TEST: elektromobil Peugeot iOn – měsíc v zimě

Peugeot iOn není na stránkách magazínu Hybrid.cz nic nového. Během čtyř týdnů tuhé zimy od poloviny ledna do února 2013 jsme s autem najeli víc než 1000 km. Jak se osvědčil?

Nevypadá to, ale venku vládne tuhý mráz
foto: Hybrid.cz

Peugeot iOn je převlečené Mitsubishi iMiEV, které se začalo vyrábět už v roce 2009. Jde tedy o nejstarší novodobý sériově vyráběný elektromobil na českém, ale i evropském trhu. Dnes jej lze sehnat nový za cenu nižší než 500 000 Kč (také jako Citroen C-Zero).

Díky tomu jsme v minulosti měli možnost vůz již několikrát testovat. Naposledy to byl přímo test elektromobilu Mitsubishi iMiEV, který je základem pro Peugeot iOn i Citroen C-Zero. Přesto je jiný – a trochu překvapivě dostupný i v ČR.

Léto vs zima

Pokud chcete znát podrobnosti týkající se převážně letního provozu, doporučujeme test elektromobilu Peugeot iOn – 1000 km a tři týdny s elektrickým autem. Praktický test elektromobilu Peugeot iOn v zimě před více než dvěma a půl lety odhalil dojezd 80 km.

A letošní zima nebyla jiná. S autem jsme celkem najezdili 1076 km. Na tuto vzdálenost jsme spotřebovali 268,3 kWh. Zhruba 50 % z toho připadá na jízdu po dálnici, 25 % na meziměstských trasách s zbylá čtvrtina na pohyb po městě.

Auto jsme zkoušeli v různých módech. Ukázalo se, že i v zimě zvládá Peugeot iOn dojezd až 100 km – do když jsme potřebovali ze Staré Boleslavi do Mladé Boleslavi a nazpět.

Rukavic třeba

Pochopitelně jsme nejeli po dálnici, resp. rychlostní silnici R10, zvolili jsme cestu po okresních silnicích přes Benátky nad Jizerou. Max. rychlost jsme udržovali do 80 km/h a ukazatel výdeje energii drželi vždy v zeleném.

Pochopitelně bylo po celou dobu jízdy vypnuté topení. Venku zima nelítostně srážela teploty pod nulu, nicméně auto poskytovalo – za předpokladu správného ošacení – slušný komfort.

Zkusili jsme ale i druhý extrém: rychlá jízda po dálnici s naplno zapnutým vytápěním. V takovém případě dojezd auta klesal až k hranici 40 km na jedno nabití. A bez rukavic byla v autě přesto stále docela zima.

Provozní náklady

Jak je na tom Peugeot iOn v zimě s provozními náklady? Dobíjeli jsme dle potřeby v nízkém i vysokém tarifu, zhruba 50:50, takže pro jednoduchost určíme cenu za kWh na 3,5 Kč.

Celkové náklady na 1076 km činí tedy 939 Kč. V přepočtu na kilometr to vychází 0,87 kč. Pro srovnání, takové hodnoty dosahují i některá CNG.

Co se týká nákladů letní vs. zimní provoz elektromobilu, je nutné brát ohled na způsob dobíjení. Pokud budete své auto dobíjet převážně v nízkém tarifu, může vás v obou případech vyjít cena z kilometr výrazně níž.

Pro vyšší flexibilitu je však nutné auto někdy připojit také ve vysokém tarifu, pak se cena za ujetý kilometr pochopitelně zvyšuje. S autem jsme jinak během zimy nezaznamenali žádné kritické problémy.

38 Comments on “TEST: elektromobil Peugeot iOn – měsíc v zimě”

  1. ano-topím benzinovým
    ano-topím benzinovým nezávislým topením, ale pouze kabinu – k tomu byl určen. Akumulátory se vytopí sami a nikdy ani při dlouhodobém stání a např -20st C, se nepodchladí. To je totiž hlavní důvod kratšího dojezdu při nízkých teplotách. Jinak bufik je super.

      1. baterie u mě váží cca
        baterie u mě váží cca 130kg. Při odběru nebo dobíjení se lehce zahřívajjí – tak jako každý spotřebič díky drobným ztrátám. Jinak na udržování teploty v bateriových boxech jsem počítal stačí cca 100W – při -20stC cca 1/2hod vždy po cca 6-ti hodinách a temperování na cca +15stC. Samozřejmě záleží na tom jak ty boxy vypadají.

