Audi svolává v USA elektromobily Audi e-tron kvůli špatnému těsnění baterie

Na celkem 1644 elektromobilech Audi e-tron, ze kterých 540 již bylo dodáno zákazníkům, by se mohla projevit závada související se špatným utěsněním obalu baterie.

V rámci předběžné opatrnosti svolává Audi of America k prověření a případné opravě z tamního trhu celkem 1644 elektromobilů Audi e-tron.
foto: Audi

Audi of America proto rozjíždí dobrovolnou svolávací akci, v rámci které chce chybu napravit. Špatné těsnění by mohlo zapříčinit pronikání vody do prostoru baterie, a tedy zkrat, případně požár.

Zákazníci postiženi touto svolávací akcí dostanou náhradní vůz, kartu s $800 a další podpůrné služby. Podobné svolávací akce nejsou pranic výjimečné ani u elektromobilů, ani u běžných fosilních vozů (tam se často týkají milionů vozů).

tisková zpráva

30 Comments on “Audi svolává v USA elektromobily Audi e-tron kvůli špatnému těsnění baterie”

  1. OffTopic: v Norsku před asi 3 hodinama vybuchla čerpačka
    OffTopic: v Norsku před asi 3 hodinama vybuchla čerpačka vodíku, proběhla evakuace v okruhu 500 metrů, hrozí další výbuchy a tlaková vlna aktivovala airbagy u pár aut jedoucích kolem a zranila jejich pasažéry: https://www.nrk.no/norge/eksplosjon-ved-hydrogenstasjon-1.14582914?fbclid=IwAR2unGjtWvhDaS0xUVc4WaJEM0GcAl_rsVQOlHwjtarUY39nvbdIZ7U0XoI

    1. no tak to je fajne
      no tak to je fajne 😉

      https://www.nrk.no/norge/eksplosjon-ved-hydrogenstasjon-1.14582914

      copák pojízdná vodíkovka miraj hodila jiskru, celá žhavá se třepala na další dávku čerstvýho vodíku :))

      https://kcc-hho.webnode.cz/vodikomobil/

      PS: Může mi někdo říct jaký je kilotunový TNT ekvivalent pojízdný vodíkový bomby provozního tlaku 700 BAR popelnice MIRAJ ?? :))))))

      https://kcc-hho.webnode.cz/vodikomobil/a2015-toyota-mirai/

      1. Už to tu raz niekto počítal, ale neviem to dohľadať.
        Ak

        Už to tu raz niekto počítal, ale neviem to dohľadať.
        Ak je v miraji 5kg vodíka, ktorý pri bežnom atmosferickom tlaku zaberie objem zhruba 55,6m3, tak stlačený na 700bar by mal mať tlakovú potenciálovú energiu 113,4 MJ. Vychádzal som z hodnoty pre stlačený vzduch 583kJ/1m3 a 200Bar.

        https://sk.wikipedia.org/wiki/Ukladanie_energie_do_stla%C4%8Den%C3%A9ho_vzduchu

        Energia výbuchu 1kg TNT je 4,184MJ/kg. To by potom vychádzalo na 27kg TNT, za predpokladu že nádrž s vodíkom by sa musela roztrhnúť v okamihu. Čo sa pravdepodobne nestane, takže ten ekvivalent v TNT bude určite menší, možno 2-3kg TNT. Ak sa do toho pripočíta aj spalné teplo vodíka 121 MJ/kg tak je to dosť.
        Možno som niekde urobil chybu ale nie zámerne.

        Ešte pre zaujímavosť plná nádrž benzínu 60 litrov predstavuje 1880 MJ (alebo 522kWh) energie, ale nevie sa uvolniť v okamihu, aby sa to dalo prepočítavať na TNT.

          1. Vzpomínám si na Bořiči Mýtů (Myth Busters), kde
            Vzpomínám si na Bořiči Mýtů (Myth Busters), kde testovali tlakované plynové bomby (ve smyslu: nádrže). Ale samotné plyny ani nemuseli byt výbušné (prudce reagující na vzduchu) šlo o to, že jsou v tlakové nádobě pod tlakem.

            Speciálním zařízením urval hrdlo láhve a ta pak vystartovala jako raketa opačným směrem než unikající plyn. Byli s tím schopni prorazit betonovou stěnu určité tloušťky.

            https://www.youtube.com/watch?v=C4kb-8CjVYg

Napsat komentář