Autosalon Frankfurt 2013: nový hybrid Volvo Concept Coupe

Volvo s předstihem v vypustilo do mediálního prostoru první fotky a informace o sportovním automobilu Concept Coupe. Auto se má oficiálně představit za měsíc na autosalonu ve Frankfurtu. Zatím se jedná pouze o koncept, či spíše demonstraci nových technologií, který se do sériové výrobu nepřipravuje.

Automobil zítřka podle Volva
foto: Volvo

Hybridní automobil Concept Cupe má zprostředkovat náhled na budoucí směr designu švédské automobilky Volvo. Podle jejích zástupců půjde o „přirozeně silný design, který v sobě skrývá jistou dávku brutality, avšak neztrácí nic ze své kultivovanosti.“

„Tvář je sice nová, ale přesto hrdě nese 85 let dědictví značky Volvo,“ říká Thomas Ingenlath, viceprezident oddělení designu v automobilce Volvo. „Mřížka chladiče a ´kraví rohy´ na spodní přední straně jsou moderní intepretací konstrukčních prvků z klasického Volva P1800.“

Volvo

Ostře řezaná záď a zadní světla evokují sportovních charakter auta.
foto: Volvo

Připomeňme, že Volvo P1800 byl veleúspěšný švédský sportovní automobil vyráběný mezi lety 1961 a 1973. Mnozí považují vozidlo P1800 za nejhezčí auto všech dob. Automobil ani po 50 letech neztrácí nic ze svého kouzla, ba spíš naopak. Celkově opustilo výrobní linku 39 414 vozidel P1800.

Concept Cupe si přebírá i další prvky ze svého legendárního předchůdce. Dlouhá kapota, střecha kapkovitě splývající se zádi a useknutá záď. Jediným, čím se nový automobil neinspiroval, jsou snad futuristická světla s odvážně tvarovanými denními LED svítilnami.

Volvo

Concept Coupe – pohled do interiéru
foto: Volvo

Interiér vozu taktéž ukazuje jakým směrem se bude ubírat design značky Volvo. Nepochybným trendem prolínajícím se skrze celý automobilový průmysl jsou čím dál větší displeje na palubní desce. Ty přebírají veškeré funkce dříve mechanických ovladačů. Trend, která nastartovala automobilka Tesla s elektromobilem Model S, bude bezesporu následovat čím dál tím víc automobilek.

Concept Coupe
video: YouTube

Zajímavé řešený je také středový panel, v němž se rovněž ukrývá dotykový displej. Zapomeňte na ruční brzdu, Volvo zabrzdíte pohybem prstu na dotykovém displeji.

Koncept pohání spalovací a elektrický motor. Spalovací motor o objemu dva litry pohání přední kola a elektromotor pak zadní nápravu. Celkový výkon pohonné soustavy je 298 kW (400 koní) a max. krouticí moment 600 N.m.

Automobilka zatím neplánuje spuštění sériové výroby Concept Coupe. Některé technologie nebo konstrukční prvky ale uvidíme například u nástupce SUV XC 90. Ostatně, podobný přístup jsme mohli vidět u české automobilky Škoda, která prezentovala svůj nový design skrze koncept Vision D.

Volvo

3 Comments on “Autosalon Frankfurt 2013: nový hybrid Volvo Concept Coupe”

Napsat komentář