        1. To nevypadá tak hrozně,
          To nevypadá tak hrozně, pokud jsou ta čísla správná, ale já se obávám, že to bude ve skutečnosti daleko víc. Ono by se to dalo spočítat, ale na to jsem moc líný 😉

          Co se týče vlastního zahřívání vlivem vnitřního odporu tak to je úplně stejně ztracená energie jako kdyby to ohřívalo nějaký externí odporový drát.

          1. km Vám sečítat nebudu,
            km Vám sečítat nebudu, prostě každoročně auto cca 30tis km najezdí léto i zima – to je fakt. Ovšem vnitřní odpory baterií a odpory balancerů na článcích porovnávat s odporovým drátem je opravdu základní neznalost. Vzhledem k Vašemu velmi negativnímu postuji by měl celkem zajímalo jestli jste už v nějakém elektromobilu jel nebo ho alespoň viděl. Já s ním jezdím leta a věřte, že hovořím z vlastní zkušenosti. Vaše názory mi připadají jako když venku stojím v dešti a někdo z domu mi tvrdí, že to není možný, protože podle toho co slyšel, teď pršet nemůže…. Samozřejmě pokud by Vás opravdu něco víc zajímalo, rád dám info např. na email.

            1. Prosím pěkně, kde píšu
              Prosím pěkně, kde píšu něco o odporech na balancerech? O těch nepadlo ani slovo. Psal jsem, že ohřívání akumulátorů vlivem procházejícího proudu na jejich vnitřním odporu je spotřeba energie jako každá jiná.

              A je vtipné, když zrovna mě obviňujete z negativismu k elektromobilitě, přičemž váš kolega o pár příspěvků níž mě nazývá elektromobilním fanatikem.

      1. Nevím, jak to je, ale i
        Nevím, jak to je, ale i kdyby to tak bylo. V čem je problém(nemyslím v tomto porovnání)?

        Takový bufik je překlenutím problému s dojezdem na elektřinu. Zrovna včera mi kamarád říkal, že v jeho Wagenu Multiwagon (podobný Transporteru) ho má a baští 1/2 litru za hodinu nafty.
        A kdyby výrobce integroval takový, co jezdí zároveň na líh, bylo by to asi ještě lepší.

        V létě by nebyl třeba a v zimě holt něco spálí…

        1. To je nedorozumění. Já
          To je nedorozumění. Já nemám nic proti topení bufíkem. Jenom pokud mám srovnávat dojezd zima/léto, tak mi připadá nelogické srovnávat auto, které bezmála 2/3 energie spotřebuje jenom na topení s autem, které topí bufíkem. To je stejné jako ty „úžasné“ spotřeby plugin hybridů, kde se nezapočítávají kilometry ujeté na elektřinu, akorát zrcadlově.

      1. mám to do práce 60km tj
        mám to do práce 60km tj cca 120km denně + víkendy na lyže, k babičkám, po městě, nákupy, kroužky + manželka něco najezdí atd. + elektromobilové výstavy a akce místní autosalony…. Prostě ze třetího auta v rodině se stalo první, protože pro daný účel takové auto nemá chybu !! Zkuste si to sečíst a jistíte, že jda najet i víc….

  2. Rovněž děkuji za test,
    Rovněž děkuji za test, jestli se postupovalo dle stejné metodiky jako v jiných Vašich testech, tak spotřebovaná energie je i zde měřena jako odběr ze sítě?

    v letním testu to bylo tuším cca 19kWh/100km a tomto v zimním testu tedy dokonce cca 25kWh/100km (pokud počítám dobře).

  3. Dobrá zkušenost!
    Náklady

    Dobrá zkušenost!
    Náklady na kilometr však nelze počítat jen ze spotřeby energie, ale podstatnější složkou je cena nové baterie! U elektrokola je po dvou letech provozu baterie na odepsání – a cena nové činí 40 – 80% ceny nového kompletního elektrokola!!! Z tohoto pohledu se elektromobil nejeví tak výhodný. Navíc spotřebovaná energie je z asi 60% získána spalováním uhlí (podíl tepelných elektráren na celkové výrobě přesně neznám – ale cca 30% je z jádra). Snad jednou……

        1. To je nesmysl. Lifepo4
          To je nesmysl. Lifepo4 vychází při stejné kapacitě už jenom asi 2x dráž než levné olovo a už jenom z důvodu mnohem nižší hmotnosti a vyšší účinnosti na něj dojedete o polovinu dál a pokud výrobce úplně nepodělal BMS, tak než klesne jeho kapacita a potažmo dojezd na úroveň nového olova uplyne mnoho let.

