Rekola: kola do ulic a pro všechny

Rekola je další projekt půjčovny kol v Praze. Tentokrát se jedná o komunitní sdílení kol pro všechny. Rekolo je zajímavé tím, že nepočítá se žádnými stojany. Prostě si s pomocí mobilní aplikace najdete nejbližší kolo, nasednete a necháte ho tam, kde potřebujete.

Jednou z klíčových součástí projektu Rekola je pochopitelně mobilní aplikace pro chytré telefony
foto: Rekolo

Za projektem Rekola stojí bratři Filip a Vítek Ježkovi. Inspirovali se pochopitelně v zahraničí. „Líbí se nám, jak ve spoustě měst funguje systém sdílení kol. Kolo si půjčím, dojedu kam potřebuju a tam ho prostě nechám. A zpátky si ho třeba půjčím zase. A nebo taky ne,“ píší na stránce projektu.

Plán je pro začátek následující: rozmístit v Dejvicích a centru Prahy kolem 100 růžových kol. K plotům, značkám, kandelábrům, zábradlím, psím boudám… kamkoli. Pomocí chytrého telefonu si každý účastník sítě najde nejbližší kolo a pomocí kódu vyzvedne. Až dojede kam bude potřebovat, kolo někde připne a aplikaci oznámí, že si ho může půjčit zas někdo další.

Prozatím půjde o testovací provoz. Tvůrci si nedělají iluze o tom, že projekt bude fungovat přesně tak, jak si představují. „Podle toho co bude a co nebude fungovat, budeme projekt rozšiřovat do dalších lokalit,“ plánují další rozvoj. „Ale to je vše jenom začátek. Až to tu bude šlapat, pomůžeme vzniku sítě reKol v dalších městech země. Pro začátek je předjednaná Ostrava, Plzeň, pak Olomouc, Brno…“

Jakmile skončí testovací provoz, mají v plánu vybírat od členů sítě měsíční/roční poplatek na zajištění servisu. Kolik to bude je nutné zjistit právě z testovacího provozu. Pomoc potřebují nejen na vývoj mobilní aplikace, ale hlavně na uvedení starších kol do provozu a průběžný servis závažnějších poruch.

I proto se rozhodli využít českého serveru HitHit, obdoby amerického Kickstarteru, a snaží se tam vybrat 155 000 Kč. V současné době mají vybráno 123 300 Kč a do konce sbírky zbývá 31 dní. Pokud dosáhnou na cílovou částku, Nadace Vodafone podpoří jejich projekt tím, že cílovou částku zdvojnásobí. Takže neváhejte a přispějte!

Rekola

3 Comments on “Rekola: kola do ulic a pro všechny”

    1. Díky!
      Růžové kola se

      Díky!

      Růžové kola se znatelně méně kradou, viz např. ruzove-kolo.cz. Dobré zkušenosti s nimi mají také na Suchdole, kde funguje obdobný systém bikesharingu, ze kterého jsme vycházeli – zijemetady.cz.

      Doufáme, že když se systém zaběhne, tak bude „cool“ na takových kolech jezdit ; )

      Vítek Ježek, rekola.cz

      1. Je to výborný nápad.
        Je to výborný nápad. Senioři z rodinných domků mají určitě doma někde v kůlně, na půdě, v garáži, několik starších kol, které mohou postrádat, protože si dávno koupili kolo „s přehazovačkou“, aby se tak nenadřeli. (My osobně máme taková kola asi 3 – 2 skládačky, a „Ukrajinu“. 😀

Napsat komentář