Micro Commuter: elektrické mini-auto od Hondy

Japonská automobilka Honda připravuje výrobu nového elektrického mini-automobilu. Micro Commuter Prototype β je následovníkem dva roky starého konceptu Micro Commuter Concept. Podoba současného vozidla Micro Commuter byla veřejnosti představena již koncem minulého roku, nyní probíhá jeho intenzivní testování.

Elektrické vozítko Micro Commuter Prototype β
foto: Honda

Jedna teorie tvrdí, že lidé si při cestování nechtějí a nikdy nebudou chtít vzdát svého pohodlí a soukromí. To je také důvod, proč obrovská skupina lidí odmítá cestovat veřejnými dopravními prostředky. Na druhou stranu přitom roste počet obyvatel měst a nekontrolovatelně se zahušťuje městská doprava.

Jak z toho ven? Kompromisem! Automobilka Honda nyní přivádí k životu několik let starý koncept elektrického vozítka Micro Commuter. Se svými minimalistickými rozměry (délka pouze 2,5 m) je ideální pro městský provoz a přitom poskytuje cestujícím volnost pohybu, pohodlí i kýžené soukromí.

Micro Commuter

Původní koncept Micro Commuter Concept
foto: Honda

Honda chce první vozítka otestovat letos na podzim v miliónovém japonském městě Saitama. Městská rada již dříve uveřejnila koncept dopravní infrastruktury, ve kterém píše, že „veřejně hledá projekty pro zavedení mikromobility“. V posledním slově se zrcadlí právě koncept velmi malých osobních vozítek pro městskou dopravu.

Město bude testovat jak lze mikro-mobilitu využít ve službách města. Využijí ji například sociální služby, přeprava zboží nebo sdílení aut pro obyvatele města. Auto může hrát důležitou roli i v dopravě seniorů na krátké vzdálenosti.

Micro Commuter

Představuje Micro Commuter budoucnost městské dopravy?
foto: Honda

Prototyp Micro Commuter se od původního konceptu vzhledově liší. Zmizly designerské výstřelky, ovšem koncept vozidla zůstal zachován. Baterie jsou umístěny pod podlahou, v zadní části je elektrický motor.

Díky tomu se do auta vejdou v tandemovém posedu dva dospělí lidé, nebo řidič a dvě malé děti. Kromě toho modulární podvozek umožňuje snadnou instalaci různých karoserií – od kabrioletu přes různé užitkové nástavby.

Technických detailů není známo mnoho. Micro Commuter má hmotnost 400 kg a o pohon se stará 15kW elektrický motor. Maximální rychlost je 80 km/h, dojezd se blíží 100 kilometrům.

Honda s vozítkem Micro Commuter míří také na evropský trh. Právě nízká hmotnost a výkon motoru řadí vozítko Hondy tzv. kategorii L7, kam patří například i Renault Twizy. V některých evropských zemích pro podobná vozítka nepotřebujete žádné, nebo jen základní řidičské oprávnění.

Honda

Napsat komentář