GE, Ford a univerzita v Michiganu zvyšují životnost baterií

Společnost General Electric, automobilka Ford a Michiganská univerzita společně pracují na vývoji nového detekčního systému, který by měl v budoucnu výrazně prodloužit životnost baterií používaných v elektromobilech a . Aby toho bylo možné dosáhnout, chce GE zkombinovat nový ultratenký bateriový senzor se sofistikovanou simulací chování bateriových článků a díky tomu optimalizovat jejich řízení.

může být právě tím vozem, na kterém se bude zkoušet nová technologie.
foto: Ford

Kontrolní senzory využívané v dnešních a analyzují kondici baterie s pomocí takových údajů jako je teplota nebo velikost elektrického napětí. Nicméně tato měření nedokáží poskytnout ucelený a přesný přehled o aktuálním stavu baterie.

Cílem projektu je proto vyvinout rozměrově miniaturní a nákladově efektivní senzory vybavené novými měřícími schopnostmi. Jejich miniaturizace jim má zajistit možnost umístění v oblastech, do kterých se současná čidla nemohou instalovat. Kombinace malých rozměrů se schopností měření nové škály údajů umožní mnohem lépe pochopit „život baterie“.

Skupina vědců z University of Michigan pod vedením profesorky strojního inženýrství Anny Stefanopoulouvé, bude využívat údaje získané z měření senzorů k ověření pokročilého modelování stavu . Vědci poté hodlají vytvořit systémy využívající data získané snímáním baterií k předpovídání chování bateriových článků.

K úspěšnému dokončení vývoje je ovšem nutné prokázat jeho přínos a stabilitu, a zde nastupuje americká automobilka , která bude technologii zkoušet na jednom ze svých vozidel. Cílem tříletého projektu s rozpočtem 3,1 milionu dolarů je ukázat fungující senzorový systém ve skutečném elektrickém automobilu.

si svým dlouhodobým snažením buduje pozici lídra v oblasti dopravních technologií. V listopadu roku 2011 společnost GE oznámila agresivní expanzi svých softwarových programů k posunutí vývojových průmyslových produktů na vyšší úroveň.

Jedním z kroků ke splnění tohoto cíle bylo otevření nového softwarového sídla v San Ramon v Kalifornii, které bude zaměstnávat 400 nových programových odborníků.

tisková zpráva

Napsat komentář