Začátek školního roku zpříjemní dětem v Kalifornii nové CNG autobusy

Pro školáky v kalifornském městě Murrieta odstartoval nový školní rok s malým překvapením. Do školy a pak zase zpátky domů je nyní sváží 10 nových autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn.

Typické americké žluté školní autobusy teď jezdí místo nafty na (stlačený zemní plyn)
foto: wctv.tv

Pro školní čtvrť Murrieta Valley jsou to vůbec první nové školní autobusy od roku 2000. Ve stotisícovém městě tak mohli konečně vyřadit 10 starých neekologických dieselových autobusů. Více než polovina z celkového počtu 51 školních vozidel byla totiž pořízena již v roce 1990.

CNG autobusy a plnící stanice na zemní plyn byly převážně pořízeny prostřednictvím grantů a dalších finančních pobídek určených pro přechod na alternativní paliva a technologie. Murrieta Valley Unified School District se totiž stal jedním z příjemců grantového fondu na obnovu vozového parku, jehož hodnota je $34 mil. Samotný školní okresek tak za nové autobusy, jejichž dojezd na jedno naplnění je 320 km, zaplatil pouze „symbolických“ 40 tisíc dolarů.

Možná se kalifornská Murrieta inspirovala v Tallahassee, kde si právě během tohoto léta připomínají první výročí provozu plynových školních autobusů. Vozidla v hlavním městě Floridy patří síti škol Leon County Schools, jež se při této příležitosti rozhodla zveřejnit výsledky prvního roku provozu CNG autobusů.

Ředitel Leon County, pan Jackie Pons, uvedl pro wctv.tv, že jeden plynový autobus snižuje náklady o 5,5 dolaru na jeden litr pohonné hmoty. To je zhruba 40% úspora v porovnání s tradičním benzínem nebo naftou.

“Jeden CNG autobus nám za rok ušetřil asi $7000. Navíc se jedná o dopravní prostředek šetrnější k životnímu prostředí, vydává méně prachových částic a samozřejmě slouží i jako vzdělávací prvek pro naše studenty, kteří by měli chápat, že k ochraně životního prostředí musíme přispívat všichni,“ uvedl Pons.

Napsat komentář