              1. ty informace jsou z
                ty informace jsou z odkazu,který je na mém příspěvku,jestli vy nevíte,tak já nevím,jestli vy neumíte číst odkazy….a pokud vím,Ah v olovu jsou stejný,jako Ah v čemkoliv jiném,to se počítá všude stejně,napětí,proud,výkon,čas,jste zaslepený pseudoekologičností elektromobilu,je zajímavé,že elektrárny nikdo nikde nechce,viz dnešní televizní noviny a o fotovoltaice nechci slyšet ani slovo,protože na ní doplatíme všichni a to v takovém množství,že se nám protočí panenky,radši budu jezdit ve favoritu na ethanol,věřte,jde to a velmi velmi levně,bez úprav čehokoliv,akční rádius neomezený,pumpy všude…

                1. Chytrému napověz,
                  Chytrému napověz, hloupého nakopni. Dvakrát jsem tu zmiňoval pojmy hmotnost a účinnost (takže teď už po třetí) a vy si tady meditujete pořád něco o stejných Ah a vymýšlíte můj psychoprofil namísto toho, aby vám konečně došlo, že u výrazně těžšího stroje (olovo) těch „Ah“ asi budete potřebovat k rozpohybování trochu víc, že ano? A k té účinnosti, vygooglete si někde vybíjecí charakteristiky olova a lithia a pochopíte, že při větších proudech (elektrokolo s odběrem 15A je už více než 1C v případě 12Ah akumulátoru) už účinnost olova klesá klidně i k 50%, takže ty vaše „Ah“ závisí na odebíraném proudu a mohou se zatraceně lišit. Jenže vy se místo toho radši hádáte, asi to považujete za zábavnější než si zjistit fakta.

                2. no…tak si
                  no…tak si nakopejte,protože Ah jsou pořád Ah,čili ampéry krát hodiny a ty ceny…ty ceny…kašlu vám na elektromobily za miliony,proč vy nedoplácíte mě na naftu a já vám mám doplácet na elektriku?soudruh vegr,nebo jak se jmenuje chce taky za 20 let starý elektromobil víc než za nový…kdo zabíjí elektromobil?vy a vám podobní…já ho chtěl,vw city stromer,ale během 3 minut jsem změnil názor a umím si spočítat,kolik energie a nebezpečných chemikálií,hliníku,plastů,lithia,olova,kyselin,hydroxidů,speciálních pneumatik z ropy,mědi,zlata a jiného a jiného je potřeba k výrobě takového auta a kde se tyto kovy těží?dětmi někde v africe a asii,v dolech bez zabezpečení,kde se důl ventiluje igelitovými pytlíky,hliník,který se na jednom kilogramu podílí dvěma kilogramy jedovatého odpadu,viz maďarsko…na elektromobilu nikdo neušetří a jestli chcete jezdit a šetřit vy,kupte si kolo,ale šlapací

                3. krom toho na zmiňovaném
                  krom toho na zmiňovaném elektrokole i kdyby jezdec vážil jen 80 kg a olověné baterie třeba 20 kg,nepočítejme kolo,podílí se tyto baterie na váze 25%,při stejné kapacitě některých baterií,začínajících na li…,se bude váha pohybovat dejme tomu na 1/5 olova,tudíž 5 kg,bude celková váha 85 kg,opět bez kola a bude se váha baterií podílet na zatížení 6,25 %…celková váha klesne jen o 15% a při přímé úměře váha/dojezd by tedy dojezd klesl například z 20 km na 17 km,což se tedy opravdu vyplatí,co se týče ceny lipolek…nehledě na složitost měření úrovně vybití a složitost jejich managementu nabíjení/vybíjení,včetně ceny samotné nabíječky,k olovu s gelem stačí klidně jen slabší trafo,aby aku nezaplynovaly a jedna dioda ze šuplíkových zásob…

                4. další věc je také v
                  další věc je také v otázce znečištění,které v globálu minimální mírou pochází z naftových aut,produkce např.plynů z živočišné výroby je ohromná,sopky také produkují až až a v neposlední řadě například v praze na nejhnusnější křižovatce koněvova spojovací je mnohem mnohem příjemější vzduch než v jakékoliv jiné oblasti,kde venkované narvou do kotle cokoliv co udělá teplo,počínaje plastovým odpadem,petkama s vyjetým olejem a odpadky si házejí do polí za vesnicí,takže znečištění byť starými diesely ve městě bych neviděl tak dramaticky,zvlášť,když čas smradlavých kloubových ikarusů,vejtřasek a přetížených stoosmačtyřicítek s vlekem už je dááááávno za námi,krom toho eltra s olověnýma bateriema ujela totéž a možná víc,než tenhle předražený skřet,vhodný pro milionáře,za ty peníze by byl např.nový focus a ještě by zbylo 750 000,-na naftu a oleje,mimochodem nafta je u nás v nejlevnější v poměru k inflaci za posledních 22 let…

