně příznivých kombinacích podmínek RDE – například při velkém zatížení vozidla, kopcovitém profilu trasy a nepříznivých teplotách i dopravních situacích.

Vývoj nových způsobů čistění emisí určitě nebyl pro Mercedes-Benz nic levného.

Vývoj nových způsobů čistění emisí určitě nebyl pro Mercedes-Benz nic levného.
foto: Mercedes-Benz

Limit přitom platí nejen pro nová vozidla, ale i pro vozidla s více než 100 000 ujetými kilometry. Nezávislá měření potvrzují, že v reálných testech na silnicích zůstávají naměřené hodnoty osobních automobilů Mercedes-Benz často výrazně pod limitem 80 miligramů na kilometr.

Odborný časopis auto motor und sport měřil emise dvanácti testovaných vozů různých značek a v aktuálním vydání uvádí, že testovaný Mercedes C 300 d kombi měl „téměř nulové emise NOx“. V textu následují ještě přesnější výsledky měření u vozu Mercedes-Benz C 300 d kombi (kombinovaná spotřeba paliva 5,6-5,0 l/100 km, kombinované emise CO2 147-133 g/km)2:

„S pouhými 13 miligramy NOx se zařadil na vrchol našeho žebříčku čistých vozů. Donedávna bylo nemyslitelné, aby vznětové motory vůbec mohly dosáhnout takových hodnot. Nový dvoulitrový turbodiesel s označením OM 654 byl však důsledně koncipován pro nízké emise. Problém mnoha měst s emisemi NOx by se tak mohl vyřešit s rostoucími počty registrovaných nových automobilů.“

Autoklub ADAC zveřejnil v únoru 2019 zprávu o vlastních rozsáhlých měřeních: „Emise NOx aktuálních automobilů jsou v reálném provozu na silnicích hluboce pod limity pro laboratorní měření.“ Mimořádně pozitivně byl hodnocen Mercedes-Benz C 220 d (kombinovaná spotřeba paliva 4,8 l/100 km, kombinované emise CO2 126-117 g/km)2, „jeho hodnota emisí NOx byla sotva měřitelná, mezi 0 a jedním mg/km“.

Tato měření ukazují, že výzvu NOx lze s novou generací motorů technicky vyřešit i u automobilů s pohonem na naftu. Průměrné emise vozidel při ujetí mnohatisícikilometrové vzdálenosti jsou v tomto ohledu ještě výrazně výmluvnější. Při tomto měření dosahují osobní vozy Mercedes-Benz s nejnovější technikou vznětových motorů průměrných hodnot 20 až 30 mg NOx na kilometr za podmínek RDE.

ADAC na téma emisí oxidů dusíku u vozidel se vznětovými motory různých výrobců aktuálně zjistil: „Vznětové motory Euro 6d-TEMP vypouštějí v průměru o 76 % méně NOx než vznětové motory Euro 6b a o 85 % méně než turbodiesely Euro 5. Namátkové zkoušky při měřeních na silnicích ukázaly, že u dobrých vznětových motorů Euro 6d-TEMP došlo ke snížení emisí v porovnání s průměrnými vznětovými motory Euro 5 dokonce o 95 až 99 %.“

Ještě přísnější je norma Euro 6d, která umožňuje jen nízké přípustné tolerance měření. Norma Euro 6d je pro nové typy předepsána od 1.1.2020 a pro ostatní vozidla začne platit o rok později. Mercedes-Benz zahájil již v roce 2016 ofenzivu v oblasti motorů.

V jejím rámci byly vyvinuty zcela nově koncipované vznětové čtyřválce (OM 654 a OM 654q) a šestiválce (OM 656). Na tomto základě, který si vyžádal investice tři miliardy eur, splňuje již dnes řada modelů Mercedes-Benz se vznětovými motory normu Euro 6d – od Třídy A až po GLE. (aktuální seznam a pohledy do zákulisí emisních norem naleznete na následujících stránkách).

Pohled do zákulisí

Měření emisí probíhá nejen v laboratořích, ale také na silnicích. Fotbalisté vědí, že o výsledku se rozhoduje na hřišti. Tímto hřištěm jsou při měřeních emisí silnice. Proto je podle normy Euro 6d-TEMP, resp. ještě důslednější a přísnější Euro 6d, laboratorní měření podle metodiky WLTP doplněno tzv. testem RDE (Real Driving Emissions).

Emise škodlivin (mj. oxidy dusíku a pevné částice) jsou v tomto případě měřeny u vozidel přímo v silničním provozu. Kontroluje se tím dodržování limitů s přihlédnutím k faktorům konformity. Níže uvedená grafika ukazuje, jak náročná jsou tato měření.

