Nautilus: futuristická britská ponorka pro podmořskou válku 21. století

Britské královské námořnictvo v rámci projektu NAUTILUS 100 představilo několik konceptů futuristických podmořských plavidel. Vycházejí z tvaru mořských živočichů a v polovině 21. století mohou radikálně změnit způsob, jakým se vede válka pod mořskou hladinou.

Britská ponorka Nautilus má tvar Žraloka velrybího nebo Manty.
foto: UKNEST

Typickým rejnokovým tvarem těla Manty se inspirovali britští designéři při návrhu konceptu nové ponorky. Tvarem těla úhoře je inspirován bezosádkový průzkumný dron, který se může v případě potřeby rozpojit na jednotlivé části, díky čemuž zmate senzory nepřítele a znesnadní zaměření cíle.

Z tvaru těla létajících ryb z rodu Exocoetidae zase vychází nový koncept torpéd — ty mohou zaútočit na cíl v hejnu a v případě potřeby i vyskočit nad vodní hladinu a nějaký čas plachtit.

Výše uvedené nekonvenční návrhy vznikly po oslovení talentovaných mladých britských inženýrů a vědců, kteří měli za úkol navrhnout podmořská plavidla Royal Navy pro polovinu 21. století. Do výzvy se zapojilo 20 mladých studentů a odborníků ve věku 16 až 34 let.

Část z nich byli studenti z UKNEST, neziskové organizace z Portsdownu v Portsmouthu, která se zaobírá vědou, designem, propagací a novými technologiemi pro britské námořnictvo.

ČTĚTE CELÝ ČLÁNEK NA ARMÁDNÍNOVINY.CZ

22 Comments on “Nautilus: futuristická britská ponorka pro podmořskou válku 21. století”

      1. No řek bych že zrovna tihle „konstruktéři“ jen malovali
        No řek bych že zrovna tihle „konstruktéři“ jen malovali obrázky. On ani ten bladeless pohon není tak úplně bezlopatkový

        A koukni se někdy na závody oplachtěných superkatamaranů, jak velkou část trupu mají ponořenou ve vodě, budeš asi hodně překvapený

          1. Jo ten odkaz jsem našel a fakt jsem se pobavil,
            Jo ten odkaz jsem našel a fakt jsem se pobavil, cituji:
            „…Nautilus odolá tlaku vody až v hloubce 1000 m … pojme pouze 20 lidí …a může plout rychlostí až 150 uzlů (278 km/h)…“

            Tedy dvacetimístnou ponorku co umí plout rychlostí 278 km/h bych opravdu rád viděl

              1. Jj, to maj rusáci a číňán to zkouší i na ponorky s
                Jj, to maj rusáci a číňán to zkouší i na ponorky s lidma, problém je, že angláni nemají technologii co to umí, alespoň tak jak rus, ale už mají plán na ponorku co je rychlejší jak to ruské torpédo a ještě ktomu ve tvaru manty 😀

                Me to spíše připomíná „futuristické malby“, ale co by mělo být, kdybychom ty tychnologie měli, ale když je nemáme, alespon nakreslíme něco do časáku, třeba se nepřítel lekne 😀

                1. Kupodivu se obojí pohybují pod vodou a u obou záleží na
                  Kupodivu se obojí pohybují pod vodou a u obou záleží na tvaru.

Napsat komentář