Počet CNG aut v Česku rychle roste

V České republice je již přes 5800 vozidel na stlačený zemní plyn (). Oproti třetímu kvartálu 2012 se jedná o nárůst 45 %. Nejvíce meziročně narostl počet osobních a dodávkových vozidel a to o 49 % V ČR je také již 410 plynových autobusů a 55 komunálních vozidel na CNG.

Škoda Citigo CNG green tec – další přírůstek do stále se rozšiřující rodiny aut na CNG dostupných v ČR
foto: Hybrid.cz

„Ve třetím čtvrtletí u nás již jezdí skoro šest tisíc CNG vozidel. Od loňského podzimu také přibylo 48 CNG městských a linkových autobusů,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV.

„Od letošního ledna do dnes přibylo 16 % všech CNG vozidel,“ dodává Prokopec. To, že je v oblasti CNG takový nárůst, ale není zase tak překvapující. Vozidla na zemní plyn jsou totiž ekologická, bezpečná a mají i nejlevnější provoz.

Jeden kubický metr CNG, který energeticky odpovídá 1 litru benzinu, stojí dnes okolo 18 Kč a to je ve srovnání s cenou benzinu, kdy jeden litr stojí skoro 37 Kč, bezkonkurenční.

Motoristům je nyní k dispozici 48 veřejných CNG plnicích stanic. Zatím poslední CNG stanice byla otevřena před pár dny u Berouna – Králův Dvůr. „ V nejbližší době lze očekávat další veřejné stanice v Příbrami, Jindřichově Hradci a Praze,“ říká Prokopec.

tisková zpráva

One Comment on “Počet CNG aut v Česku rychle roste”

Napsat komentář