TEST: 5x elektrická skládačka na léto

Posledních pár týdnů trávila redakce Hybrid.cz realizací srovnávacího testu pěti . Ty patří mezi nejoblíbenější v , a tak jsme se rozhodli jich pět postavit pomyslně proti sobě. Připravili jsme ve kterém vám jednotlivé typy elektroskládaček představíme. Ve zbytku článku pak najdete podrobnější informace ke každé z nich, včetně hodnocení.

Testovaná elektrokola

Jak jsme testovali

Dojezd každého elektrokola prověřil jeden testovací jezdec (74 kg, 185 cm) v letním počasí za bezvětří nebo mírném větru na 25km městském okruhu ve Staré Boleslavi-Brandýse nad Labem.

U těch skládaček kde bylo možné navolit stupeň příšlapu jsme volili ten nejvyšší. Jeli jsme na všech stylem „ani kapka potu“, tedy tak, aby příšlap fungoval, ale jezdec se nenamáhal.

Kde byl k dispozici akcelerátor, používali jsme jej minimálně, pouze pro rozjezd a max. 1x-4x za celou dobu testu každého kola. Trasa zahrnovala prudké i táhlé kopce a pouze asfaltové či zpevněné cesty.

AGOGS Lowstep

Dovozce:
Cena: 27 688 Kč
Dojezd: 61 km

galerie: AGOGS LowStep
AGOGS LowStep AGOGS LowStep AGOGS LowStep
Hodnotící tabulka
dojezd vyšší cena
vynikající systém příšlapu motor by mohl být tišší
výbava pedály nízko u země
vyvážení
Hodnocení: Hodnocení 5/5

Verdikt: U značky už jsme si tak nějak zvykli, že si za kvalitu nechává platit. A platí to i v případě nízkonástupové elektrické skládačky Lowstep. Proti ostatním modelům, vyjma E.On Bike.On Travel, je o něco delší. Nabízí ale nejpohodlnější svezení a nejvyšší dojezd ze všech testovaných kol.

4freetime Praktik+

Dovozce:
Cena: 22 500 Kč
Dojezd: 30 km

elektrická skládačka 4freetime Praktik+

4freetime Praktik+ 4freetime Praktik+ 4freetime Praktik+
Hodnotící tabulka
kompaktnost nižší dojezd
vysoká cestovní rychlost slabší příšlap do kopce
pohodlná jízda hůř se přenáší
výbava krátké rukojeti
Hodnocení: Hodnocení 4/5

Verdikt: Celoodpružená elektroskládačka 4Freetime Praktik+ s nízkým nástupem v testu ujela 30 km. Proti ostatním strojům v testu je totiž jako jediná vybavena pouze 24V baterií. Přesto ji považujeme společně s AGOGS Lowstep za nejlepší volbu, zejména pro rychlé přesuny ve městě anebo pro dámy. Jako u všech kol 4Freetime oceňujeme doplňkovou výbavu, zejména nářadí!

E.On Bike.On Travel

Dovozce:
Cena: 26 999 kč
Dojezd: 54 km

elektrická skládačka E.On Bike.On Travel

E.On Bike.On Travel E.On Bike.On Travel E.On Bike.On Travel
Hodnotící tabulka
nejlépe odladěné brzdy nelze odklopit sedlo pro výměnu baterie
zázemí nadnárodní společnosti levnější komponenty
USB konektor
Hodnocení: Hodnocení 3/5

Verdikt: Nízkonástupová elektroskládačka Bike.On Travel má mnoho společného s AGOGS LowStep – podobný tvar rámu, stejné sedlo, typ příšlapu, nosič. Přesto je za svým příbuzným trochu pozadu, především ve volbě a dotažení jednotlivých komponent a celkově detailů kola. Na druhou stranu si jejím pořízením kupujete i spolehlivé servisní zázemí velké energetické společnosti.

Lovelec Fold

Dovozce: Koeximpo
Cena: 19 900 kč
Dojezd: 45 km

elektrická skládačka Lovelec Fold

galerie: Lovelec Fold
Lovelec Fold Lovelec Fold Lovelec Fold
Hodnotící tabulka
nosič spartánská koncepce
slušný dojezd rychlý pokles baterie od indikované poloviny
Hodnocení: Hodnocení 3/5

Verdikt: Elektrokolo Lovelec Fold je nejlevnější stroj v našem testu a ve srovnání s ostatními je jasně vidět proč. Kolo není ničím výjimečné, ale zároveň neurazí. Nabízí slušný dojezd, standardní systém příšlapu a dostupnou cenu.

Hanscraft EasyGo

Dovozce: Hanscraft
Cena: 22 450 kč
Dojezd: 37 km

elektrická skládačka Hanscraft EasyGo

Hanscraft EasyGo Hanscraft EasyGo Hanscraft EasyGo
Hodnotící tabulka
nadupaný power-bike pře-odpruženo
nižší hmotnost nedotažené brzdy
cena zadní blatník neplní svou funkci
cyklopočítač
Hodnocení: Hodnocení 3/5

Verdikt: Za hodně slušnou cenu nabízí Hanscraft dravě vyhlížející skládačku se standardním nástupem. Jako jediná v testu byla vybavena podrobným displejem s podsvícením a řadou možností nastavení. Některé jednotlivosti je ale třeba dotáhnout – odladit brzdy, možná i zvolit hrubší přední pneu (hladká v kombinaci s ostrou přední brzdou není úplně to pravé), vyměnit zadní blatník a možná se zamyslet i nad přemírou odpružení.

13 Comments on “TEST: 5x elektrická skládačka na léto”

  1. Děkuji za test, byl to
    Děkuji za test, byl to první impuls proč se podrobněji seznámit s kolem hanscraft EasyGo, nakonec jsem ho i koupil a opravdu nelituji, lepší kolo pro denní užití ve městě bych těžko hledal. Využil jsem i vašich poznatků s přeodpružením a na vyžádání mi ochotně vyměnili pružnou sedlovku za pevnou a teď je to na pražskou dlažbu akorát.

    1. Oslovili jsme k tomuto testu
      Oslovili jsme k tomuto testu celkem šest dovozců: Hanscraft, ekolo.cz, E.On, 4freetime, Koeximpo (Lovelec) a Guewer. Guewer nakonec účast odmítl. Další jsme neoslovovali, přeci jen pět je až dost, ale děkujeme za tip! Tímto vyzýváme všechny dovozce elektrokol do ČR: nebojte se nás a pokud máte zájem nechat své kolo otestovat, ať už ve srovnávacím či jednotlivém testu, kontaktujte nás!

  2. Také děkuji za prima
    Také děkuji za prima srovnání a dávám návrh do i tak úzkého přehledu základních vlastností dodat napětí a kapacitu baterie + váhu celého kola. Ta váha je popravdě možná nejdůležitější, protože i když cokoliv >20 kg je mnoho, stále je rozdíl, jestli některá se točí okolo 21-22 a jiní 26-28 kg… Díky!

      1. jen by mě zajímalo, jestli
        jen by mě zajímalo, jestli jste kola zvážili? Nějak se mi nechce veřit, že Hanscraft váží i s baterií 18kg, zatímco ostatní kola stejné koncepce a přibližně stejných rozměrů uvádí hmotnost kolem 23 kg? Dle mého pánové z Hanscraftu „lžou“, protože 18 kg může mít skládací elektrokolo možná bez baterie, ale s baterií zcela jistě ne, nebo jsou to kouzelníci 🙂

Napsat komentář