                5. Je hezké, že jste
                  Je hezké, že jste spočítal rozdíl energetické náročnosti v závislosti na různé hmotnosti (i když v případě elektrokola, kde se počítá s příšlapem by to bylo trochu složitější, alenechme to tak. Navíc zkuste si na takto těžkém kole šlapat), ale bohužel jste úplně přešel tu mnohem závažnější část o mizerné účinnosti olověných akumulátorů, která vám klidně ukrojí polovinu kapacity. Zkrátka na lithium o stejné ujedete téměř dvojnásobek co na olovo o stejně kapacitě. To jsou teoreticky i empiricky ověřená fakta, nad kterými je zbytečné diskutovat. Jenom podotýkám, že na obou typech akumulátorů mám souhrnně v různých jendostopých přibližovadlech najeto několik tisíc km.

                  Co se týče složitosti nabíjení, opět se mýlíte. Olověné baterie vyžadují pro optimální použití poměrně sofistikované nabíjecí algoritmy, zatímco nabíječka pro lithium je to nejjednodušší co může být. Prakticky jde pouze o (spínaný) zdroj, který při určitém koncovém napětí vypne. Pravdu máte v tom, že lithium vyžaduje hlídací elektroniku monitorující a chránící každý článek zvlášť (BMS), ale přiznejme si, že u toho olova by se taky hodila a možná by pak vydrželo i víc než ty dvě sezóny.

                6. Ah ano, jsou stejná
                  Ah ano, jsou stejná čísla-teorie. V praxi ale opravdu dostanete z olova polovinu toho co z lithia, pokud na to jezdíte. Pokud s tím chcete pouze svítit, tak ano, je to stejné, jen ta životnost je opět ve prospěch Li. Až budete moci porovnávat , dáte mi za pravdu. jenže dneska může na olovo jezdit jen ethanolog. Vaše olověná baterka je životu nebezpečnější, než ty naše. Ještě si vzpomenete na to co jste napsal o fotovoltaice a asi to nebude dlouho trvat. Za to mohou politici a nikoli my. Zkoumá někdo, kde vzniká elektřina pro Vaši čumbednu, nebo pračku? Víte, kolik potravin by se mohlo vyprodukovat místo výroby ethanolu? a elektřina lze vyrobit také obnovitelně,ale ne na úkor potravin. Na vlastní střeše v místě spotřeby.

    1. Mám čínské kolo Guewer
      Mám čínské kolo Guewer Gross, na kterém jezdím celoročně do práce tam a zpět dohromady 40 km.Zatím jsem nepozoroval snížení kapacity baterie.Pisateli příspěvku o vyhozené baterii po dvou letech bych doporučil, aby se přijel podívat ke mně jak elektrokolo opravdu vypadá.A nebo k někomu, kdo vlastní elektromobil.Možná bude ohromen výdrží trakčních baterií u Toyoty Prius, která se odhaduje na 16 let a nebo půl milionu kilometrů-viz http://www.auto.cz/toyota-prius-baterie-vydrzi-pres-pul-milionu-kilometru-7092 .Stačí se jen zeptat strejdy Google.

  4. Díky moc za velice dobrý
    Díky moc za velice dobrý test Peugeotu iOn. Velice mě tento článek potěšil tím, že jste se nebáli napsat reálné údaje o provozu tohoto vozu v zimním období. Ještě jste jen mohli zkusit, o kolik klesne dojezd (kapacita baterie), když se toto plně nabité vozidlo nechá přes noc stát venku. Třeba při teplotě -10°C. To by mě osobně také velmi zajímalo.

    1. Souhlasíme s příspěvkem
      Souhlasíme s příspěvkem níže – když jsme auto nechali zaparkované, bez dobíjení, přes noc, kdy teplota určitě dosahovala po mínus deset, nikdy jsme nezaznamenali byť i méně výrazný úbytek kapacity, resp. dojezdu. Měřením to však ověřeno nemáme.

Napsat komentář