Mitsubishi představí na autosalonu v Tokiu další plug-in hybridy

Japonská automobilka Mitsubishi hraje v oblasti hybridních a elektrických automobilů až druhé housle za svými domácími konkurenty Toyotou a Nissanem. Na listopadovém autosalonu Tokyo Motor Show 2013 se ale chystá představit hned tři nové plug-in hybridní koncepty – SUV, CUV a MPV.

Concept GC-PHEV
foto: Mitsubishi

Cílení Mitsubishi na větší hybridní auta není náhoda. Hybridní automobily jsou zatím ve většině případů stále dražší než klasická auta. Mitsubishi ale správně předpokládá, že právě zákazníci pasoucí po větších autech nemají (v Japonsku) příliš hluboko do kapsy, a mohou si tak dovolit investovat do pokročilejšího, ale dražšího hybridního pohonu.

Mitsubishi zatím halí své hybridní novinky oponou tajemství. Nápovědou však může být nový úspěšný Mitsubishi Outlander plug-in hybrid, který japonská automobilka představila v minulém roce na autosalonu v Paříži. Auto pohání dvojice elektromotorů – každý na jedné nápravě. Elektrickou energii elektromotorům dodává spalovací motor skrze generátor.

Outlander PHEV v akci
video: YouTube

Konečný vzhled nových SUV od Mitsubishi bude odhalen až za necelé dva měsíce na tokijském autosalonu. Prozatím známe alespoň jména chystaných vozů – Concept GC-PHEV, Concept XR-PHEV a Mitsubishi Concept AR.

Concept GC-PHEV (Grand Cruiser) je plnohodnotné SUV s velmi výkonným hybridním pohonem. Systém S-AWC (Super All Wheel Control) zajistí perfektní ovládaní a stabilitu na všech terénech.

Concept GC-PHEV také dostane nejnovější komunikační jednotku, která vozidlo propojí s okolním světem. Řidič vozidla se tak může těšit z větší bezpečnosti – systém sám zavolá, pokud se auto nabourá.

Concept XR-PHEV (Xover Runner) spadá do kategorie crossover, tedy spíše „rádoby“ terénního automobilu do města. Spíše než na výkon v terénu sází Concept XR-PHEV na nízkou spotřebu paliva a agilitu.

Concept AR (Active Runabout) spadá do kategorie víceúčelových vozidel, tedy MPV. Reklamní oddělení Mitsubishi však slibuje „prostornost a víceúčelovost MPV při zachování jízdních vlastností SUV.“ Doménou Concept AR je flexibilní interier, nastavitelný v nejrůznějších konfiguracích – od „dodávky“ až „minibus“.

Napsat komentář