Podívejte se na prototyp obřího robotického náklaďáku Komatsu!

Nedávno jsme informovali, že Japonci představili obří robotický náklaďák bez kabiny. Společnost Komatsu dokonce naživo ukázala i jeho funkční prototyp.

Robotická auta už pronikají i do oblasti těžebního průmyslu.
foto: Awesome Earthmovers

Obří robotický „dampr“ neboli důlní nákladní vozidlo Komatsu dokáže zatáčet všemi čtyřmi koly a není vybaven kabinou. O jeho ovládání se stará systém autonomního/robotického řízení.

„Komatsu Innovative Autonomous Haulage Vehicle“ je o sériový diesel-hybrid, kdy dieselový generátor vyrábí elektřinu pro elektromotory pohánějící kola. Auto bylo aktuálně představeno na těžařském veletrhu MINExpo INTERNATIONAL 2016 a Komatsu cílí na brzké uvedení na trh.

Robotický náklaďák váží 416 tun a uveze až 230 tun. Max. rychlost je 64 km/h, otočí se na 15,9 metrech a celkově je dlouhý 15 metrů a široký 8,5 metru.

vlastní

6 Comments on “Podívejte se na prototyp obřího robotického náklaďáku Komatsu!”

  1. Nějak jsem nepochopil,
    Nějak jsem nepochopil, proč to musí za jízdy tak příšerně pípat, když to dělá hluk startující stíhačky samo o sobě. Až když jsem viděl toho nejistého Číňana s dálkovým ovládáním, tak mi to došlo. Zjevně to měl dostat do rukou zkušenější modelář. 🙂

Napsat komentář