Češi vyvíjejí prototypy bezpilotních letadel CANTAS

Excalibur International, dceřiná společnost holdingu Czechoslovak Group (CSG), vyvíjí v rámci projektu CANTAS tři víceúčelové drony pro vojenské i civilní použití. Všechny tři drony vycházejí ze stejné konstrukce, liší se ale svým pohonem i posláním.

Vizualizace bezpilotního proudového letounu/dronu CANTAS
foto: Excalibur International

CSG postavila a testuje několik prototypů bezpilotních letadel CANTAS. Nejsou však informace o stavu testů ani o tom, kdy se můžeme dočkat prvního sériového, operačně nasaditelného dronu. Model letounu CANTAS mohli návštěvníci poprvé vidět na nedávné indonéské vojenské výstavě Indodefence 2016.

V rámci projektu vznikají tři letouny: vysokorychlostní dron CANTAS S; dron s kolmým startem/přistáním CANTAS A; dron s velkou výdrží a s kolmým startem/přistáním CANTAS E. Konstrukce všech tří verzí vychází z kachní koncepce se zadními delta křídly. Na křídlových gondolách jsou umístěny svislé ocasní plochy.

ČTĚTE CELÝ ČLÁNEK NA ARMÁDNÍNOVINY.CZ

3 Comments on “Češi vyvíjejí prototypy bezpilotních letadel CANTAS”

  1. Bezesporu zajímavé, ale k čem to je? Z parametrů co jsou
    Bezesporu zajímavé, ale k čem to je? Z parametrů co jsou dostupné se mi nezdá že by krom verze E, která je zase pomalá, k něčemu byly. Nosnost je zanedbatelná, takto se hodí opravdu jen na dohled. Co by bylo potřeba je stroj, která má řádově vyšší nosnost, vyšší rychlost (min 250km/h) a je vybavený přinejmenším jedním kulometem, lépe možná několika malými raketami.

    Na druhou stranu pokud umí velmi dobře manévrovat, pokud by se s nějakým palebným zařízením vlezli do těch 10kg, pak by byla možnost jej používat proti pěchotě/lehkým vozům. Ale záleží na tom, jestli je dostatečně odolný proti útočným puškám.

    Mám ale silné podezření že než by se někde v Náměšti vzpamatovali a dron uvedli do patřičného stavu a vypustili, bylo by rychlejší posadit na Hlavasu do vlaku tajného agenta a poslat jej do Vídně takto.

    S tímto se nabízí jedna otázka Whos next?
    youtube.com/watch?v=wvs_qTnUHMI

    1. I co tě nemá to je na vývoz do rozvojých zemí! Dle těch
      I co tě nemá to je na vývoz do rozvojých zemí! Dle těch předpotopních necek na obrázku odhaduju že tím cílej do Číny nebo do Ruska :)))
      Prošpionáž ve Vídni jim bude stačit Lojza s kapesním dronem, kterýho si tam koupí v místním hračkářstvý :)))

Napsat komentář