TEST: Segway – elektrické vozítko na silnici i do terénu

Elektrickým vozítkům Segway jsme se na Hybrid.cz v minulosti věnovali již několikrát. Historický, ale obsáhlý test vozítka Segway z roku 2007 ukazuje základy. Text „Evoluce vesmírného vozítka“ přibližuje silniční verzi. A tentokrát jsme si už jako zkušení veteráni posvítili na terénní model.

Udržet se na Segwayi při prudkých zatáčkách vyžaduje „skill“
foto: Hybrid.cz

Návod pro bezpečný slalom na elektrickém vozítku Segway PT x2:

– protože řidič vozítka není ke stroji pevně upoután, sleduje i při prudkém zatočení trajektorii danou původním směrem pohybu
– proto je nutné pohybovat se podobně jako na lyžích a sledovat spolu s vozítkem ladné obloučky
– vyvarujte se při slalomu složitějšímu terénu a dírám, neb v jistém úhlu náklonu až se prostě na vozítku nelze udržet

auto test Segway elektrické vozítko

Jezdit na Segwayi zvládne každý. Jezdit na Segwayi rychle a k tomu ještě kličkovat, to už chce trochu umu.
foto: Hybrid.cz

S terénním Segwayem je prostě sranda. Není na něm mnoho co „testovat“ – ovládá se jednoduše pomocí naklánění řidítek a vypíná/zapíná za pomoci kruhového dálkového ovladače. Na něm si navíc můžete zapnout želví mód pro pomalý pohyb a sledovat stav dobití baterie.

auto test Segway elektrické vozítko

foto: Hybrid.cz

Dnes už starší model Segway PT x2 je určen do terénu a tomu odpovídají i a celkové zpracování, které je odolné i proti menším karambolům (jak jsme si vyzkoušeli). Pochopitelně doporučujeme nosit helmu.

auto test Segway elektrické vozítko

foto: Hybrid.cz

Segway umí být při prudším zatočení i poměrně zákeřný a snadno vás „vysype“, takže obezřetnosti není nikdy dost. Na druhou stranu, pokud vyloženě nedračíte, je vozítko velmi citlivé a snadné na ovládání. Bez problémů se s ním pak můžete pohybovat po chodníku, na silnici i v lese a nemusíte ohrozit ani sebe, ani kolemjdoucí.

auto test Segway elektrické vozítko

foto: Hybrid.cz

Trochu nepřjemné je zaklánění vozítka proti směru jízdy se zvyšující se rychlostí, na které je potřeba si zvyknout.

auto test Segway elektrické vozítko

foto: Hybrid.cz

Za zapůjčení vozítka Segway děkujeme spol. GSI distribution s.r.o., výhradnímu distributorovi Segway v ČR. www.segwaypt.cz

vlastní

4 Comments on “TEST: Segway – elektrické vozítko na silnici i do terénu”

  1. Ty originální vozítka
    Ty originální vozítka jsou trochu předražený (cena menšího auta). Distributor navíc na stránkách utajuje cenu čehokoliv (i příslušenství), aby všichni hned neutekli. Na aliexpress.com lze najít čínské kopie za zlomkovou cenu (necelých $1900 i s dopravou zdarma) pod názvem Self balance electric scooter. Má to olověné baterky a dojezd 30km. Za $2300 je s 20Ah lithiovou baterií a dostanete se na dojezd 40 a více km. Dala by se tam nacpat baterka z nejnovějších dostupných Panasonic 3400mAh 18650 článků a ta by měla při stejné váze a rozměrech 34Ah. To už je dojezd 70 km. Materiál na ni se dá na aliexpress.com sehnat za $750. Vyplatí se koupit olovo, vyjezdit ho a pak tam hodit lithiovku.

Napsat komentář