Aktuálně.cz: ministr průmyslu Jan Mládek se snaží do Česka dostat továrnu Tesla

Český ministr průmyslu Jan Mládek podle magazínu Aktuálně.cz připustil, že probíhají „očuchávací rozhovory“ mezi zástupci České republiky a americkou automobilkou Tesla. Dlouhodobě se spekuluje, že ta by u nás mohla postavit svou evropskou továrnu.

Podle našeho testu vynikající elektromobil Hyundai Ioniq Electric teď zkoušejí také na ministerstvu průmyslu. A asi se jim líbí, protože ministr Mládek začíná mít k elektromobilitě vřelý vztah.
foto: Hyundai

Automobilka Tesla Motors dnes buduje svou gigatovárnu v Nevadě. Ta je dokončena zhruba z jedné třetiny a už se v ní začaly vyrábět baterie, brzy přibudou také elektromotory a převodovky pro elektromobil Tesla Model 3. Plné výroby má dosáhnout příští rok.

Dlouhodobě se ale spekuluje, že Tesla postaví Gigatovárnu 2 v Evropě. A mezi vhodnými kandidáty je také Česko, konkrétně severní Čechy. Tam už ji lákají tamní podnikatelé i vědecká obec a nedávno proběhla dokonce schůzka na úrovni ústecké radnice.

Český ministr průmyslu Jan Mládek se v minulosti jako velký podporovatel elektromobility neprofiloval. Nedávno však převzal za ministerstvo průmyslu a obchodu do užívání elektromobil Hyundai Ioniq.

Ten ho nejspíš tak nadchl, že podle Facebooku Luďka Niedermayera (europoslanec za TOP 09, bývalý viceguvernér ČNB) aktuálně v Bruselu prohlásil, že „za nějakých 10 let bude velká část aut jezdit na elektřinu“.

Časy se mění! Mládek samozřejmě nijak velkým zastáncem elektromobility být nemusí, ale je důležité, že si uvědomuje jak prestižní a obrovskou vzpruhou by investice Tesly pro Česko byla. Při nadcházející cestě do USA se chystá automobilku navštívit.

I samotný Luděk Nidermayer vidí v elektromobilitě podle svého příspěvku velkou budoucnost. „A pro skok v elektromobilitě tedy existuje nejen nutná technologie, ale i jasná motivace. Tou je nejen zlepšení životního prostředí, ale taky ‚ekonomický zisk‘. Zatímco ropu téměř ze 100 % dovážíme, nemalou část elektřiny vyrábíme sami,“ napsal.

Aktuálně.cz, vlastní

22 Comments on “Aktuálně.cz: ministr průmyslu Jan Mládek se snaží do Česka dostat továrnu Tesla”

  1. Mládek je darmožrout co by nejradši vokrad podnikatele a
    Mládek je darmožrout co by nejradši vokrad podnikatele a teď rve naše prachy do nesmyslnýho OKD. Já když přijdu vo práci tak mi dá úplný howno a tady bude uměle držet při životě průmysl, kterej jde ke dnu jenom proto že tam řvou lidi, místo aby si našli jinou práci jako každej normální člověk když už nemá ve stávající perspektívu.

    1. Souhlas.
      Tohle hovado co prohlasilo o zivnostnicich, ze jsou

      Souhlas.
      Tohle hovado co prohlasilo o zivnostnicich, ze jsou to paraziti a malem nam vsem zadrelo internet, si jen snazi prihrat polivcicku. Kdyby to tu nahodou postavili bude moct vykrikovat jak se o to zaslouzil.

      Radeji at ho k nicemu nepousti nebo az Elon zjisti jaky exoti nam tu ministruji bude odsud utikat jak namydlenej.

  2. Mladek chce za kazdou cenu prosadit dostavbu Temelina a tak
    Mladek chce za kazdou cenu prosadit dostavbu Temelina a tak odbyt elektriny pro EV by se mu mohl libit. Na druhou stranu je velky rusofil a kdo vi, jak moc je zatizen ropnym prumyslem. Ruska manzelka ma asi take nejaky vliv. V kazdem pripade by bylo dobre aby byl na strane elektromobility proti spalovakum.
    A Tesla Giga2 na Ustecku by se hodila.

  3. Tak snad se to podaří, bylo by to velmi užitečné jak z
    Tak snad se to podaří, bylo by to velmi užitečné jak z pohledu změny průmyslu, tak z pohledu budoucích technologií.

    Ano, může se říct že to zase bude jenom další montovna a fabrika na auta, jenže EV s sebou mohou v tomto období přinést možnost nastartování inovací v celé řadě odvětví, z čehož se dá pak těžit dále. To by také mohlo konečně udělat tečku za transformací ekonomiky, kdy se opět začne rozvíjet průmysl s vyšší přidanou hodnotou.

    Možná by nebylo zlé zkusit udělat petici a tu pak zaslat na ministerstvo.

    1. ak bude vízia EM splnená,
      – bude to MONTOVŇA BEZ MONTÉROV

      ak bude vízia EM splnená,
      – bude to MONTOVŇA BEZ MONTÉROV – možná nejakí ľudia ako dohľad.
      – a za tým nasleduje ZARUČENÝ PRÍJEM pre ľudí, ktorí montovať nebudú musieť.
      zatiaľ socializmus na amícky spôsob – automaty makajú, ľudia dostávajú peniaze. žiadne idealistické každý podľa svojich schopností …

    1. Víte přece jak je to s ČSSD a podnikateli. Domácí
      Víte přece jak je to s ČSSD a podnikateli. Domácí podnikatele nemusí, možná nenávidí, ale k zahraničním korporacím jsou velmi srdeční.
      Čím to asi bude? Že by potřebovali voliče? Lidi kteří jsou na tom dost dobře aby jim neutekli ke komunistům a špatně na to aby jim neutekli k pravici, tedy domácí zaměstnance zahraničních firem.

      1. Ano s ČSSD a vzorově Mládek.
        Kde to trochu smrdí penězi

        Ano s ČSSD a vzorově Mládek.
        Kde to trochu smrdí penězi co by se daly ulít pro stranu (a že jich potřebují).
        Když to nevychází s atomem, tak to zkusíme s BEV.
        Hold teplé místo ve vládě pro Mládka a ČSSD už bude končit, tak to potřebují stihnout co nejdřív!

        Jinak si myslím, že Elon to postaví tam, kde mu dají nejvíc nebo nejlepší podmínky.
        Taky by se mi to tady líbilo, ale za jakých podmínek?

Napsat komentář