Papež Benedikt XVI. dostal od Renaultu dva elektromobily

Při propagaci zelených technologií jsme si už navykli vídat známé světové celebrity coby řidiče či majitele nebo . Za všechny uveďme například hollywoodské hvězdy nebo . Nyní k těmto dvěma a řadě dalších přibude osoba asi nejznámější, a sice papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI by mohl inspirovat ke koupi elektromobilu více než miliardu členů katolické církve.
foto: autozeitung.de

Jeho Svatost Benedikta XVI totiž francouzská automobilka v minulém týdnu obdarovala dvěmi speciálně upravenými , jejichž základ tvoří .

Generální ředitel a předseda představenstva Renaultu Carlos Ghosn předal oba elektrické vozy Svatému Otci při návštěvě papežského letního sídla v Castel Gandolfo ležícího asi 30 km od Říma.

První z obou modifikovaných elektromobilů bude papež Benedikt XVI. využívat osobně k cestování v okolí zmíněného letního sídla v Castel Gandolfo. Tento exemplář je celý oděn do zářivě bílé barvy, pouze na bočních dveřích jsou vyobrazeny papežské erby.

Konstrukce druhého elektromobilu je velmi podobná tomu prvnímu, ovšem kromě barevného provedení, které je v tomto případě vyvedeno do modré barvy s bílým a žlutým pruhem po obou stranách.

Zvolené zabarvení a maják na střeše dává tušit, že tento vůz nebude využívat přímo Svatý Otec, ale členové ochranného sboru Vatikánu zajišťující papežovu bezpečnost.

Papežský je vybaven lithium-iontovými akumulátory a o pohon se stará 44kW elektromotor. Tato kombinace by dle kombinovaného jízdního cyklu NEDC měla vozu zajistit jízdní dojezd asi 170 km.

popisfoto: autozeitung.de

V přeměně obou zmiňovaných vozů má prsty známá francouzská konstruktérská dílna Gruau. Každé z vozidel pojme až čtyři cestující, přičemž dvojice samostatných zadních křesel je vyrobena v nadstandardním a velmi komfortním provedení.

Mezi další specifické úpravy patří také posuvná střecha, odjímatelná zadní boční okna a elektricky sklapovací schůdky k usnadnění přístupu do vozu. „Tento dar Jeho Svatosti je prostředkem Renaultu jak potvrdit naše silné a trvalé odhodlání směřovat k udržitelnému rozvoji a respektu k životnímu prostředí,“ řekl .

Napsat komentář