Toyota v Japonsku testuje elektrické dodávky

Od poloviny března bude přibližně jeden rok v Tokyu probíhat testování dvou elektrických dodávek. Za jejich vývojem stojí společnosti Toyota, Hino a Yamato. Výjimečné jsou tím, že jak pro pohon, tak chlazení nákladu využívají energii baterie.

Elektrická dodávka EV Truck, kterou Toyota a další společnosti budou rok testovat v Tokyu
foto: Toyota

Toyota, Hino a Yamato si na dvou prototypech elektrických dodávek nazvaných EV Truck chtějí ověřit “udržitelnost” a praktické využití tohoto typu vozů. V obou případech se jedná o malé dodávky s hmotností jedné tuny.

Jsou určeny pro přepravu chlazeného zboží, především brzy ráno nebo pozdě večer. Zkušenosti, které automobilka a partnerské společnosti získají chtějí využít při následném komerčním uvedení elektrických užitkových vozů podobného typu.

Toyota věří, že bude schopna nabídnout prakticky využitelné komerční elektrické dodávkové vozy o nízké hmotnosti pro využití na krátkých vzdálenostech, typicky v centru měst a velkých metropolí jako je Tokyo.

Výhodou vozů EV Truck je i fakt, že nákladní plocha je pouze 440 mm nad zemí. To je výrazně méně než u konvenčních nákladních aut. Jde pochopitelně o výhodu elektromobilu: motor je umístěn pod kabinou, pohání přední nápravu a baterie jsou vzadu pod nákladním prostorem.

tisková zpráva

Napsat komentář