Francie vysazuje první eTree – solární stromy, které vám dobijí baterky

eTree je umělý strom, který vás před horkem a k tomu ještě dobije baterky. První se objevují ve Francii.

„Místo, kde si nabijete baterky.“ Doslova.
foto: Sologic eTree

Před příchodem první vlny veder se proto rozhodli solární stromy eTree instalovat ve francouzském městečku Nevers, aby byl přínos zařízení pro život obyvatel skutečně na první pohled patrný.

Jeho konstrukce v sobě kombinuje několik tradičních prvků „společenského a otevřeného“ prostoru, a k tomu několik high-tech rysů, zvyšujících jeho využitelnost. eTree prostě není jen obyčejná lavička.

Je to místo, kde si můžete v klidu posedět, aniž by do vás pražilo slunce. O stín se starají plošky solárních panelů, které můžeme s jistou nadsázkou nazvat listy. V tomto „solárním stínu“ pak bez obav z úpalu můžete vy, stejně jako váš laptop nebo chytrý telefon.

eTree totiž disponuje několika USB porty, přes které můžete svá zařízení přímo na místě dobít. Nepřekvapí, že celé posezení je vedeno jako wifi-spot s kvalitním připojením.

Tyto technické vychytávky by však místu na lidskosti moc nepřidali. Proto je v podpůrném „kmenu“ celého stromu umístěno ještě pítko s čerstvou vodou. A ještě jedno, v betonovém soklu při zemi, aby se mohli napít i vaši zvířecí mazlíčci.

Kdyby vám náhodou bylo smutno, můžete si také povykládat s lidmi u dalších stromů, prostřednictvím LCD monitoru instalovaném rovněž ve kmeni. Využití celého zařízení přitom není limitováno jen světlou částí dne.

Pod eTree můžete bez obav posedět i večer. Spodní plocha „solárních listů“ je totiž obdařena LED nasvícením, které za šera a noci prosvětlí celé místo. I když to tedy není skutečný strom, v rozpáleném městě jeho přítomnost potěší.

25 Comments on “Francie vysazuje první eTree – solární stromy, které vám dobijí baterky”

  1. nejsem si jsitý zda to vypadá dobře proto že to OPRAVDU
    nejsem si jsitý zda to vypadá dobře proto že to OPRAVDU vypadá dobře nebo jen proto že je to něco originálního. Když si představím podobných stromů plné město moc nadšený z toho nejsem 🙂 Přeci jen mi připadá chytřejší dávat solární panely prostě na střechy kde je člověk nelétavý většinou neuvidí.

          1. Máte to s těmi ženami a muži nějak zmatené! Podle
            Máte to s těmi ženami a muži nějak zmatené! Podle reinkarnace Budhistů (vyvěšujeme jejich vlajky, ne?), když každý chlap, který v životě hřešil a žil špatně vůči lidem, se stane v příštím životě ženou, aby odčinil své hříchy! Čili, když muž žije s manželkou, tak vlastně žije s chlapem ve výkonu trestu. :-)))

      1. Každá ta dvacetiletá slepička ke kterým Musk tíhne se
        Každá ta dvacetiletá slepička ke kterým Musk tíhne se ním chce být jen z jednoho důvodu: „tučné rozvodové vyrovnání“. Pokud si to Elon užívá, pak je to v pohodě, ale takových zlatokopek je na světe přibližně tolik kolik je žen, mínus pár zanedbatelných procent, a pokud je Elon neumí prokouknout bude mít podobných manželství ještě tak desítku, tyhle do sebe zahleděné nány se na něj dál budou lepit jako mouchy na med.

    1. A pak se najde další Elzéard Bouffier, ale ten bude sadit
      A pak se najde další Elzéard Bouffier, ale ten bude sadit flashky, wifi anténky a kousky křemíku, aby z nich za pár let vyrostl celý les takovýchto zhůvěřilostí.

      Myslím, že forma by měla odpovídat funkci. Pokud chci stín, zasadím strom, pokud vodu, dám tam studánku nebo pijitko, pokud wifi a spol. tak solární panel na sloupek. Notabene pak ty panely půjdou aspoň jednoduše utřít. Ten, kdo něco takového navrhne by se měl napřed zeptat sám sebe: „dal bych si to do své blízkosti, na zahradu, před dům, …?“.

        1. Mně prakticky všude a nejvíc u té dálnice. Protože sjedu
          Mně prakticky všude a nejvíc u té dálnice. Protože sjedu z asfaltu a betonu mezi svodidly konečně na odpočívadlo a ejhle, jak koukám na obrázek bezútěšně kamenité krajiny, sem tam palma, přivítá mne betonový podklad se zřejmě umělohmotnou lavicí, nerezovým pítkem, umělohmotným kmenem vytuženým kovem a skleněnými FVE nahoře. Sorry jako, ale strom je fakt lepší….. Všechny tyhle další vychytávky mohou být na zdi toalet.

        2. Tohle není praktický design, tohle je myšleno jako umění
          Tohle není praktický design, tohle je myšleno jako umění :)) na odpočívadle u dálnice by to umístili mnohem praktičtěji a efektivněji a vyprdli by se na tuhle designovou pitomost, jejimž cílem který se zjevně míjí účinkem je jen podvědomé připodobnění prospěšnosti listů stromů k solárním panelům.

Napsat komentář