Británii čeká rozsáhlá modernizace železnic

Britská vláda představila plán na roky 2014-2019 v hodnotě 9 mld. liber, který údajně bude “největší modernizací železnice od viktoriánské éry”. Železnici v Anglii a Walesu čeká masivní elektrifikace, rozšiřování stanic, nákup nových vlaků a další novinky.

Británie bude masivně investovat do své železniční sítě. JDe o součást snahy o snížení závislosti na dovozu ropy i snížení emisí a zátěže životního prostředí.
foto: (c) Britská vláda

Nový britský plán představila ministrině dopravy Justine Greening. Slibuje od něj rychlejší cestování, spolehlivější služby a až o 140 000 cest denně vyšší kapacitu přepravy. Celková investice v letech 2014-2019 dosáhne 9,4 mld. liber (v přepočtu asi 291,5 mld. Kč).

Zlepšování železniční dopravy je zaměřeno jak na meziměstské pasažéry, tak i na nákladní dopravu. Britská vláda má dlouhodobý plán týkající se modernizace železnice na příští dekády – chce skrze ně poskytnout své ekonomice další impulzy k růstu.

Některá konkrétní opatření zahrnují: prodloužení nástupišť na nádraží Londýn Waterloo, zavedení elektrické železnice z Yorkshire přes hrabtství West Midlands k přístavům na jižním pobřeží, prodloužení elektrifikace za Cardiff až do Swansea a další.

Napsat komentář