Konstrukci nových vlaků Siemens pro bavorský Ausburg zajistí český tým

Čeští vývojáři Siemens Mobility se podílejí na zakázce v hodnotě přibližně 400 milionů eur. Německý železniční dopravce si objednal 44 jednotek Mireo a 12 jednotek Desiro HC.

Konstrukci 56 regionálních jednotek pro okolí Augsburgu zajistí český tým vývojářů
foto: Siemens

Německý dopravce Go-Ahead objednal u společnosti Siemens Mobility 56 regionálních elektrických jednotek. Vozidla jsou určena pro použití na elektrifikované železniční síti v okolí Augsburgu v jihozápadním Bavorsku. Celkem bude dodáno 44 třívozových jednopodlažních elektrických jednotek Mireo a 12 pětivozových částečně dvoupodlažních elektrických jednotek Desiro HC.

Oba typy vozidel mohou být v provozu navzájem spojovány, což umožňuje jejich flexibilní nasazení. Hodnota zakázky činí přibližně 400 milionů eur. Zahájení provozu těchto nových vozidel je plánováno v prosinci 2022.

„Poprvé dodáváme elektrické jednotky dvou různých typů Mireo a Desiro HC, které mohou být v provozu navzájem spojovány. Silné stránky obou vozidel tak mohou být plně využity. Český tým odpovídá za projektový management v rámci Engineeringu, navíc má na starosti vývoj a konstrukci mechanické části souprav. Ta zahrnuje všechny konstrukční prvky od vozové skříně, přes kompletní návrh interiéru a sanitárního modulu až po dílčí systémy a subsystémy ve vozidle. Důležitou úlohu mají naši konstruktéři v oblasti pevnostních výpočtů a zajišťují i výpočty spolehlivosti a nákladů životního cyklu,“ uvádí Roman Kokšal, ředitel Siemens Mobility Česká republika.

Vozidla jsou určena pro železniční tratě Ulm – Augsburg – Mnichov, Würzburg – Ansbach – Treuchtlingen – Donauwörth – Augsburg a Aalen – Nördlingen – Donauwörth. Jsou navržena tak, aby vyhovovala rostoucí přepravní poptávce v regionu. Zejména u spojů z a do Mnichova dojde díky dvoupodlažnímu uspořádání vložených vozů k významnému zvýšení kapacity.

Mireo nabízí cestujícím 216 sedadel a Desiro HC dokonce 538 sedadel. Pro zvýšení flexibility přepravy cestujících mohou být spolu spojeny až čtyři třívozové jednotky Mireo či dvě jednotky Mireo s jednou jednotkou Desiro HC. Bude-li zapotřebí větší kapacita, mohou vyjet dvě spojené jednotky Desiro HC.

U každých nástupních dveří je situován víceúčelový prostor. V elektrické regionální jednotce Mireo lze přepravovat 18 jízdních kol a jednotka Desiro HC jich pojme až 45. Všechny vozy jsou bezbariérové (u Desira HC je bezbariérové spodní podlaží).

Kromě toho jsou vozidla vybavena zvedací plošinou pro osoby na invalidním vozíku, která umožňuje jejich pohodlný a bezpečný nástup a výstup, a to i ve stanicích s nízkými nástupišti.

Informační systém pro cestující zobrazuje v reálném čase aktuální časy příjezdu a odjezdu vlaků a možnosti navazujících spojení. Vozidla jsou vybavena rastrovanými skly v oknech, která minimálně tlumí signál mobilních operátorů. Kromě toho je ve vozidlech hotová příprava pro pozdější instalaci technologie Wi-Fi.

tisková zpráva

One Comment on “Konstrukci nových vlaků Siemens pro bavorský Ausburg zajistí český tým”

Napsat komentář