Autosalon Paříž 2012: Daimler přivezl trojici nových elektromobilů

Společnost , zahrnující v sobě automobilky Mercedes-Benz nebo , pokrývá už svými automobily celé spektrum individuální mobility. Na právě probíhajícím prezentuje mimo jiné i své tři elektromobilové novinky. Kromě produkčních verzí elektromobilů Mercedes-Benz SLS AMG Coupe nebo Smart Brabus, je možné si zde prohlédnout i elektrický koncept B-Class Electric Drive.

Slavnostní premiéra elektrické flotily Daimleru
foto: electriccarsreport.com

Zatímco prvně jmenovaný dvoumístný model předvádí sportovní akcenty elektromobilového sektoru, koncepce B-Class Electric Drive přesvědčivě ztvárňuje každodenní využitelnost elektromobilů v běžném životě.

O pohon konceptu se stará 100kW elektromotor s točivým momentem 310 Nm, který vozu zajišťuje mimořádné dynamické vlastnosti. Dojezd elektromobilu na jedno nabití v závislosti na terénu a stylu jízdy by se měl pohybovat okolo 200km.

Díky uložení lithium-iontových baterií v prostoru tzv. „energy space“, tedy pod podlahou vozu, neutrpěla studie žádnou újmu na vnitřním či zavazadlovém prostoru. Navíc tímto umístěním akumulátorů získal i vhodnější posunutí těžiště vozu. Na trh by se měl elektromobil třídy B dostat v roce 2014.

Mercedes-Benz SLS AMG Coupe Electric Drivefoto: autoguide.com

Oproti tomu zcela jiný šálek kávy představuje již zmiňovaný elektromobil Mercedes-Benz SLS AMG Coupe. Exkluzivní sportovní vůz s tzv. gullwingovými dveřmi je vůbec nejsilnějším sériově vyráběným elektromobilem na světě. Díky čtyřem elektromotorům s celkovým výkonem 552 kW a maximálním točivým momentem 1 000 Nm, zrychlí modrý z nuly na sto za 3,9 vteřiny.

Impozantní ledový vzhled a výjimečné parametry není to jediné, co vyrazí případným zájemcům dech. Mnohým se také jistě zatočí hlava při pohledu na cenovku zobrazující v přepočtu sumu přes deset miliónů korun.

„Trojice nových elektrických vozů určených pro tři různé sektory mobility ukazuje naše široké chápání elektromobility. Kupříkladu nový elektromobil SLS symbolizuje dynamiku této značky zvlášť úchvatným způsobem,“ řekl dr. Dieter Zetsche, generální ředitel společnosti Daimler AG a šéf Mercedes-Benz Cars.

Napsat komentář