Mercedes-Benz zabraňuje samotnému vzniku emisí a vzniklé emise velmi důkladně čistí. Příkladem je motor OM 654q: Díky zdokonalenému systému dodatečného čištění výfukových plynů splňuje výkonný čtyřválec z moderní řady motorů OM 654 již dnes druhou fázi normy RDE (Real Driving Emissions), která bude závazná až od roku 2020, a je homologován v souladu s normou Euro 6d.

Jak se čistí emise motorů v nových Mercedesech

Jak se čistí emise motorů v nových Mercedesech
foto: Mercedes-Benz

Systém dodatečného čištění výfukových plynů má díky uložení v blízkosti motoru a tepelné izolaci malé ztráty tepla a v naprosté většině provozních situací velmi příznivé provozní podmínky. Mezi další opatření patří:

• vysokotlaká a nízkotlaká recirkulace výfukových plynů včetně jejich chlazení,
• oxidační katalyzátor pro vznětové motory, snižující emise oxidu uhelnatého (CO) a nespálených uhlovodíků (HC),
• filtr pevných částic k odstraňování pevných částic v kombinaci s funkcí katalyzátoru SCR (sDPF),
• katalyzátor SCR (selektivní katalytická redukce) pro snižování emisí oxidů dusíku. Za tím účelem je do výfukových plynů před sDPF přiváděn amoniak v podobě roztoku AdBlue®,
• dodatečný katalyzátor pod podlahou vozidla (SCR) s povrchovou úpravou pro funkci zásobníkového katalyzátoru k odstraňování amoniaku (ASC).

Tzv. demonstrátor emisí NOx z vývoje osobních vozů Mercedes-Benz se vznětovým motorem má ukázat, jak účinně pracuje čištění výfukových plynů. Vozidlo odpovídá motorem a systémem dodatečného čištění výfukových plynů i softwarem řídicí jednotky 100% sériovému stavu. Dodatečné senzory a možnosti vizualizace umožňují „sledovat“ při jízdě na silnicích emise v mnoha jízdních situacích.

Výsledky měření emisí

Výsledky měření emisí ve Stuttgartu
foto: Mercedes-Benz

Dodržování limitů musí být u každého typu vozidla prokázáno v náročných 6 homologačních měřeních, v laboratořích i na silnicích. Vozidla jsou za tím účelem vybavena přenosným zařízením pro měření emisí PEMS (Portable Emission Measurement System).

tisková zpráva

38 Comments on “Nejpřísnější emisní kriteria splní i diesely, tvrdí Mercedes”

  1. A troufnou si sódruzi z Meceděsu s tímto novým výrobcem
    A troufnou si sódruzi z Meceděsu s tímto novým výrobcem horského vzduchu na garážový test? Zamknout se s tím zázrakem v garáži a nastartovat? Nebo dopadnou jako děti z Ležáků, které starší německá bezzplodinová nákladní vozidla uvozila k smrti? 🙁

  2. Tak tady to máte, do tohodle Daimler narval 2 milijardy eur,
    Tak tady to máte, do tohodle Daimler narval 2 milijardy eur, zrovna v době když akcionáři na valný hromadě bombardovali představenstvo dotazama proč jsou oproti Tezle tak pozadu a zda jí vůbec někdy hodlaj dohnat?

    Ano té ta valná hromada, kde se akcionáři prali o párky zdarma tak až musela zasáhnout policie :)))
    https://byznys.ihned.cz/c1-65238630-akcionari-daimler-benz-se-na-valne-hromade-poprali-o-parky-musela-je-uklidnovat-policie

    1. Myslite, z etam maji SW, ktery bude skrtit vykon po tu dobu,
      Myslite, z etam maji SW, ktery bude skrtit vykon po tu dobu, aby testy vypadaly dobre? Nebo ze auto pujde precipovcat na vetsi vykon a horsi emise? Mimochodem, krome jeste docela vysokeho CO2 a temer nulovych NOx uz to tedy nevypousti vubec nic spatneho, nebo se jen opomnelo neco dalsiho merit? 🙂

  3. Kazda technologie odchazi ze sveta na vrcholu vyvoje. Ten
    Kazda technologie odchazi ze sveta na vrcholu vyvoje. Ten vyvoj je sice impozantni, ale dela celou vec komplikovanou, nakladnou a poruchovou. Simply clever plati dnes pro EV. Neni nic jednodussiho nez elektromobil. To je budoucnost.

    1. Ano, tyhle motory budou šíleně komplikované a náchylné
      Ano, tyhle motory budou šíleně komplikované a náchylné na všechno – na kvalitu paliva, na zacházení na a na a na….

