Český obchod Mall.cz otestuje doručování zásilek dronem

Mall.cz jako první český e-shop otestuje příští týden automatizované doručování zásilek. Cílem testu bude ověřit kompletní proces: od objednání zákazníkem přes identifikaci v distribučním centru až po převzetí dronem, který zásilku doručí přímo zákazníkovi.

Létající dron společnosti Mall.cz pro doručování zásilek
foto: Mall.cz

Test proběhne v distribučním centru v Jirnech u Prahy a bude přenášený prostřednictvím livestreamu na facebookovém profilu Mall.cz. O komentář se postará Leoš Mareš.

„Možnost doručení zásilky dronem by byla přínosem nejen pro zákazníka, ale šlo by o další posun pro celý obor e-commerce. Věřím, že vše proběhne hladce a ostrý test potvrdí, že podobné služby máme na dosah,“ říká Jakub Havrlant, CEO Mall Group, pod kterou spadá i Mall.cz.

Testovací doručení proběhne pod dohledem Úřadu pro civilní letectví, protože automatizované doručování pomocí dronů v tuto chvíli česká legislativa neumožnuje.

„K úpravě legislativy může vést ještě dlouhá cesta, pro nás je podstatné být součástí celého procesu a mít možnost poskytnout zkušenosti z našeho vlastního testování,“ dodává Jakub Havrlant.

dron mall.cz

foto: Mall.cz

V zahraničí doručování dronem úspěšně otestoval Amazon, DHL nebo Švýcarská pošta. U velkých e-commerce hráčů se odhaduje, že přibližně 80 % produktů prodaných produktů váží pod dva kilogramy.

Takovou hmotnost dron bez problémů přepraví, čímž se nabízí efektivní alternativa tradičnímu doručování. Mall.cz má co se týče váhy prodaného zboží podobnou bilanci, takže zavedení doručování dronem by přineslo snížení nákladů a další benefity:

„Jedním z hlavních logistických trendů je zrychlení doručení zboží zákazníkovi, a proto by doručování zásilek drony mohlo přinést zásadní zlepšení,“ říká Pavel Knap, šéf logistiky Mall Group.

tisková zpráva

13 Comments on “Český obchod Mall.cz otestuje doručování zásilek dronem”

  1. Nesmysl. U nás ve městech
    Nesmysl. U nás ve městech takřka nepoužitelné. Možná tak v Americe, kde je u každého domu dvorek nebo zahrada.

    Jak budou řešit případný déšt nebo jiné rozmary počasí, když zásilka přistane kde má, ale nikdo nebude doma. Plus krádeže – každý z ulice uvidí, že tam dron přistál.

    Už vidím místní lovce dronů jak na ně střílejí sítě s padákem. Uloví dron, seberou mu kořist a nechají ho ležet, protože bude asi vystopovatelný.

  2. povazuju to za pekne PR
    povazuju to za pekne PR ktere nebude mit dlouheho trvani 🙂 drony jsou v obydlenych oblastech na „rozvazku“ nesmysl ktery by ve vetsi mire zacal lidem vadit, je to jako byste si poridili barak u letiste 😀 az skonci tohle silenstvi s testama tak jim to proste zatrhnou urady 🙂

    osobne bych taky nechtel aby me nad pozemkem treba rodinneho domu litaly takoveto drony, zaprve budou dosti velke na to aby pro jejich uziti byla treba licence (mame ve firme dron na 2D a 3D snimani terenu kvuli projektum a musime pokazde zadat urady ze nad danou oblasti budeme litat, jinak je to nezakonne a hrozi nam pokuta) takze pokud by museli v mall zadat kvuli kazde oblasti kde s tim chtej litat, tak to bude slusne birokraticke peklo, od urcite vejsky jiz musi zadat i urad pro civilni letectvi a tedy sledovat i udaje o civilnich letadlech, tam to je teprve birokraticky posusnanicko 😀 , po case si lidi navic v dane oblasti proste zacnou stezovat ze jim nad hlavama furt neco neprijemne bzuci, takze budoucnost v tom opravdu nevidim 🙂

  3. Vycvicim si nejakeho ptaka a
    Vycvicim si nejakeho ptaka a nemusim uz nic kupovat. jen tak dal, budou mi peceni holuby letat primo do huby.
    Cele je to absolutni nesmysl. Kazdy kdo ma vzduchovku to bude povazovat jako prirozeny cil a kdo jeste nema drona, tak si ho lehce poridi. A zasilku jeste k tomu.

    1. Fascinují mě podobné
      Fascinují mě podobné komentáře. To venku kradete všechno co vidíte na počkání? Vždyť je to přece blbost. Všichni mluví o nějakém střílení dronů a kradení zásilek. Opravdu jste tak hloupí, že byste po tom dronu fakt stříleli, zásilku ukradli a mysleli si, že se na vás nepřijde? Ten dron musí mít velmi přesnou navigaci, hádám s pomocí DGPS s přesností tak kolem půl metru. Takže věřte, že by se na vás přišlo velmi snadno. A byl by to trestný čin, protože škoda by šla do desetitisíců.

      1. Ja zadne drony sestrelovat
        Ja zadne drony sestrelovat nehodlam. Napsal jsem to s nadsazkou. Ale jsem presvedceny, ze se najde spousta takovych lidi, kteri porad hledaji zpusob dostat se lehce k penezum.
        Ziju v Severnich Cechach a vidim ceho jsou lidi schopni. Z neobydlenych domu kradou zelezne preklady a spadle stropy pak nekoho zabiji. nebo vykradani bytu, aut, chalup…
        Nejoblibenejsi sport zde jsou asi pojistne podvody s auty.
        Nekteri jedinci si ani neuvedomuji, ze pachaji trestny cin. jednoduse si to prirozene vezmou. Mam kamarada ktery ma vykupnu zeleza. Drive kdyz nebylo omezeni vykupovat vse, tak policie tam byla nekolikrat tydne aby vyhledali ukradene kovy.
        Na RD mam kamery se zaznamem, jsou videt. Presto mi jeden poberta v primem prenosu ukradl cast zabradli. Naslo se v jine sberne surovin. Nejaky DGPS je takovym bud uplne ukradeny, nebo jim nic nerika. A pak jsou jeste taci, kteri nici jen tak pro zabavu a z nudy.

    2. Musim si to nastudovat, ale
      Musim si to nastudovat, ale myslim ze je to nejaka psychycka porucha. Kdyz je cloveku s touto poruchou prezentovana nejaka nova idea, kterou nezna, okamzite ji zamitne bez jakehokoliv hlubsiho zamysleni. Ja zasunu jak tito lide mohou fungovat? Co delali za praci? Kam to v zivote s timto pristupem mohli dotahnout? No je mi jich lito a meli by se jit lecit.
      Uvedom si co rikas. Podle tebe zacnou lidi kolem cvicit ptactvo na lov dronu, pobihat se vzduchovkama a sestrelovat je. Opravdu? Jako Opravdu?!? Zamysli se prosimte nad sebou aby ses nesesypal, az ti 1. dron doruci prasky.

Napsat komentář