Nissan v USA doprodává staré Leafy, ztrojnásobí počet rychlodobíječek

Nissan nedávno přiznal, že prodej elektromobilů se mu nedaří tak docela podle původních představ. V USA za rok 2012 prodal necelých 10 000 kusů elektromobilu Nissan Leaf. Ale to se má změnit, především díky rychlodobíjecím stanicím. Má jich být trojnásobek.

Elektromobil Nissan Leaf u dobíjecí stanice společnosti eVgo
foto: eVgo/Nissan

Počet dobíjecích stanic v USA letos vzroste o 40 %. Souběžně s tím ve světě rychle roste i počet rychlodobíjecích stanic standardu CHAdeMO. Právě těch chce Nissan během následujících 18 měsíců nainstalovat v USA minimálně 500.

Automobilka Nissan to oznámila na konci ledna na autosalonu ve Washingtonu. V současné době je v USA k dispozici 160 rychlodobíjecích stanic standardu CHAdeMO. Nissan věří, že zvýšení počtu rychlodobíječek přispěje k vyšším prodejům elektromobilů.

Rychlodobíječky prodávají

Což pochopitelně není vůbec špatná myšlenka. Stejnou má i Evropská komise, chce ji prosadit zákonem. Bohužel, ta ze své zprávy o budoucím vývoji alternativní dopravy standard CHAdeMO zcela vynechala, přestože jde o nejrozšířenější typ rychlodobíjení pro elektromobily v Evropě.

Důvod je jednoduchý: evropské automobilky připravují svůj vlastní standard. Asociace firem sdružených pod CHAdeMO pochopitelně nezkrývá zklamání.

Evropa vs USA?

Ale zpět do USA. Tam mají dnes zhruba 3,5x méně rychlodobíječek CHAdeMO než v Evropě. Díky Nissanu by se tato nerovnost mohla brzy vyrovnat. Například v oblasti Washingtonu D.C. se Nissan dohodl s provozovatelem NRG a posílí jeho síť dobíjecích stanic eVgo o 40 rychlonabíjecích stanic.

Síť dobíjecích stanic eVgo má díky investici $150 mil. vyrůst především na veřejných místech v rodinných komunitách, školách a nemocnicích ve státech Texas, Kalifornie a metropolitní oblasti Washington D.C.

Dobíjení v práci

Nissan chce zároveň posílit dobíjení u zaměstnavatelů. “V dnes funguje asi 1500 soukromých dobíjecích stanic u zaměstnavatelů,” říká Brendan Jones, šéf marketingu a prodejů elektromobilů Nissanu.

V současné době se Nissan snaží doprodat poslední kusy první generace elektromobilu Leaf. Začátkem ledna 2013 jich měl mít na skladě pro USA stále ještě kolem 900, kteréžto kusy měl během uplynulého měsíce prodat. Během celého roku 2012 prodal ve Spojených státech 9819 Leafů.

tisková zpráva

Napsat komentář