Jak lze znovu vynalézt kolo? Jednoduše, jako Shark Wheel!

Vynalézat znovu kolo není dobrý nápad. Nebo ano? David Patrick je toho názoru, že znovu kolo vynaleznout lze. A taky to udělal. Svůj vynález pojmenoval Shark Wheel, neboli „žraločí kolo“. Montuje ho na skateboardy a skateboardisté si ho pochvalují.

Shark Wheel – revoluční krychlovité kolo pro skateboardy
foto: Shark Wheel

Tak jako je tomu u mnoha jiných revolučních vynálezů, i Shark Wheel vznikl vlastně náhodou. Davi Patrick, celoživotní nadšený skateboardista, se prostě jednoho dne pokusil sestavit ze šesti jednoduchých tvarů dokonalou krychli.

A krychle se posléze stala základní inspirací pro nové kolo. Jakkoliv to zní neuvěřitelně, funguje to. „Jednoho dne, úplnou náhodou, jsme ten tvar upustili na zem. A on se točil. Je dál a dál, bez zastavení,“ vypráví Patrick na videu.

Šroubovice, kterou vytvořil, byla dokonale vyvážená a zvládala jak hladký povrch, tak složitější terén. Přitom ale kladla menší odpor než klasická skateboardová kolečka, a tak byla i rychlejší. Co následovalo je jasné: Patrick nechal vyrobit první kolečka vycházející z jeho revolučního designového nápadu.

Kupodivu jízda na nich není „skákavá“, jak by se mohlo zdát, ale zcela hladká a skejťáci, kteří měli možnost si kolečka vyzkoušet, si je pochvalují. Jsou rychlá, ale přitom skvěle přilnavá. Co za to může? Možná sinusoidová stopa, kterou za sebou kolečka nechávají.

V současné době se David Patrick snaží získat peníze na rozjezd velkovýroby koleček přes web Kickstarter. Nabídne několik různých typů koleček tak, aby si mohl vybrat každý jezdec na prknech. Ceny se pohybují v desítkách dolarů. První dodávky by měly začít v nejbližší době.

Shark Wheel/David Patrick

4 Comments on “Jak lze znovu vynalézt kolo? Jednoduše, jako Shark Wheel!”

  1. Myslim, ze to vobec nie je
    Myslim, ze to vobec nie je zly vynalez a urcite o tom este bude pocut. Vyhoda spociva v tom, ze „nabehova“ krivka je „sikma“ a nie „rovna“. Je to to iste, ako sikme zuby ozubenych kolies. Problem by mohol nastat iba vtedy, ak by sa dali na „hnane“ kolesa.

  2. pozeram video.
    je to

    pozeram video.
    je to normalne koleso.
    iba rovina kolma na os otacania je deformovana do sinusoidy.
    ale ta je mensia nez sirka kolesa.
    nepride mi to ako ziadny prevratny vynalez.
    skor ako imidzovka.
    mozno ze ruske deti to uz dovno navrhli
    v populárno-vedeckom časopise NAUKA I ŽIZŇ
    este v 82-hom 🙂

Napsat komentář