TransExpo 2013: S čínským elektrobusem BYD jsou v Polsku spokojeni

Na 11. ročníku veletrhu TransExpo nemohl chybět ani do Evropy mohutně expandující čínský výrobce automobilů a také elektrobusů, společnost BYD. Vzhledem k významným testovacím aktivitám v Polsku byla pro něj účast na této akci záležitostí prestiže.

Čínský elektrobus značky BYD
foto: archiv autora

Číňané prezentovali elektrobus BYD vyrobený v dvanáctimetrové verzi, který si nedávno odbyl své předváděcí turné po polských městech, přičemž ohlasy i na samotném veletrhu byly velmi pozitivní – polští dopravci byli s tímto elektrobusem, jehož dojezd na jedno nabití v městském provozu se pohybuje okolo 250 km, velice spokojeni.

Společnost EvoBus vlastněná koncernem Daimler AG využila mezinárodního veletrhu veřejné dopravy TransExpo v polských Kelicích k premiérové prezentaci nejnovější verze svého autobusu Mercedes-Benz Conecto, který se vyrábí již od roku 1996.

Conecto nové generace je vybaveno zcela novou pohonnou jednotkou, jejíž kostru tvoří řadový šestiválec nové generace motorů BlueEfficiency Power. Nejen, že je čistý a úsporný, ale jeho robustní konstrukce zajišťuje i vysokou odolnost.

auto Mercedes-Benz Conecto autobus

foto: archiv autora

I údržba vozidla je nyní jednodušší, a to vzhledem k inovativnímu konstrukčnímu řešení, kterým se vyznačuje např. zvýšená střecha v zadní části.

Conecto bylo v Kielcích vystaveno v kloubové verzi, výrobce však má v portfoliu pochopitelně i sólo vůz. Pozorný návštěvník také zaregistroval, že vystavovaný kloubový autobus nebyl jediným, který do Kielcí EvoBus přivezl. Na volné ploše před halou byl totiž vystaven také zájezdový autobus této firmy.

Napsat komentář