Indie má horší kvalitu ovzduší než Čína

Čína už je pěkných pár let znečištěním ovzduší svých měst proslulá. Jenže existuje země, kde je situace ještě mnohem horší: Indie.

Slavné ‚tuk-tuky‘, v Asii a Indii jako takové všeobecně rozšířené taxíky, jejichž název je odvozen od hluku dvoutaktního motoru.
foto: Peter Eich, Flickr

Česká republika na tom není s kvalitou ovzduší nijak valně. Může za to obrovský nárůst dopravy ve městech, ale také zastaralá domácí topeniště a uhelné elektrárny jak u nás doma, tak především za hranicemi, v Polsku.

Jenže naše problémy, až na výjimky typu Ostravska, ani zdaleka nedosahují takové intenzity jako v superrychle se rozvíjející Asii. Čína, potažmo její hlavní město Peking, bylo poslední léta asi nejviditelnější příkladem.

vlastní

8 Comments on “Indie má horší kvalitu ovzduší než Čína”

      1. Vy o tom víte kulové.
        Vy o tom víte kulové. Cituji z článku – Benzin, palivo středních vrstev, přišel o dotace. Indie propadla naftě z E15:

        „V minulých dvou letech téměř sedmdesát procent automobilů prodaných v Indii bylo dieselových a podle některých odhadů počet aut používajících naftu na indických silnicích brzy předběhne benzinová vozidla.“

  1. V Indii za to nemůže
    V Indii za to nemůže ropná lobby. Na zemní plyn jezdí víc aut než u nás – taky že je v Indii o dost levnější než benzín. Za smogovou situaci mohou hlavně ohniště a různé elektrárny, spalovny. Je to způsobeno hlavně brutálním přelidněním a zastaralými technologiemi – ať už pro přípravu jídel, apod.

    1. Vy už se nechte vyšetřit
      Vy už se nechte vyšetřit s tou rakovinou, astmatem a alergiemi…
      Příčin je mnohem více. Od znečištěného vzduchu, přes vodu, mizerné jídlo které jíme, životní styl, který žijeme, na který nejsme od přírody stavěni, stresy,…
      Tesla to všechno zachrání…

Napsat komentář