      Ano pravděpodobně se elektromobily rozšíří díky tomu, že spalovací motory budou tak komplikované a drahé, že se dorovná cena elektromobilu.

      Ne, dneska elektromobil rozhodně není jednoduchý – jednoduše vypadá jenom na papíře. Na elektronické součástky a případnou poruchovost elektroniky je elektromobil složitější a více citlivý než konvenční auto. Navíc většina poruch pro elektromobil je výrazně fatálnějších a je nutno měnit větší díly najednou

      1. Nerekl bych, z ej enutno menit, jen ze je chtenne menit. Vim,
        Nerekl bych, z ej enutno menit, jen ze je chtenne menit. Vim, ze s EV se to neda prirovnavat, ale kdyz mi na robotickem vysavaci prestal fungovat kartac, vse jsem rozdelal a identifikoval obrousene plastove ozubene kolecko. Pri poptani v servisu mi rekli, ze neexistuje, ze se meni cely modul (misto par korun to bylo 1300). Predpokladam, ze v autorizovanych servisech to bude obdobne.

        1. Bohužel je často nutné měnit, protože je to zalité,
          Bohužel je často nutné měnit, protože je to zalité, plombované, řada věcí je na tom v SMD provedení – u BP to zatím je a dlouho tipuji že bude o bezpečnoti, takže každá závada BMS = BP ven, je to často neprůchodně zalepené, dostat se do toho min case vyměnit.
          Samozřejmě to, co se děje se spotřební elektronikou je tristní. otázkou je, jak to bude řešeno – přirpavují se nějaká opatření, aby se zase začalo opravovat, tak uvidíme.

        1. Myslím, že kúpele v Novom Smokovci to môžu zabaliť. Tak
          Myslím, že kúpele v Novom Smokovci to môžu zabaliť. Tak čistý vzduch ako ide z výfuku tohto motora nemajú ani v Tatrách.
          Konečne mám dôvod sa môjho špinavého EV zbaviť.
          Inžinieri v Mercedesi sú skrátka borci. Vyrobili 5 v jednom.
          1) vyriešili emisie
          2) zvýšili náklady pre používateľa
          3) zvýšili pravdepodobnosť poruchy
          4) skrátili životnosť motora (čím viac kurvítok, tým lepšie)
          5) vrátili dízel do hry

          Gratulujem 🙂

              1. Ja som sa tým nikdy nezaoberal, až doteraz. Len čumím na
                Ja som sa tým nikdy nezaoberal, až doteraz. Len čumím na to, čo sú ešte firmy ochotné urobiť pre to aby zastaralú špinavú technológiu udržali v hre. Som fakt zvedavý čo ešte vymyslia aby to bolo ešte zložitejšie, drahšie, komplikovanejšie …

                1. Jo když jde o peníze, tak jsou lidi schopný všeho, třeba
                  Jo když jde o peníze, tak jsou lidi schopný všeho, třeba pěstovat řepku, lít to do paliva, vydávat to za ekologii a ještě na to brát dotace.

                2. To tiež 🙁
                  plus pesticídy, herbicídy, insekticídy.

                  To tiež 🙁
                  plus pesticídy, herbicídy, insekticídy. Otrávené včely, voda…
                  Žltý mor.

  4. Je to jen otázka času, diesely zaniknou samy, i bez jejich
    Je to jen otázka času, diesely zaniknou samy, i bez jejich zákazu.
    Vždyť už teď třeba nové BMW 3 520xDrive má kvůli všem těm systémům „čištění“ nádrž na 40 l. Takže už výhoda v dojezdu ve srovnání s benzinem nebude.
    Diesel hybrid je, pokud nejezdí pouze na elektřinu, stále špinavější než normální atmosférický benzin s nepřímým vstřikováním.
    Snad s tou jejich výrobou brzy skončí a půjdou pouze cestou benzínů, elektromobilů a prlu-in hybridů.

    Mercedes už nějakou dobu ví, jak tohle vyřešit.
    Mercedes AA už tu byl před 3 roky. Kdyby ho vyráběli, měli by po starostech. Pro pobavení:
    https://www.youtube.com/watch?v=iEjTwsfqHOY

  5. a jak tyto emisni limity bydou dane Mercedesy plnit po
    a jak tyto emisni limity bydou dane Mercedesy plnit po nekolikaletem pouzivani bez radneho servisu? to ze to splni nove auto ktere prave sjede z linky je sice hezke, ale jak zajisti Mercedes aby to ty auta plnila i po letech u majitelu, kteri autu nedopreji radny servis?

Napsat komentář