Jaderná fúze: alternativní pohon pro vesmírné lety

Chemický pohon vesmírných lodí dokázal dopravit astronauty na Měsíc. Cesta dál už ale vyžaduje pokročilejší typy pohonů. Např. vesmírné sondy by mohl pohánět Stirligův motor. A k Marsu možná lidé poletí v hybridu. Ale co takhle jaderná fúze?

Koncept vesmírné lodi poháněné fúzním pohonem. Lidská posádka obývá nejpřednější část lodi. Solární panely poskytují energii, která iniciuje proces fúze.
foto: University of Washington, MSNW

Problematika jaderné fúze, tedy slučování jader atomů při kterém se uvolňuje obrovské množství energie (podobně funguje slunce a jiné hvězdy), je na “pořadu dne” už dlouhá desetiletí. Stejně pravidelně ale slýcháme, že se jí nedočkáme dříve než za dalších 20 až 40 let.

Přitom to každým rokem vypadá, že jsme k úspěšné realizaci jaderné fúze o krok blíž. S fúzní technologií experimentují dokonce i četní vědci z celého světa ve svých malých laboratořích. Pravdou ale je, že nikdo – ani malí, ani velcí – zatím nedokázal získat z fúze víc energie, než do ní vložil.

Přesto už dnes někteří vědci pracují s myšlenkou vesmírných lodí, které by poháněla právě jaderná fúze. Znamenalo by to totiž další výrazný krok kupředu v oblasti vesmírného cestování a umožnilo by to lidem cestovat prakticky po celé sluneční soustavě v řádu měsíců.

Pro srovnání, cesta k planetě Saturn dnes vesmírným sondám trvá kolem osmi let. Cesta na Mars, plánovaná na rok 2030 či později, by měla zabrat až dva roky. Zkrácení cestovních časů pro lety s lidskou posádkou s sebou přinese zásadní výhody.

Vesmírné koráby budou moct být vybaveny menším množstvím zásob. Kosmonauté budou vystaveni menšímu množství vesmírného záření. Jedna z pracovních skupin dokonce spočítala, že fúzní pohon vesmírné lodi by dokázal dostat lidskou posádku na Mars za méně než 30 dní.

10 Comments on “Jaderná fúze: alternativní pohon pro vesmírné lety”

  1. Urcite ,,Ion drive,, pokud
    Urcite ,,Ion drive,, pokud se tedy nekdy v blizke budoucnosti na mars poleti. Pro ted a blizkou budoucnost je to jedine pouzitelne zarizeni.
    Pravde podobne vedci udelaji jeste nejaky podstatny pokrok v teto technologii a tim to bude jeste aktualnejsi.

    Jsem skeptickej ohledne fuze a to v tom smyslu ze ciste pragmaticky nam ji proste nedaji, kazdej si sam dovodi proc.
    Budou to zdrzovat co nejdal to pujde.

      1. „Dosud jsme měli jen
        „Dosud jsme měli jen počítačové modely. Teď máme skutečná data a víme, jaké dávce radiace by byli astronauti vystaveni,“ shrnul to Guenther Reitz z Německého střediska pro letectví a kosmonautiku.

        Astronauti by během cesty tam a zpět absorbovali 0,66 sievertu, což je nepřijatelné. Za normálních okolností člověk za celý život absorbuje jen asi 0,2 sievertu.

Napsat komentář