Tesla získala $10 mil. od Kalifornie, nabídla další akcie

Automobilka Tesla Motors podnikatele Elona Muska zažívá nejkritičtější období své existence. Snaží se naplno rozjet produkci elektromobilu Model S. Zároveň se chystá nabídnout na trhu další své akcie a navíc získala od státu Kalifornie příspěvek $10 mil. na rozjezd výroby dalšího auta, elektrického SUV Tesla Model X.

Výroba elektromobilů Model S má sice menší skluz, ale neustále se zrychluje.
foto: Tesla Motors

Kalifornská energetická komise rozdělila aktuálně celkem $20 mil. na grantech pro projekty týkající se čisté mobility. Celou polovinu této částky se podařilo získat automobilce Tesla Motors. Peníze budou určeny primárně k podpoře výroby elektromobilu Tesla Model X, příštího elektrického auto této automobilky, ve Fremontu.

Samotná společnost Tesla Motors k rozjezdu výroby, konkrétně na nákup nových strojů, vyčlenila $50 mil. Očekává, že díky tomu vytvoří až 500 nových pracovních míst, což je dnes v USA zdaleka nejcennější obchodní artikl.

Mimochodem, dalšími příjemci grantů byly společnosti Zero Motorcycles, výrobce elektromotorek ($1,8 mil), Quallion, výrobce pokročilých BMS, či firma Better Place Mobility Services, Inc. působící v oblasti Bay Area a města San Francisko. Za celkem $2 548 000 nakoupí Kalifornie vozy na alternativní pohon, především školní autobusy.

Ale zpět k Tesla Motors. Firma zároveň na konci září ohlásila, že nabídne k prodeji dalších 6 925 740 akcií za cenu $28,25. Kdo si je koupí, bude mít možnost si díky opci pořídit dalších 1 038 861 akcií. Samotný Elon Musk přislíbil zakoupit 35 398 akcií za přibližně $1 mil.

Krátce po oznámení superdobíječek se kolem Tesla Motors objevila kontroverze týkající se vládní půjčky a její splácení. Aby uklidnil vody, vložil se do akce Elon Musk, který na blogu uveřejnil obsáhlý příspěvek, ve kterém všechny opět ujistil, že situace Tesla Motors je dobrá a že automobilka by mohla dokonce mít do konce listopadu pozitivní cash-flow.

Ke konci 3. čtvrtletí měla automobilka hotových 359 elektromobilů, 250 z nich dodala zákazníkům a vyrobila jubilejní 500. karoserii. Jenže aby toho nebylo málo, krátce po Elonově povzbuzení se kolem Tesla Motors roztočila další rádobykontroverzní mediální čvachtanice. Ale co, i špatná reklama je reklama.

Americké asociace automobilových dealerů si začaly stěžovat, že showroomy Tesla Motors jsou NELEGÁLNÍ. Tesla Motors má v USA celkem 17 “Tesla Stores”, tedy vlastních obchodů, které pro firmu navrhnul George Blankenship. Ten pomáhal navrhnout obchody Apple , které dnes po celém světě slaví obrovský úspěch a pomohly Apple stát se nejcennější firmou na světě.

V , zdá se, panují poměrně přísné zákony týkající se možností automobilek provozovat vlastní obchody a showroomy. Je jisté, že automobilový průmysl, který ze strany Tesla Motors konečně a právem vycítil nebezpečí, ve svých snahách házet klacky pod nohy jen tak nepoleví. Držíme Tesle palce!

tisková zpráva, Autobloggreen, Autoblog

4 Comments on “Tesla získala $10 mil. od Kalifornie, nabídla další akcie”

Napsat komentář