Výroba Tesla Model 3, neojčekávanějšího elektromobilu na světě, začne už v pátek

Elon Musk sliboval na tuto neděli novinky týkající se elektromobilu Tesla Model 3 a svůj slib dodržel. Oznámil, že regulatorní fáze je hotova a Model 3 se začne vyrábět už v pátek.

Elektromobily Tesla Model 3 u nabíjecí stanice CHAdeMO/CCS, tedy nikoliv u klasického Tesla Superchargeru
foto: Addison Conzet

Automobilka Tesla a její šéf Elon Musk byli nuceni výrazně upravit své výrobní plány elektromobilu Tesla Model 3 poté, co se ukázalo, že zájem o auto je enormní. Do dnešního dne má Tesla podle odhadů přes půl milionu rezervací.

Už v roce 2018 chce Tesla vyrobit půl milionu elektromobilů. V roce 2016 to přitom bylo „pouhých“ 76 233 kusů elektromobilů Tesla Model S a Tesla Model X. V případě Tesla Model 3 se chce Tesla dostat na 5000 kusů týdně do konce letošního roku.

Ideálně by letos Tesla měla vyrobit kolem 80 000 elektromobilů Model 3. Elon Musk na svém Twitteru napsal, že „očekává dokončení SN1 v pátek“. SN1 v tomto případě velmi pravděpodobně znamená „serial number 1“, tedy první vyrobené auto.

Výroba elektromobilů Tesla Model 3 je rozdělena do dvou míst: pohonná jednotka a baterie se vyrábějí v nevadské gigatovárně Tesla, odkud jsou dopravovány do kalifornské továrny ve Fremontu, kde se auto kompletuje.

Prvními, kdo elektromobil Tesla Model 3 získají, budou zájemci z řad samotné společnosti Tesla a sesterské společnosti SpaceX. Musk plánuje s jejich pomocí vychytat všechny případně mouchy. Až potom se auto dostane k dalším zákazníkům v Kalifornii, následně zbytku Spojených států a teprve poté ve zbytku světa.

Předání prvních 30 vyrobených kusů elektromobilu Tesla Model 3 nejspíš proběhne na velké párty 28.7.2017. Porobné párty už předtím Tesla uspořádala pro Tesla Model S i Tesla Model X.

Během srpna pak Elon Musk předpokládá předání dalších 100 elektromobilů Model 3, v září pak přes 1500 kusů Výroba podle něj má růst „exponenciálně“.

18 Comments on “Výroba Tesla Model 3, neojčekávanějšího elektromobilu na světě, začne už v pátek”

  1. Zjistěte si kdy vám dodají vaší TM3
    Zjistěte si kdy vám dodají vaší TM3 😉
    https://teslanomics.co/model-3-delivery-estimator

    Stačí vyplnit pár dat a získáte pravděpodobný odhad.
    Svá zjištení a své termíny můžete ukládat na fórum ať i ostatní získají představu co je čeká.
    http://www.hybrid.cz/forum/viewtopic.php?f=3&t=283

    Když uvedete následující bude to super:
    1. Datum rezervace
    2. Zda jste již majitelem Tesly – to prý značně zkracuje termín dodání
    3. Termín dodání vašeho TM3

        1. Lidi, znate programatorsky termin GIGO (garbage in – garbage
          Lidi, znate programatorsky termin GIGO (garbage in – garbage out)? Neboli cesky receno, ze z nesmyslnych vstupnich dat vznikne nesmyslny vysledek. Ale nic proti, pokud vam to ulehcuje cekani, autor „pocitaci“ stranky je urcite diky prijmum z reklamy taky spokojeny :)))

            1. Nemam (z duvodu, ktere uz jsem tu xy-krat rozebiral). A jasne,
              Nemam (z duvodu, ktere uz jsem tu xy-krat rozebiral). A jasne, ze mam (jako kazdy) radsi pozitivni informace o dostupnosti aut, do kterych bych sel.

              Nicmene, kdyz udelam stranku, ktera bude rikat z prstu vycucanou informaci „uz v listopadu 2017“, budete se citit jeste lip?
              Nebo kdyz udelam stranku, ktera bude rikat z prstu vycucanou informaci „az v listopadu 2019“, zacnete hromadne shanet antidepresiva?

              Asi ne…

              EDIT: za me sobecky cim driv, tim lip – snad to nakopne konkurenci udelat pouzitelne auto pro lidi, co nepotrebuji sportak s mikrokufrem. Ale v nasich koncinach bych ocekaval spis ten 2019.

              1. Tak TM3 bude dostupna v Evrope pro lidi co predobjednali toho
                Tak TM3 bude dostupna v Evrope pro lidi co predobjednali toho 1.4. nekdy behem 2018, to je jistota. Otazkou je ktery mesic, esli 1. nebo 12. 🙂 A diky tomu muze vzniknout ta zabavna cast – spekulace 🙂 Protoze lidi se na TM3 tesi jako se tesivali na Vanoce kdyz jim bylo 8. A to je potreba, mit v zivote takovehle veci, na ktere se proste a jednoduse tesis. Jasne ze az teslu dostanu, tak se v ni parkrat projedu a pak nuda, ale tak je to se vsim 🙂 Jinak si klidne udelej stranky s vlastni predpovedi, rad se na ne mrknu a necham si to zkalkulovat 🙂

Napsat komentář