Norsko do deseti let zakáže prodej fosilních aut

Podle norských novin Dagens Næringsliv se čtyři tamní nejdůležitější politické strany shodly na zákazu fosilních aut od roku 2025. I přesto, že Norsko patří mezi největší světové vývozce ropy.

Stane se Norsko za deset let první zemí světa, kde se nesmí prodávat auta na benzín nebo naftu?
foto: Electrec.co

V Norsku jezdí 100 000 aut do zásuvky. Třetina nově prodaných aut je na elektřinu. Koupit si v Norsku elektromobil je mnohem výhodnější, než investovat do auta na benzín nebo naftu.

Už dřívě se zprávy o možném zákazu prodeje fosilních aut kolem roku 2025 objevily. Podobné snahy má dnes Nizozemsko, Rakousko nebo dokonce Indie. Právě u Norska to ale i díky aktuální zprávě vypadá jako poměrně realistická možnost.

Elon Musk, šéf Tesla Motors, už stačil Norsku na svém twitteru za projevenou odvahu pogratulovat. Nic ale ještě není napevno schváleno.

28 Comments on “Norsko do deseti let zakáže prodej fosilních aut”

                1. Pokud jsem spravne pochopil,
                  Pokud jsem spravne pochopil, vyzniva to, jako ze i SC by mohl byt placeny.

                2. aha, tak to neni zavadeni.
                  aha, tak to neni zavadeni. to je bud pravda nebo nepravda. pisou totiz: “ Jenže zatímco u Superchargeru, který vybuduje sama Tesla, je dobíjení již zahrnuto v ceně automobilu, u této nabíječky si budete muset zaplatit.“

                3. Ano, máte pravdu, že
                  Ano, máte pravdu, že článek není zavádějící. Jen nevím kde je skutečně pravda. Počkám si. Ale nabíjení se mne netýká. ;(

Napsat komentář