Americká vláda pořídí další auta do zásuvky

V minulém týdnu americká vláda ohlásila, že hodlá snížit emise své flotily 655 000 aut o třetinu do roku 2025. Mimo jiné i nákupem dalších aut do zásuvky, tedy elektromobilů a plug-in hybridů.

Vozy s pohonem typu „FlexFuel“ tvoří zatím největší podíl „alternativních pohonů“ ve flotile amerických federálních úřadů. To se má ale v následujících letech změnit ku prospěchu aut do zásuvky, tedy elektromobilů a plug-in hybridů.
foto: Chevrolet

Americký prezident aktuálně nařídil federálním úřadům, aby dramaticky navýšily podíl , nebo jiných alternativních vozidel ve svých flotilách.

Problém je, že za takovou alternativu se v považuje i „flex-fuel“ pohon, tedy schopnost motoru spalovat E85 (mix 85 % ethanolu a 15 % benzínu). Palivo E85 lze ovšem načerpat pouze u 2 % čerpacích stanic ve Spojených státech.

Už v roce 2020 by měly pětinu aut flotily americké federální vlády tvořit elektromobily a plug-in hybrid. Během let 2020 až 2025 má pak toto číslo vzrůst na 50 %. Úřady budou zároveň muset zajistit potřebnou infrastrukturu.

Přitom ještě v roce 2014 tvořila elektrická auta jen 0,33 % nově nakoupených aut federálních úřadů, hybridy bez možnosti dobíjení pak 4 %. Největší podíl „alternativních“ pohonů dnes v americké federální flotile tvoří už zmíněné flex-fuel vozy.

One Comment on “Americká vláda pořídí další auta do zásuvky”

  1. Kam se hrabou Amíci.
    Kam se hrabou Amíci. Slavná česká vláda to měla v usnesení už před 4 lety, že přednostně při obnově automobilového parku budou pořizovat vozidla s alternativním pohonem.
    Jen ten výsledek: Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky. Třeba na MPSV musel elektromobil zapůjčit až loni ČEZ. A jak se s ním paní ministryni Marksové hezky fotilo.

Napsat komentář