Fisker v rukou Číňanů: spustí výrobu Karmy ještě letos, dokončí Atlantic

Už jsme psali, že nový čínský majitel značky Fisker Automotive, společnost Wanxiang, chce obnovit výrobu plug-in hybridů Fisker Karma. Agentuře Reuters se nyní od šéfa americké části skupiny, Pin Ni, podařilo získat další podrobnosti.

Fisker Atlantic – prototyp představený již v roce 2012
foto: Fisker Automotive

Pin Ni se nechal slyšet, že výroba plug-in hybridu Fisker Karma by měla být ve Finsku obnovena do 12 měsíců. Jakmile naberou prodeje Karmy opět na obrátkách, přemýšlí skupina Wanxiang o přesunu výroby do . Kam přesně ale zatím není jasné.

Ni zároveň potvrdil, že v budoucnu je možné, že firma začne vyrábět vozy značky Fisker také „doma“ v Číně. Čína, největší automobilový trh světa, kde se ročně prodá přes 22 milionů aut, je skutečně lákavým soustem. Fiskeru by navíc stačilo zaujmout skutečně jen velmi malou část tamních spotřebitelů.

Do roku 2011, kdy byly prodeje zastaveny, se prodalo celkem asi 1800 kusů plug-in hybridu Fisker Karma. Následně v roce 2012 byla zastavena i jeho výroba. Celkem se vyrobilo asi 2700 těchto aut. Z toho 338 jich ale bylo zničeno při záplavách v New Jersey.

Ni zároveň pro Reuters potvrdil, že firma bude chtít dokončit zpoloviny již hotový vývoj druhého hybridního automobilu jménem Atlantic. Ten je menší a levnější verzí Karmy.

One Comment on “Fisker v rukou Číňanů: spustí výrobu Karmy ještě letos, dokončí Atlantic”

Napsat komentář