Češi zkvalitňují hromadnou dopravu v evropských městech

Evropská hromadná doprava směřuje k tiché a čisté energii. Do evropského projektu vývoje moderních ekologicky šetrných elektrobusů s tichým provozem a rychlým dobíjením se zapojili také čeští vědci i odborníci z praxe.

Také čeští odborníci se spolupodílejí na zlepšování kvality hromadné dopravy a tím i ovzduší v evropských městech
foto: TAČR

Čistý vzduch, tichý provoz, maximální pohodlí pro cestující a nízké provozní náklady. To jsou jen některé z výhod zapojení elektrobusů do městské hromadné dopravy v evropských městech. Česká republika je součástí aktuálního projektu ZeEUS, v jehož rámci se provoz elektrobusů testuje.

Moderní dvanáctimetrové nízkopodlažní elektrické autobusy s odlehčenou karoserií a plným komfortem jsou výsledkem aplikovaného výzkumu, který v minulých letech podpořila Technologická agentura ČR (TA ČR).

V roce 2015 skončila homologace prototypu elektrobusu Škoda Perun HP se zrychleným systémem nabíjení. „Elektrobus i automatická dobíjecí stanice jsou aktuálně nasazeny v rámci celoevropského testovacího projektu elektrobusů ZeEUS.

Mluvčí Škoda Transportation Michal Tobrman připomněl, že dva elektrobusy s bateriemi spočítanými právě pro tuhle konkrétní linku měly především nashromáždit data z reálného provozu.

„Oba elektrobusy byly testovány v rámci evropského projektu ZeEUS, tedy vozidel s nulovým emisním limitem. Výsledky z Plzně a dalších zapojených měst budou k dispozici výrobcům i Evropské komisi. Napomohou k vytvoření strategie, která povede k nejlepšímu řešení v oblasti elektromobility pro veřejnou dopravu v Evropské unii,“ uvedl Tobrman.

Testování trvalo do konce roku 2016. Následuje ho oficiální informační manuál, který shrne technickoekonomické výsledky všech v projektu zúčastněných provozů. Jsou mezi nimi Plzeň, Münster, Londýn, Barcelona, Cagliari a další evropská města. Cílem projektu je rozšířit informace o příslušných technologiích a ekologických přínosech provozu elektrobusů v reálných podmínkách.

„Výhodou nových elektrobusů je to, že mají parametry a výkon srovnatelný s tradičními autobusy se spalovacími motory, ale na rozdíl od nich splňují nejpřísnější kritéria a požadavky na ekologii a koncepci čistého životního prostředí. Proto jsme se rozhodli jejich vývoj podpořit,“ připomněl Petr Očko.

Projekt ZeEUS (Zero Emissions Urban Bus System, tedy Systém městských autobusů s nulovými emisemi) zastřešuje organizace UITP (Mezinárodní unie veřejné dopravy) sdružující evropské dopravní podniky.

Partnery projektu a členy projektového konsorcia tvoří 40 podniků a jiných organizací, spojených svojí činností s vývojem a provozem elektrických autobusů: dopravci, dopravní agentury a organizátoři veřejné dopravy, výrobci, energetické společnosti, školy a výzkumná pracoviště.

Za Českou republiku se v projektu angažuje konsorcium firem Škoda Electric, Plzeňské městské dopravní podniky a Plzeňská teplárenská společně se Západočeskou univerzitou. Testování v Plzni začalo 28. května 2015 na konečné zastávce linky č. 33 na sídlišti Košutka, kde se v rámci točny vozidel vybudovalo zázemí pro vztyčení rychlonabíjecí stanice.

„Rychlodobíjecí stanice díky výkonu až 600 kW je schopna dobít elektrobus v čase šest až deset minut. Takto je možné zajistit, aby vozy byly neustále v provozu, a tak umožnily plynulou dopravu na vybrané lince. Do budoucna je možné, aby elektrobusy plně nahradily dieselové autobusy,“ uvedla Tereza Hajná, specialista propagace a marketingu společnosti Škoda Electric.

Druhý elektrobus, jehož vývoj spolufinancovala TA ČR, s označením Škoda Perun HE (ŠKODA 26BB HE PERUN) v roce 2014 absolvoval celkem 9 intenzivních zápůjček v rámci dopravních podniků v České Republice a Polsku, byl v druhé polovině roku 2015 zapůjčen do Dopravního podniku města Hradce Králové (DPMHK). Tady se v konkurenci ostatních elektrobusů osvědčil natolik, že ho tamní dopravní podnik následně odkoupil.

tisková zpráva

14 Comments on “Češi zkvalitňují hromadnou dopravu v evropských městech”

  1. ZOO Dvůr Králové = projekt E-safari s NISSAN AUTO IN
    50

    ZOO Dvůr Králové = projekt E-safari s NISSAN AUTO IN
    50 minut ŘÍZENÍ přes safari v Nissan LEAF

    15-16.07.2017 = 8 ks Nissan LEAF (prvních 50 rodin vjezdný zdarma)
    26-27.08.2017 = 8 ks Nissan LEAF (prvních 50 rodin vjezdný zdarma)
    17-30.09.2017 = 2 ks Nissan LEAF
    06-09.2018 = min 2 ks Nissan LEAF
    06-09.2019 = min 2 ks Nissan LEAF
    06-09.2020 = min 2 ks Nissan LEAF

    zoodvurkralove.cz/cz/naplanuj-si-navstevu/e-safari-do-safari-elektromobilem

Napsat komentář