Northvolt vybuduje v Evropě další baterkárnu, tentokrát v Polsku

Polský přístav Gdaňsk se po švédském městečku Västerås stale další destinací společnosti Northvolt. Postaví tam továrnu na kompletaci bateriových modulů.

Malá zkušební továrna Northvolt ve Švédsku bude mít zpočátku výrobní kapacitu pouze 125 MWh ročně. Hlavní továrna má rozjet výrobu v roce 2020 s výrobou 8 GWh ročně a až 32 GWh ročně po plném dokončení v roce 2023.
foto: Northvolt

Bateriové články, které Northvolt vyrobí ve své zkušební továrně ve Västerås nedaleko švédského Stockholmu pak přepraví pravděpodobně lodí na jih do Gdaňsku, kde budou zkompletovány do modulů.

Zde vyráběné moduly mají být využity pro konkrétní bateriové úložné systémy. Peter Carlsson, CEO a spoluzakladatel Northvoltu, to komentoval slovy:

„Během uplynulého roku jsme zaznamenali rapidně zvýšenou poptávku po kompetních bateriových řešeních od několika našich klíčových zákazníků. Díky této továrně budeme schopni tuto poptávku pokrýt.“

Do Northvoltu investoval mimo jiné už i Volkswagen. Výroba bateriových modulů v Gdaňsku má začít už příští rok, roční výrobní kapacita má být až 10 000 kusů. Výroba by pak měla být navyšována spolu s tím, jak bude stoupat ve Švédsku výroba samotných článků.

6 Comments on “Northvolt vybuduje v Evropě další baterkárnu, tentokrát v Polsku”

      1. Určitě ne. Když mají smysl daleko severněji. Všude se
        Určitě ne. Když mají smysl daleko severněji. Všude se totiž ráno rozední, slunce není nutnou podmínkou, byť výroba pak jde samozřejmě do určité teploty panelu strmě vzhůru. Ovšem vzhledem k poloze u moře mají větší smysl větrné turbíny a parky, ostatně pár jich tam mají, o prázdninách jsem tam byl. A obojí ve spojení s úložištěm a elektrovozidly. Počínaje rudlami, přes VZV, dodávky až po náklaďáky. A linka samotná jede taky na elektřinu. O zbytku baráku nemluvě.

  1. Fňuk, fňuk.
    A Afričani ve Švédsku nebudou mít co žrát,

    Fňuk, fňuk.
    A Afričani ve Švédsku nebudou mít co žrát, kromě kaviáru na potravinové lístky 🙂
    Zato Ukrajinci v Polsku mají nakonec asi zachráňit veškeré EU lenošstvo domácí i k sexu a hypotékám navážené negramoty z jižních států.

Napsat komentář