VIDEO: robotický Mercedes-Benz brázdí Německo

Robotická auta jsou novým trendem mezi automobilkami. Daimler a jeho značka Mercedes-Benz si jakožto výrobce drahých luxusních vozů nemůže dovolit zůstat pozadu. Podívejte se, jak inteligentní robotická limuzína S500 brázdila Německo.

Robotický vůz Mercedes-Benz S500 Intelligent Drive jezdí na „autopilota“
foto: Mercedes-Benz

Auta, která umí řídit sama, dnes vyvíjí Volkswagen, Volvo, Nissan, Renault a v podstatě každá další velká automobilka na světě. Mercedes-Benz představil svého „autopilota“ v konceptu S500 Intelligent Drive, který vyslala na historickou 100km cestu přes Německo.

Auto jelo z Mannheimu do Pfortzheimu. Stejnou cestu před 125 lety podnikla Bertha Benz, manželka vynálezce Karla Benze, historicky první řidička automobilu a první člověk, který kdy překonal takovou vzdálenost v autě.

Mercedes předpokládá, že komerčně by mohl plně robotická auta nabídnout už v roce 2020, podobně jako ostatní automobilky.

Mercedes-Benz

6 Comments on “VIDEO: robotický Mercedes-Benz brázdí Německo”

  1. V německu taková auta
    V německu taková auta mohou klidně fungovat, ale u nás běda takovému autu. Úplně vidím jak robotická auta jezdí stále ve stejných místech silnice. Vznikají na silnici vyjeté koleje, auto vymete kdejakou díru, výmol, nebo v zatáčce a před zatáčkou nahrnutý asfalt od kamionů. Jede si přece ve své trase mezi čárama. Každopádně takováto auta by měla u nás asi hodně krátkou životnost náprav, řízení, tlumičů, atd.

    1. Asi mát i pravdu. Je to
      Asi mát i pravdu. Je to výchově a ohleduplnosti člověka. V ČR by mu ostatní Češi dělali ze závisti naschvály. Ale je též pravdou, že elektronický robot v automobilu se dá naprogramovat, upravit k obrazu Českého človíčka. Ale jinak je v ČR dost odborně vzdělaných elektroniku kteří by vlastní Český robot do vozidel pro tupé Čechy vyrobili. Nemusíme se dvacet let spoléhat na cizinu a cizí vymyšlenosti. Každopádně robotická vozidla ještě mnoho desetiletí nebudou běžným vozidlem, podobně jako elektromobily nebo vodíkové.

  2. Byť by byla cesta sebelépe
    Byť by byla cesta sebelépe dopředu připravena, varianty chování ostatních účastníků silničního provozu (aut, kol, chodců) určitě připravené neměli. To by museli trasu po celé její délce předem kompletně uzavřít, aby tam při průjezdu robotického vozidla nikdo nebyl. Klobouk dolů před jejich řídícími systémy.

Napsat komentář