Olli – elektromobil, který pohání umělá inteligence

Když Apple dělá do elektřiny, může už i IBM dělat do aut. Jeho umělá inteligence jménem Watson pohání robotický elektromobil Olli.

Robotický elektromobil se do skutečného provozu dostane už na konci letošního roku
foto: IBM

Plně robotický elektromobil Olli je výsledkem spolupráce americké společnosti Local Motors s gigantem IBM. Vlastně je to takový malý kočár nebo autobus, chcete-li. Uveze až 12 lidí.

Technologie IBM Watson Internet of Things (IoT) for Automotive je vlastně rozšířením původního systému IBM Watson. To je ten počítač/umělá inteligence, který vyhrál soutěž Jeopardy! a dokáže velmi dobře porozumět mluvenému i psanému slovu.

Dnes mimo jiné pomáhá doktorům s diagnózami ve vybraných amerických nemocnicích a učí se vařit. IBM ale vidí ve Watsonovi obrovské možnosti a zkoumá další možnosti jeho využití. Robotické vozítko Olli je jedním z nich.

S Olli je možné se běžně anglicky domluvit. Můžete se zeptat jak vlastně Olli funguje, kam jede a kdy tam budete. Dokonce vám doporučí zajímavé restaurace v okolí.

Robotické auto Olli má být nasazeno do praktického provozu v Las Vegas a Miami-Dade County už koncem tohoto roku. Vozidlo je vybaveno 30 různými senzory s jejichž pomocí ho Watson řídí.

Kolik Olli ujede na jedno nabití, jakými je vybaveno bateriemi nebo jak moc je autonomní bohužel zatím IBM ani Local Motors nesdělili.

tisková zpráva

10 Comments on “Olli – elektromobil, který pohání umělá inteligence”

    1. Připadá mi to furt
      Připadá mi to furt lepší, než si nechat držkovat do řízení od manželky.
      ·
      Ženská připravuje volské oko a v tom vtrhne do kuchyně muž.
      „POZOR !!! POZOR !!! VÍC OLEJE !!! POTŘEBUJEME VÍC OLEJE !!! SHOŘÍ TO…. POZOR !!! OTOČIT, OTOČIT, OTOČIT… HONEM !!! POZOR !!! ZBLÁZNILA SI SE ??? TEN OLEJ !!! PRO BOHA SŮL !!!! NEZAPOMEŇ NA SŮL !!!! KURVA PLOTNA“
      Žena už to nevydrží a úplně vynervovaná sa ptá:
      „Proč tak řveš? Myslíš že neumím uvařit volské oko?“
      Muž klidným hlasem odpoví:
      „To jenom pro představu, jaké to je když pičuješ do řízení auta“

  1. Tato podobna sranda jezdi ve
    Tato podobna sranda jezdi ve Francii ve vesnici Biot kolem golfoveho arealu. Ma to svoji „silnici“ (spise sirsi chodnik), jezdi dva pidi-busy proti sobe, uprostred misto na vyhybani. Plne automatizovane, na baterie. Jezdi to cca 1 km dlouhou trasu a misti to vyuzivaji i jako „MHD“ 😉

      1. to co postujes slouzi jako
        to co postujes slouzi jako jediny dopravni prostredek pod MasdarCity v Emiratech, takova mensi cast AbuDhabi, asi 5km ctverecnich, na kraj dojedes normalne svim autem do velkych podzemnich garazi, a zajimave je ze tam je i spousta mist pro elektromobily, zasuvka pro dobijeni temer na kazdem sloupu tech garazi, dojdes par desitek metru ke stanici a tam jezdi tyhle vozitka co te dovezou do destinace kterou si zvolis, nahore nad tim je normalni residencni ctvrt kde jsou jen pesi zony, a cela ta ctvrt je napajena jen fotovoltaikou na strechach a vedle v pousti fotovoltaikou a vetrem

        na danem projektu pracovalo nekolik lidi z CR

Napsat komentář