Festival Evolution 2013: Ekologické stravování, bydlení i nejnovější elektrokola

Výstaviště v pražských Holešovicích patřilo během uplynulého víkendu světu ekologického, zdravého a inspirativního života. Do Průmyslového paláce zavítal festival Evolution, který sdružil pod jednu střechu veletrhy o biostylu, zdraví, inspiraci, esoterice a eko-světě.

Jednu z nejzajímavějších přednášek festivalu Evolution 2013 měl známý vědec Václav Cílek
foto: Evolution 2013/Felicius Media

Na ploše 2945 m2 se v rámci festivalu Evolution představilo neuvěřitelných 328 vystavovatelů. V levém křídle Průmyslového paláce našel útočiště 3. veletrh vzdělávání a osobního rozvoje vystupující pod pojmem Inspirace a doplnil jej zde 8. veletrh alternativního životního stylu Esoterika.

V pravém křídle nás pak mohli oslovit vystavovatelé v rámci 8. veletrhu potravin, biokosmetiky, zdravé výživy a zdravého životního stylu. Ten vystupoval pod heslem Biostyl / Zdraví a lze konstatovat, že právě tento veletrh nalákal a zaujal bezesporu největší počet návštěvníků. Degustaci lahodných pochutin, zdravých pokrmů a různých elixírů a lektvarů života šlo jen těžko pohrdnout.

Co nás však zajímalo nejvíce byl pochopitelně Ecoworld. V rámci 5. veletrhu ekologie a trvale udržitelného rozvoje se představilo několik vystavovatelů zabývající se zdravým a levným bydlením v domech z přírodních materiálů, recyklací, domácím kompostováním, ekologickým a komunitním pěstitelstvím a balkonovým zahradničením.

To vše bylo proloženo praktickými ukázkami. Jejich vrcholem pak byla možnost přímo v areálu výstaviště na venkovní ploše si vyzkoušet jízdu na .

Společnost prezentovala několik svých elektrokol značky . Vyzkoušet jste si mohli nejmenší typ této značky, kterým je skládací kolo Fishkus. To se může pochlubit dojezdem 30 – 50 km a maximální rychlostí pohonného systému 25 km/h. Doba nabíjení baterií elektromotoru se pohybuje okolo čtyř hodin.

K dispozici byl i jeden z nejlehčích modelů na evropském trhu – ultralehké skládací elektrické kolo Agogs Elfin. Díky úsporné baterii, kterou dobijete asi za dvě hodiny, a efektivnímu ovládání akcelerace přímo na řidítkách, ujede dle praktických testů a dle profilu trasy a váhy jezdce na jedno nabití až 35 kilometrů.

Společnost ekolo.cz však měla před vstupem do Průmyslového paláce „konkurenci“ v podobě Ing. Ondřeje Bruneckého, který je výhradním dovozcem anglických skládacích kol Brompton pro Českou republiku a Slovensko.

V Holešovicích se však představil s jinou anglickou specialitou. Tou bylo anglické elektrokolo Ebco UCL, které je novinkou roku 2013. Se svou váhou 25 kg jej také můžeme řadit mezi ultralehké modely, ale za pozornost stojí především elektrické osazení TRANZ-X, která poskytuje dojezd až 50 km na jedno nabití baterie!

Na závěr je třeba zmínit také účast Občanského sdružení Zelený kruh, které patří k vůbec nejstarším českým asociacím nevládních organizací.

Se svými 27 členy (ke kterým patří mj. i Centrum pro dopravu a energetiku) se snaží zasazovat o rozvoj občanského sektoru v oblasti ochrany životního prostředí, udržitelného rozvoje, zapojování veřejnosti do tvorby a implementace politiky životního prostředí. Prostřednictvím linky 222 518 352 může o environmentální poradenství zažádat i širá veřejnost.

Napsat komentář